عجایب قانون اساسی جمهوری اسلامی؛ رهبر بعدی ایران می‌تواند خارجی باشد

09/10/1398 07:27 ب.ظ

قانون_اساسی جمهوری اسلامی ۴۰ ساله شده است. این متن دارای عجایب کمتر گفته شده‌‌ای است که بخش مهمی از مشکلات فعلی ایران ناشی از آن است. این گزارش مروری دارد بر این عجایب. از وضعیت دوگانه قانون در برابر رهبر تا امکان انتخاب رهبر غیرایرانی اخبار_ایران

«قانون اساسی جمهوری اسلامی» ۴۰ ساله شده است. متن این قانون دارای عجایب کمتر گفته شده‌‌ای است که بخش مهمی از مشکلات فعلی ایران ناشی از آن است.قانون اساسی از آن زمان تاکنون مورد بازبینی مجدد قرار نگرفته است اما آیت‌الله «علی خامنه‌ای» اصل ۴۴ آن را، در عمل تغییر داد و این تغییر را به همه‌پرسی هم نگذاشت.

قانون اساسی از آن زمان تاکنون مورد بازبینی مجدد قرار نگرفته است اما آیت‌الله «علی خامنه‌ای» اصل ۴۴ آن را، در عمل تغییر داد و این تغییر را به همه‌پرسی هم نگذاشت. این عبارت، آیه‌‌ای است که از سوره «حدید» انتخاب شده و معنای فارسی آن این است: «ما رسولان خود را با دلایل روشن فرستادیم و با آن‌ها کتاب آسمانى و میزان شناسایى حق از باطل و قوانین عادلانه نازل کردیم تا مردم قیام به عدالت کنند.»

اصل ۱۰۹ این قانون به صفات و ویژگی‌های رهبر می‌پردازد که شامل «صلاحیت علمی لازم برای افتاء در ابواب مختلف فقه، عدالت و تقوای لازم برای رهبری امت اسلام، بینش صحیح سیاسی و اجتماعی، تدبیر، شجاعت، مدیریت و قدرت کافی برای رهبری» است.قانون اساسی ایران نه فقط اتباع ایران که مسلمانان را موظف کرده است با غیرمسلمانان در صورتی که علیه جمهوری اسلامی توطئه و اقدام نکنند، با اخلاق اسلامی رفتار کنند.

ادامه مطلب:
iranwire »

این قانون که به رفراندوم عمومی هم گذاشته شد، یک سند رسمی کلاهبرداری است، چرا که در هیچ کجای دنیا افسانه ها و اسطوره ها مثل امام زمان را که بارها تست شده وجود ندارد، در قانون اساسی نمی گنجانند. تا حالا هم خيلى ايرانى نبودن اين دو رهبر مستراح محور... جمهوری که چه عرض کنم همان حکومت اسلامی بنامیدش بهتر است در این حکومت خر در چمن همه چیز ممکن است

درگیری پلیس فرانسه با جلیقه‌زرد‌ها و معترضان به قانون بازنشستگیجلیقه‌زردها به صفوف چند هزار نفری پیوستند که برای اعتراض به قانون جدید بازنشستگی راهی خیابان‌های پاریس شده بودند. درگیری که زیر ۱۰۰۰ تا کشته داشته باشه جوک هست نه در گیری

قانون‌ جدید شهروندی هند چیست و چرا باعث اعتراضات گسترده شده است؟‌مسلمانان، گروههای حقوق بشری و وکلا در هند می گویند که قانون جدید اعطای شهروندی و همچنین طرح ثب‌نام ملی شهروندان، قوانین و طرح‌هایی تبعیض آمیز و مخالف قانون اساسی سکولار هند است.

اعتراض به قانون بازنشستگی ماکرون؛ کارگران اعتصابی کوتاه نمی‌آیندادامه اعتصابات در اعتراض به اصلاح قانون بازنشستگی در حالی ادامه می یابد که هیچ گونه گفتگویی میان اتحادیه‌های کارگری و دولت پیش از ۷ ژانویه پیش‌بینی نشده است.

آیین‌نامه اجرایی قانون تقویت و توسعه نظام استاندارد تصویب شدهیات وزیران در جلسه عصر یکشنبه به ریاست حجت الاسلام والمسلمین دکتر روحانی رئیس‌جمهوری، آیین نامه اجرایی قانون تقویت و توسعه نظام استاندارد را با هدف تضمین سلامت و بهداشت عمومی و بهبود فرآیندهای اجرایی آنها در کشور، ایجاد تحول در نظام استانداردسازی کشور و مدیریت کیفیت محصولات و کالاها به تصویب رساند.

