هر دو هیات مذاکرات صلح افغانستان با زلمی خلیل‌زاد ملاقات کردند

افغانستان، مذاکرات صلح، زلمی خلیل‌زاد، طالبان

منبع تصویر، EPA

توضیح تصویر، طالبان تایید کرده که آقای خلیلزاد با ملابرادر دیدار کرده است

زلمی خلیلزاد نماینده ویژه آمریکا برای صلح افغانستان روز گذشته با هر دو تیم مذاکره کننده صلح افغانستان در دوحه ملاقات کرده است.

جزئیات ملاقات آقای خلیل‌زاد با هیات مذاکره کننده دولت افغانستان تا حال روشن نیست، اما هیاتی از گروه طالبان در دیدار با آقای خلیل‌زاد یک بار دیگر تاکید کرده که توافقنامه این گروه با آمریکا باید مبنای مذاکرات فعلی با هیات دولت افغانستان باشد.

محمد نعیم، سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در قطر با اشاره به دیدار هیات طالبان با آقای خلیل‌زاد، در توییترش نوشته:"در این دیدار تاکید شد که به توافق‌نامه امضا شده میان امارت اسلامی و آمریکا، هر دو جهت التزام داشته باشند و برای عملی‌شدن بیشتر آن تلاش شود."

به گفته آقای نعیم، ملابرادر آخند، معاون سیاسی و رئیس دفتر سیاسی طالبان در قطر، شیخ مولوی عبدالحکیم حقانی، رئیس هیات مذاکره‌کننده طالبان و شماری دیگر از اعضای این گروه در دیدار عصر گذشته با آقای خلیل‌زاد حضور داشته‌اند.

زلمی خلیل‌زاد، نماینده آمریکا برای صلح افغانستان تا حالا دربار دیدار دیروز چیزی نگفته است.

تاکنون حدود سه هفته از مراسم افتتاحیه مذاکرات صلح افغانستان گذشته است اما دو طرف روی تدوین اصولنامه مذاکرات بحث دارند. گروه‌های تماس هر دو هیات بیش از ده بار با هم دیدار داشته‌اند، اما به نتیجه ملموسی دست نیافته‌اند.

علت تاخیر هم دو خواسته طالبان گزارش شده است؛ طالبان خواهان آن شده‌اند که مذاکرات بر اساس توافقنامه این گروه با آمریکا صورت گیرد و مذهب حنفی بنیاد مذهبی مذاکرات باشد.

زلمی خلیل‌زاد دو روز پیش به قطر رفت. او در توییترش نوشت که به منطقه می‌رود تا با طرف‌های دخیل در این روند در مورد مذاکرات صلح به مالکیت و رهبری افغان‌ها و چشم‌اندازهای افزایش ارتباط منطقه‌ای، تجارت و توسعه پس از توافق صلح گفتگو کند.

آقای خلیل‌زاد گفت که افغان‌ها و جامعه جهانی به دقت گفتگوهای صلح دوحه را زیر نظر دارند و انتظار می‌رود که این مذاکرات به سوی تهیه یک نقشه راه برای آینده سیاسی افغانستان و آتش بس دایمی و همه جانبه منجر شود.

شورای عالی مصالحه ملی افغانستان نیز پیش از این ابراز امیدواری کرده‌ بود که سفر زلمی خلیل‌زاد بتواند مشکل پیش‌آمده در تدوین اصولنامه مذاکرات میان هیات‌های دولت و طالبان را حل کند. در حال حاضر هر دو تیم تلاش دارند راه حل سازنده برای حل اختلافات پیدا کنند.

دو طرف گفته‌اند که اگر هم این روند به درازا بکشد، با شکیبایی این مذاکرات را دنبال خواهند کرد.

در صورت نهایی‌شدن اصولنامه مذاکرات، گام‌های بعدی تعیین اجندا/ برنامه کاری مذاکرات و پس از آن آغاز مذاکرات اصلی خواهد بود.

رهایی زندانیان

افغانستان، مذاکرات صلح، زلمی خلیل‌زاد، طالبان

منبع تصویر، NSA

توضیح تصویر، رهایی پنج هزار زندانی طالبان و یک هزار زندانی دولت از سوی این گروه از مواد اصلی موافقتنامه صلح است که به تاریخ دهم حوت/اسفند سال گذشته میان طالبان و آمریکا به امضا رسید

در دیدار روز گذشته هیات طالبان با زلمی خلیل‌زاد، بار دیگر موضوع رهایی زندانیان مطرح شده است.

دولت افغانستان بر اساس توافق‌نامه صلح آمریکا و طالبان و با هدف آغاز مذاکرات صلح، ۵۵۰۰ زندانی طالبان را رها کرده و در مقابل، طالبان هم یک‌هزار سرباز امنیتی افغان را آزاد کرده‌اند. این روند باید قبل از ۱۰ مارس/ مارچ انجام می‌شد اما با تاخیر عملی شد.

توافق‌نامه صلح آمریکا و طالبان همچنین دو طرف جنگ افغانستان را ملزم ساخته است که تمام زندانیان یک‌دیگر را رها سازند. گفته می‌شود که در حال حاضر بین هفت هزار تا هشت هزار زندانی طالبان در بند دولت هستند.