معصومه ابتکار وقف بخشی از کوه دماوند را غیرقانونی خواند | DW | 26.07.2020

05/05/1399 07:11 ب.ظ

انتشار خبر وقف بخشی از کوه دماوند با واکنش‌های زیادی روبرو شده و ابتکار می‌گوید این کار مطابق قانون امکان‌پذیر نیست. گفته می‌شود کوه دماوند به ۱۱ بخش تقسیم شده و برای یک بخش آن سند وقفی با نام اداره اوقاف صادر شده است.

انتشار خبر وقف بخشی از کوه دماوند با واکنش‌های زیادی روبرو شده و ابتکار می‌گوید این کار مطابق قانون امکان‌پذیر نیست. گفته می‌شود کوه دماوند به ۱۱ بخش تقسیم شده و برای یک بخش آن سند وقفی با نام اداره اوقاف صادر شده است. چند روز پیش رسانه‌های ایران از صدور یک حکم قضایی مبنی بر واگذاری ۵۶۰۰ هکتار از جنگل‌های"آق مشهد" ساری به یک شخص به عنوان وقف خبر دادند که موجب شگفتی سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور به‌عنوان متولی حفاظت از منابع طبیعی شد و اعتراض...

چند روز پیش رسانه‌های ایران از صدور یک حکم قضایی مبنی بر واگذاری ۵۶۰۰ هکتار از جنگل‌های"آق مشهد" ساری به یک شخص به عنوان وقف خبر دادند که موجب شگفتی سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور به‌عنوان متولی حفاظت از منابع طبیعی شد و اعتراض دوستداران طبیعت را به دنبال داشت.

نسخه آنلاین روزنامه همشهری یک‌شنبه پنجم مرداد از ماجرای دیگری گزارش داده که به مراتب شگفت‌انگیزتر به نظر می‌رسد؛ صدور سند وقفی برای بخشی از کوه دماوند به نام اداره اوقاف. سازمان اوقاف عصر یک‌شنبه با انتشار بیانیه‌ای این خبر را تکذیب کرد.

بنابر این گزارش سازمان منابع طبیعی در پی جانمایی و ثبت کوه دماوند با ارائه نقشه ۱۱ پلاک از قله کوه تا اراضی دامنه آن بوده است که تا کنون برای ۱۰ پلاک آن به عنوان اثر ملی طبیعی سند صادر شده اما بر سر یک پلاک با اداره اوقاف مناقشه داشته است. headtopics.com

ظاهرا اداره اوقاف با ارائه سندی موافق شده رای دیوان عالی کشور را به نفع خود کسب کند و یک پلاک کوه دماوند را به عنوان وقف به ثبت برساند.

ادامه مطلب:
dw_persian »

واکنش اوقاف به وقف بخشی از کوه دماونددر حالی که سازمان جنگل‌ها از صدور سند وقف یک برش از کوه دماوند خبر داده اما سازمان اوقاف در واکنش به این خبر گفته است که زمین وقف شده بخشی از کوه دماوند نیست، بلکه بخشی از مرتع است

بخشی از کوه دماوند وقفی شدبعد از ماجرای وقف جنگل، حالا برای بخشی از قله دماوند به‌ عنوان مهم‌ترین اثر ملی طبیعی سند وقفی صادر شده تصور کنید قله دماوند یک کیک است که به ۱۱قسمت تقسیم شده و حالا برای ۱۰قسمت از آن یک سند به نام منابع طبیعی صادر شده و یک قسمت آن به تملک اوقاف در آمده

سازمان اوقاف مالک یک بخش از کوه دماوند شدروزنامه همشهری در گزارشی به نقل از مدیران منابع طبیعی استان مازندران خبر داد یک قسمت از ۱۱ قسمت قله دماوند به تملک سازمان اوقاف و امور خیریه در آمده است

سند بخشی از کوه دماوند 'به نام سازمان اوقاف ثبت شد'روزنامه همشهری در گزارشی خبر داده که بخشی از کوه و قله دماوند با حکم دیوان عالی کشور به نام سازمان اوقاف سند زده شده است. قله دماوند یک اثر ملی است و از نظر اداره منابع طبیعی ایران واگذاری آن به یک نهاد 'غیرقانونی' است.