ظریف راهی مسکو شدظریف وزیر امور خارجه ایران برای رایزنی با مسئولان روسیه،دقایقی پیش در صدر هیاتی عازم مسکو شد رفت پیش اربابش رفتن به خانه آقا بزرگ با این پیام از سوی مقام متعفن برای پوتین « خایه‌هایت را برای نوازش دوست دارم»

اعتراض ایران به جلسات رسمی الاحوازیه؛ کویت: حاکمیت ملی ایران محترم استدر پی ابراز نگرانی جمهوری اسلامی از برگزاری نشست‌های برخی اعضاء گروه الاحوازیه با مقام‌های رسمی کویت، این کشور بر احترام به حاکمیت ملی ایران تاکید کرد. کویتی ها لایق همچون صدامی هستند که عرب بود و ظرف ۱۲ساعت خاک کل کویت را به توبره کشید و شیوخین‌ صباحین همه فرار را بر قرار ترجیح دادند

«قانون اساسی جمهوری اسلامی» ۴۰ ساله شده است. متن این قانون دارای عجایب کمتر گفته شده‌‌ای است که بخش مهمی از مشکلات فعلی ایران ناشی از آن است.

مقدمه و اصول این قانون در سال ۱۳۵۸ نوشته و سپس در آذر همان سال به همه پرسی گذاشته شد. در زمستان سال ۱۳۵۸ هم به اجرا درآمد. ۱۰سال بعد، پس از درگذشت «روح‌الله خمینی»، اولین رهبر انقلاب، این قانون مورد بازنگری قرار گرفت و در تابستان سال ۱۳۶۸ به همه‌پرسی مجدد گذشته شد و بلافاصله به اجرا درآمد. اصل «ولایت مطلقه فقیه» در این زمان به قانون اضافه شد.

قانون اساسی از آن زمان تاکنون مورد بازبینی مجدد قرار نگرفته است اما آیت‌الله «علی خامنه‌ای» اصل ۴۴ آن را، در عمل تغییر داد و این تغییر را به همه‌پرسی هم نگذاشت.

مطابق اصل تغییر یافته، دولت باید تا ۸۰ درصد بخش‌ دولتی را به بخش خصوصی واگذار کند. از این تغییر به عنوان «خصوصی‌سازی» یاد می‌شود.زبان رسمی ایران مطابق، فارسی است اما این قانون با جمله‌‌ای عربی و بدون ترجمه فارسی آن شروع می‌شود: «لقد ارسلنا رسلنا بالبینات و انزلنا معهم‌ الکتاب و المیزان لیقوم الناس بالقسط.»

این عبارت، آیه‌‌ای است که از سوره «حدید» انتخاب شده و معنای فارسی آن این است: «ما رسولان خود را با دلایل روشن فرستادیم و با آن‌ها کتاب آسمانى و میزان شناسایى حق از باطل و قوانین عادلانه نازل کردیم تا مردم قیام به عدالت کنند.»

این قانون می‌گوید که پرچم جمهوری اسلامی ایران هم باید منقوش به عبارت عربی «الله‌اکبر» باشد.رهبر جمهوری اسلامی ایران باید از میان فقهای شیعه باشد اما لازم نیست که حتما ایرانی باشد؛ به طور مثال، جانشین آیت‌الله علی خامنه‌ای می‌تواند یک خارجی یا تبعه غیرایرانی باشد و در این زمینه منع قانون اساسی وجود ندارد.

اصل ۱۰۹ این قانون به صفات و ویژگی‌های رهبر می‌پردازد که شامل «صلاحیت علمی لازم برای افتاء در ابواب مختلف فقه، عدالت و تقوای لازم برای رهبری امت اسلام، بینش صحیح سیاسی و اجتماعی، تدبیر، شجاعت، مدیریت و قدرت کافی برای رهبری» است.قانون اساسی ایران نه فقط اتباع ایران که مسلمانان را موظف کرده است با غیرمسلمانان در صورتی که علیه جمهوری اسلامی توطئه و اقدام نکنند، با اخلاق اسلامی رفتار کنند.

قوانین هرکشوری صرفا در درون مرزهای همان کشور قابل اجرا و اعمال هستند و نمی‌توان در قوانین داخلی، برای اتباع دیگر کشورها تعیین تکلیف کرد. با این حال، اصل چهاردهم قانون اساسی می‌گوید: «به حکم آیه شریفه لاینهاکم الله عن الدین لم یقاتلوکم فی‌الدین و لم یخرجوکم من دیارکم ان تبروهم و تقسطوا الیهم ان‌الله یحب‌المقسطین‌، دولت جمهوری اسلامی ایران و مسلمانان موظفند نسبت به افراد غیر مسلمان با اخلاق حسنه و قسط و عدل اسلامی عمل و حقوق انسانی آنان را رعایت کنند. این اصل در حق کسانی اعتبار دارد که بر ضد اسلام و جمهوری اسلامی ایران توطئه و اقدام نکنند.»رییس‌جمهوری در نظام جمهوری اسلامی ایران حتما باید شیعه ۱۲ امامی باشد. یک ایرانی زرتشتی یا ارمنی و یا مسلمان سنی و حتی مسلمان زیدی یا اسماعیلی نمی‌تواند وارد رقابت‌های ریاست‌جمهوری شود. در اصل صد و پانزدهم که درباره ویژگی‌های رییس جمهوری است، ذکر شده است که باید از میان «رجال مذهبی و سیاسی» باشد.

