مخالفت ارمنستان و جمهوری آذربایجان با درخواست آتش بس آمریکا، روسیه و فرانسه

ارمنستان و جمهوری آذربایجان با آتش بس مخالفت کرده اند

منبع تصویر، EPA

توضیح تصویر، ارمنستان و جمهوری آذربایجان با آتش بس مخالفت کرده اند

ارمنستان و جمهوری آذربایجان با خواسته رهبران روسیه، فرانسه و ایالات متحده برای آتش بس فوری مخالفت کرده اند.

در پی از سرگیری درگیری های نظامی میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان بر سر مناقشه قره باغ، ولادمیر پوتین، مانوئل مکرون و دونالد ترامپ پنجشنبه در یک بیانیه مشترک، خواهان آتش بس و گفت و گو میان دو طرف مناقشه شده بودند.

رهبران این سه کشور که به طور مشترک ریاست گروه مینسک را بر عهده دارند، در بیانیه خود گفتند:‌ "ما از رهبران ارمنستان و آذربایجان می خواهیم که مذاکرات را بلافاصله با حسن نیت و بدون پیش شرط از سر بگیرند."

گروه مینسک در دهه ۱۹۹۰ میلادی با هدف پایان دادن به بحران قره باغ به وسیله سازمان امنیت و همکاری اروپا تشکیل شد.

دست کم یکصد نفر در درگیری های پنج روز گذشته بین ارمنستان و جمهوری آذربایجان کشته شده اند و دو طرف همچنان حمله به مواضع یکدیگر با توپخانه ادامه می دهند.

اصابت چند خمپاره به یکی از روستاهای آذربایجان شرقی به مجروح شدن یک کودک ۶ ساله در خاک ایران منجر شده است.

به گفته مقام های محلی، این کودک در اثر اصابت ۵ خمپاره به روستای پرویز خانلو در شهرستان خداآفرین در استان آذربایجان شرقی مجروح شده است.

این مقام های هنوز هیچ کدام از طرفین جنگ را در این رابطه متهم نکرده اند.

رجب طیب اردوغان، رییس جمهوری ترکیه که حامی جمهوری آذربایجان است، درخواست رهبران گروه مینسک را رد کرده است.

به گفته آقای اردوغان آتش بس تنها زمانی امکان پذیر است که نظامیان ارمنی از قره باغ خارج شوند.

آقای اردوغان گفت: "با توجه این که آمریکا، روسیه و فرانسه نزدیک به ۳۰ سال است نسبت به این مشکل بی توجه بوده اند، پیگیری آتش بس از سوی آنها غیرقابل قبول است."

قره باغ

منطقه خودمختار قره باغ بخشی از خاک جمهوری آذربایجان است و در سه دهه گذشته در اختیار جدایی طلبان ارمنی است.

جمهوری آذربایجان و ارمنستان در فاصله سال های ۱۹۸۸ تا ۱۹۹۴ بر سر این منطقه جنگیده اند و نظامیان ارمنستان علاوه بر قره باغ، مناطقی از خاک جمهوری آذربایجان را که در اطراف قره باغ قرار گرفته اند را "اشغال" کرده اند.

همزمان، آقای مکرون به طور جداگانه ترکیه را متهم کرده است که شبه نظامیان سوری تحت حمایت خود را برای جنگ در قره باغ به جمهوری آذربایجان فرستاده است.

ترکیه پیش از این، گزارش ها درباره اعزام شبه نظامیان سوریه ای به جمهوری آذربایجان را رد کرده بود.

از سوی دیگر، همزمان با برگزاری تظاهرات در تهران، تبریز و چند شهر دیگر ایران در حمایت از جمهوری آذربایجان،‌ نمایندگان آیت‌الله علی خامنه‌ای در چهار استان آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، اردبیل و زنجان در بیانیه ای مشترک بر تعلق قره‌باغ به جمهوری آذربایجان تاکید کرده اند.

تظاهرات در تبریز با درگیری میان پلیس و معترضان همراه بود و پلیس از گاز اشک آور استفاده کرده است.

محمدعلی آل‌هاشم، نماینده آیت‌الله خامنه‌ای در استان آذربایجان‌شرقی، حسن عاملی نماینده او در استان اردبیل، علی خاتمی نماینده او در استان زنجان و مهدی قریشی نماینده او در استان آذربایجان‌غربی در بیانیه خود آورده‌اند: "هیچ تردیدی در تعلق قره‌باغ به (جمهوری) آذربایجان و اشغال آن و لزوم بازگشت این اراضی به (جمهوری) آذربایجان، کشور اهل‌بیت نیست و دولت (جمهوری) آذربایجان در بازپس‌گیری این اراضی کاملا قانونی و شرعی عمل کرده است."

بیانیه نمایندگان آیت الله خامنه ای در حمایت از جمهوری آذربایجان، صریح ترین موضع گیری مقام‌های سیاسی به نفع یکی از طرف های درگیری است.

از زمان شروع درگیری های بین ارمنستان و جمهوری آذربایجان، ایران به حمایت از ارمنستان متهم شده است.

در روزهای گذشته تصاویری در شبکه هایی اجتماعی منتشر شده که کامیون های نظامی روسی را در حال حمل با تریلی های ایرانی به سمت ارمنستان نشان می دهد.

وزارت خارجه ایران جانبداری از یکی طرفداری درگیری و انتقال تجهیزات نظامی روسی به ارمنستان را تکذیب کرده است.

ایران روابط حسنه ای با ارمنستان دارد و در ده ها طرح مشترک از جمله تامین برق با این کشور همکاری می کند.

در ارتباط با جمهوری آذربایجان، روابط دو طرف در مقاطعی شکننده بوده است.

همکاری وسیع جمهوری آذربایجان با اسرائیل و اختلافاتی بر سر تعیین حدود آب های ایران و جمهوری آذربایجان در دریای خزر، از جمله مهمترین عوامل اختلافات دو کشور بوده است. در برهه هایی ایران و جمهوری آذربایجان یکدیگر را به حمایت از جدایی طلبان و افراطی های مذهبی هم متهم کرده اند.