سازمان اوقاف بخشی از قله دماوند را مال خود کرد

قله دماوند ایران وقفی شد

سازمان اوقات می‌گوید: زمین وقف شده بخشی از کوه دماوند نیست، بلکه بخشی از یک مرتع است

چند روز پیش رسانه‌های ایران از صدور یک حکم قضایی مبنی بر واگذاری ۵۶۰۰ هکتار از جنگل‌های"آق مشهد" ساری به یک شخص به عنوان وقف خبر دادند که موجب شگفتی سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور به‌عنوان متولی حفاظت از منابع طبیعی شد و اعتراض دوستداران طبیعت را به دنبال داشت.

نسخه آنلاین روزنامه همشهری یک‌شنبه پنجم مرداد از ماجرای دیگری گزارش داده که به مراتب شگفت‌انگیزتر به نظر می‌رسد؛ صدور سند وقفی برای بخشی از کوه دماوند به نام اداره اوقاف. سازمان اوقاف عصر یک‌شنبه با انتشار بیانیه‌ای این خبر را تکذیب کرد.

بنابر این گزارش سازمان منابع طبیعی در پی جانمایی و ثبت کوه دماوند با ارائه نقشه ۱۱ پلاک از قله کوه تا اراضی دامنه آن بوده است که تا کنون برای ۱۰ پلاک آن به عنوان اثر ملی طبیعی سند صادر شده اما بر سر یک پلاک با اداره اوقاف مناقشه داشته است.

ظاهرا اداره اوقاف با ارائه سندی موافق شده رای دیوان عالی کشور را به نفع خود کسب کند و یک پلاک کوه دماوند را به عنوان وقف به ثبت برساند.معصومه ابتکار

معصومه ابتکار، رئیس پیشین سازمان حفاظت از محیط زیست می‌گوید کوه دماوند با مساحتی بالغ بر ۲ هزار و ۹۵۰ هکتار در سال ۱۳۸۱ به عنوان"اثر طبیعی ملی" ثبت شد و به مجموعه مناطق تحت مدیریت این سازمان پیوست.معاون رئیس جمهوری در امور زنان و خانواده در یک پیام توئیتری نوشت: «اثر طبیعی ملی عالی‌ترین رده حفاظتی است که بر اساس قانون هیچ گونه امکان واگذاری یا بهره‌برداری ندارد.»

اختلاف سازمان جنگل‌ها و مراتع و اداره اوقاف بر سر بخشی از کوه دماوند حدود ده سال سابقه دارد. سازمان جنگل‌ها کاربری این بخش را ملی اعلام کرده که بر این اساس هر گونه دخل و تصرف در آن ممنوع است اما اداره اوقاف با طرح شکایت توانسته برای آن به عنوان اراضی وقفی سند بگیرد.

انتشار خبر وقف بخشی از دماوند در شبکه‌های اجتماعی هم بازتاب گسترده‌ای داشته و کاربران نوئیتر به هشتگ"دماوند وقفی نیست" به آن واکنش نشان داده‌اند.به گزارش خبرگزاری ایرنا، سازمان اوقاف و امور خیریه عصر یک‌شنبه با انتشار بیانیه‌ای ثبت سند برای بخشی از کوه دماوند را تکذیب کرد و انتشار خبر آن را"مصداق بارز تشویش اذهان عمومی" خواند.

این بیانیه می‌گوید: «کوه دماوند جز اراضی انفال است و منطقا طبق قاعده فقهی"لا وقف الا فی ملک" قابلیت ملکیت و به تبع آن وقف شدن را ندارد. انتشار این خبر مصداق بارز تشویش اذهان عمومی است که معمولا از سوی رسانه‌های ضد انقلاب به چنین اخبار کذبی دامن زده می‌شود.»