واژه عربی «رجال» که معنی تحت‌الفظی آن «مردان» است، از ۴۰ سال پیش باعث این بحث و جدل در ایران شده است که آیا زنان هم می‌توانند نامزد انتخابات ریاست جمهوری شوند یا نه؟

در جمهوری اسلامی تاکنون هیچ‌کدام از زنانی که متقاضی نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری بوده‌‌اند، از سوی شورای نگهبان تایید صلاحیت نشده‌اند.احتمالا تنها قانون اساسی جهان که از کشور دیگری به جز کشور هدف نام می‌برد، قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران است که در آن دوبار به کشور امریکا اشاره شده است. در مقدمه این قانون در جایی که به اقدامات آیت‌الله خمینی در برابر «انقلاب سفید» «محمدرضا شاه» پرداخته، دوبار نام امریکا آمده است و «اصلاحات ارضی»، طرحی امریکایی خوانده شده و در ادامه از مصونیت مستشاران امریکایی در ایران انتقاد شده است.قانون اساسی جمهوری اسلامی بیانی متضاد در برابر رهبر جمهوری اسلامی دارد. در اصل ۱۰۷ آن آمده است: «رهبر در برابر قوانین با سایر افراد کشور مساوی است.» اما در اصل ۵۷، رهبر «ولایت مطلقه» دارد که به معنی بالاتر بودن او در برابر قوانین است.

آیت‌الله علی خامنه‌ای مطابق این اصل می‌تواند دست به اقداماتی بزند که «حکم حکومتی» خوانده می‌شود و ضرورتا مطابق قانون اساسی نیست. برخی از احکام حکومتی او همانند تشکیل «شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران سه قوه»، بر خلاف قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران است.مطابق اصل ۱۱۰ قانون اساسی، پس از انتخابات رییس‌جمهوری، رهبر جمهوری اسلامی باید حکم ریاست او را امضا کند تا رییس‌جمهور جدید بتواند مراسم تحلیف را در مجلس شورای اسلامی به جا بیاورد و رسما کار خود را آغاز کند.

اما اگر رهبر جمهوری اسلامی ایران به هر دلیلی از امضای حکم رییس منتخب خودداری کند یا آن را تا هر زمان که خواست به تاخیر بیاندازد، هیچ راهی در قانون اساسی پیش‌بینی نشده است که چه می‌شود. آیا باید انتخابات مجدد برگزار کرد؟ آیا پس از طی شدن مهلت مشخصی، رییس‌جمهوری منتخب می‌تواند مراسم تحلیف به جا بیاورد؟ رییس جمهوری که دوره او تمام شده باشد، باید دولت را هم‌چنان اداره کند؟

جمهوری اسلامی تاکنون به چنین بن‌بستی برنخورده است اما بروز آن به طور منطقی در آینده منتفی نیست.راه اصلاح قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران بسته است. در اصل دوازدهم، دین رسمی که اسلام و مذهب «جعفری اثنی عشری» (دوازده امامی) است، «الی الابد»، یعنی «غیر قابل تغییر» خوانده شده است.

به جز بسته بودن راه تغییر احتمالی در این ماده، در جریان بازنگری قانون اساسی، اصل ۱۷۷ به آن اضافه شد که بر اساس آن، محتوای اصول مربوط به «اسلامی بودن نظام‌‏ و اهداف جمهوری اسلامی ایران» و «جمهوری بودن حکومت و ولایت امر و امامت امت» هم تغییر ناپذیر شده است.در جریان بازنگری در قانون اساسی، امکان شورایی شدن رهبری از اصل ۱۱۱ حذف و رهبر جمهوری اسلامی «فردی» خوانده شد. اما در همین اصل گفته شده است در زمان انتخاب رهبر جدید از سوی مجلس خبرگان رهبری، اگر این روند طولانی شود، شورایی مرکب از رییس جمهوری، رییس قوه قضاییه و یکی از فقهای شورای نگهبان به انتخاب مجمع تشخیص مصلحت نظام، همه وظایف رهبری را به طور موقت به عهده می‌گیرد که به معنی تاسیس شورای رهبری است.

قانون اساسی برای این شورا مدت زمان مشخصی تعیین نکرده است و شورایی شدن هم از مواردی نیست که تغییر آن غیرممکن شده باشد. بنابراین، شورایی شدن رهبری گرچه از قانون اساسی حذف شده اما به دلیل بیان ناقصی که این قانون دارد، در عمل پیش‌بینی شده و راه آن باز است.