دولت یمن و حوثی‌ها بر سر تبادل بیش از هزار زندانی به توافق رسیدند

اسرای حوثی یمن نزد نیروی ائتلاف عربی به رهبری عربستان
اسرای حوثی یمن نزد نیروی ائتلاف عربی به رهبری عربستان Copyright AP Photo
Copyright AP Photo
نگارش از مسعود سالاری
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button

سازمان ملل از این رویداد به عنوان مهم‌ترین توافق میان طرف‌های درگیر در یمن از سال ۲۰۱۴ یعنی از زمان آغاز جنگ داخلی جاری در این کشور تا کنون نام برده است.

آگهی

نمایندگان گروه‌های اصلی درگیر در جنگ داخلی یمن یعنی دولت و شورشیان حوثی بر سر تبادل هزار و ۸۱ تن از اسیران دو طرف به توافق رسیدند.

مارتین گریفیتس، نماینده سازمان ملل در امور یمن که در هنگام امضای این توافق در روز یکشنبه ۲۷ سپتامبر (۶ مهر) در جلسه حضور داشت، از این رویداد به عنوان مهم‌ترین توافق میان طرف‌های درگیر در یمن از سال ۲۰۱۴ یعنی از زمان آغاز جنگ داخلی جاری در این کشور تا کنون نام برد. گریفیتس گفت که دو طرف همچنین توافق کرده‌اند که برای آزادی شمار بیشتری از اسرای خود بار دیگر در آینده پای میز مذاکره بنشینند.

در پایان نشست ژنو که از روز شنبه در ژنو آغاز شده بود، هادی حق، نماینده دولت یمن و عبدالقادر مرتضی، نماینده حوثی‌ها هیچ کدام سخنرانی نکردند، اما در حضورنماینده سازمان ملل و نیز فابریتسیو کاربونی، مدیر خاور میانه و خاور نزدیک کمیته جهانی صلیب سرخ با یکدیگر دست دادند. این نشست در روستای گلیون در نزدیکی شهر مونترو سوئیس برگزار شد.

به اینستاگرام یورونیوز فارسی بپیوندید

تبادل اسرا در چهارچوب توافقی صورت می‌گیرد که در سال ۲۰۱۸ در پایان گفتگوهای طرف‌های یمنی در سوئد به دست آمد. در آن زمان نمایندگان نیروهای ائتلاف عربی به رهبری عربستان و شیعیان حوثی متحد ایران بر سر آزادی تدریجی تمامی اسرا توافق کرده بودند. شمار کل زندانیان دو طرف به حدود ۱۵ هزار نفر می‌رسد. از آن زمان تا کنون طرفین به صورت پراکنده، گروه‌هایی از زندانیان را مبادله کردند.

سه دور مذاکرات قبلی طرف‌های یمنی برای حل پرونده اسرا شکست خورده بود.

یک عضو هیئت اعزامی دولت یمن که خواست نامش فاش نشود به خبرگزاری فرانسه گفت توافق حاضر که قرار است ظرف دو هفته عملی شود، شامل مبادله ۶۸۱ تن از شورشیان و ۴۰۰ تن از نیروهای دولتی خواهد بود. به گفته او، آزادی ژنرال ناصر منصور هادی، برادر عبد ربه منصور هادی، رئیس جمهوری یمن که نزد حوثی‌ها زندانی است، فعلا به تعویق افتاده است.

قرار است صلیب سرخ بر اجرای توافق اسرا در یمن نظارت داشته باشد. فابریستیو کاربونی با اعلام این مطلب گفت «مطمئن» است که تبادل زندانیان راه را برای دور تازه «گفتگوهای صلح پایدار و ارزشمند» در یمن باز می‌کند.

مارتین گریفیتس که حدود دو هفته پیش درباره بروز «درگیری‌های شدید» و نیز «نیاز روزافزون به کمک‌های انسان‌دوستانه» به دلیل شیوع کرونا در یمن هشدار داده بود، درباره توافق روز یکشنبه گفت: «امروز برای بیش از هزار خانواده روز مهمی است. خانواده‌هایی که امید دارند در آینده نزدیک به استقبال عزیزان خود بروند.»

وی ضمن قدرانی از طرف‌های درگیر در یمن برای حل اختلافات و رسیدن به «راه‌حلی که به نفع یمنی‌هاست»، افزود: «از دو طرف می‌خواهم که هر چه سریع‌تر گروه نخست از اسرا را آزاد کنند و از هیچ تلاشی برای توافق‌های بعدی جهت آزادی هر چه بیشتر اسرا دریغ نکنند.»

ایران تا کنون به توافق جدید یمنی‌ها واکنش رسمی نشان نداده، اما عربستان سعودی از این توافق حمایت کرده است. ترکی مالکی، وزیر امور خارجه عربستان روز یکشنبه در یک نشست مطبوعاتی در واکنش به توافق جدید گفت: «ما به این توافق مثبت نگاه می‌کنیم.»

۱۵ سرباز سعودی و ۵ نفر سودانی نزد حوثی‌ها زندانی هستند.

هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

عیدروس الزبیدی مستقر در عدنِ یمن: عملیات زمینی علیه حوثی‌ها لازم است

حوثی‌ها برای «دومین بار» نفتکش حامل نفت روسیه را «به اشتباه» هدف قرار دادند

سخنگوی حوثی‌ها به یورونیوز: ایران به ما و دیگران کمک‌هایی می‌کند اما نمی‌گوید چه بکنیم