سازمان اوقاف در واکنش به این خبر اعلام کرد که زمین وقف شده بخشی از کوه دماوند نیست، بلکه بخشی از یک مرتع است.زمین‌خواری و ساخت‌وساز غیر‌مجاز در گردنه حیران

در اولین روزهای سال ۱۳۹۵، مصطفی اقلیما رئیس انجمن علمی مددکاری اجتماعی ایران گفته وقوع تخلفات زمین‌خواری در ایران یک پدیده اجتماعی است و بر اثر تکرار به یک فرهنگ تبدیل شده است.پایگاه خبری"صما" در این‌باره نوشته: «اگر تا چند وقت پیش تصرف و تعرض به محیط زیست فقط به زمین‌خواری محدود می‌شد؛ حالا کار به جایی رسید که سوداگران، خوش اشتهاتر شده‌اند و دایره خواری‌های خود را گسترش داده‌اند و در اصطلاح همه چیزخوار شده‌اند.»بنا بر این گزارش حالا"کوه‌خواری، دریاخواری، جنگل‌خواری، مسکن‌خواری، رود‌خواری و کویر خواری" هم به"زمین‌خواری" در ایران اضافه شده است.در هفته‌های پایانی سال ۹۴، گزارش‌های مختلفی درباره ابعاد گسترده زمین‌خواری در ایران منتشر شد.از جمله قباد افشار رئیس سازمان امور اراضی ایران از دست داشتن دست‌کم ۸۰۰ مقام مسئول در پرونده زمین‌خواری و تغییر کاربری اراضی کل کشور خبر داد."پرونده سنگین زمین‌خواری گرگان"

بنا بر گزارش‌ها در هفته‌های اخیر عزت‌الله یوسفیان ملا عضو ناظر مجلس در ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادی از نقش برخی"مقامات و مسئولان" در پرونده زمین‌خواری روستای"زیارت" گرگان خبر داد.دست‌اندازی به زمین‌های روستای حیران

روستای حیران در اثر دست‌اندازی به زمین‌های بکر منطقه، صد هکتار بزرگ‌تر شده است. سخنگوی قوه قضاییه گفته ماجرا از سال ۸۲ شروع شده و برخی مجوزهای ساخت، امضای ۱۵ سازمان را دارند.عزت‌الله یوسفیان ملا پیش‌تر گفته بود افزوده شدن مساحت یک روستا به طور منطقی باید مربوط به خود روستایی‌ها باشد نه آن که مسئولان و افراد رده بالا بیایند و چشم‌انداز منطقه را بگیرند و در آن ویلا بسازند.زمین‌خواری و ساخت و ساز غیر مجاز در گرنه حیرانزمین‌خواری و ساخت‌وساز غیر مجاز در استان گلستاندر سال‌های اخیر در روستای"زیارت" به طور رسمی هیچ پروانه ساختی صادر نشده، اما ده‌ها ویلا و آپارتمان ساخته شده است.ساخت غیرمجاز ویلا در ایرانزمین‌خواری و ساخت و ساز غیر مجاز در گرنه حیرانزمین‌خواری و ساخت و ساز غیر مجاز در گرنه حیرانبرخلاف این ادعا خبر وقف بخشی از دماوند پس از انتشار گسترده در رسانه‌های داخلی در خارج نیز منتشر شد. سازمان اوقاف در عین حال اذعان کرده که سند یاد شده مربوط به وقف قریه و مراتع ملار"در اطراف کوه دماوند است و به هیچ وجه شامل خود کوه دماوند نمی‌شود".

کوه دماوند بلندترین کوه ایران است و در بخش مرکزی سلسله کوه‌های البرز در جنوب دریای خزر قرار دارد. دماوند سال ۸۷ به عنوان نخستین اثر طبیعی ایران در فهرست آثار ملی قرار گرفت.

این کوه آتشفشانی در بلندترین قله خود حدود پنج هزار و ۶۱۰ متر ارتفاع دارد و در اساطیر ایران بارها به آن اشاره شده و در افسانه‌های کهن محل به بند کشیدن ضحاک معرفی شده است.