به گزارش خبرنگار سیاسی ایلنا، سعید خطیبزاده در نشست خبری امروز خود با تبریک سالگرد آزادسازی خرمشهر، در تشریح گاهشمار دستگاه دیپلماسی گفت: روز دوشنبه هفته گذشته وزیر امور خارجه در نشست اضطراری وزرای امور خارجه سازمان همکاری کشورهای اسلامی مواضع ایران در خصوص تحولات سرزمینهای اشغالی را مطرح و تاکید کرد که این جنایات باید به عنوان جنایت جنگی و اقدام علیه بشریت شناسایی شود و سازمانهای بینالمللی اقدام مسئولانه داشته باشد.
خطیب زاده در خصوص روند مذاکرات وین و اظهارات دوگانه دو طرف در این رابطه،با تاکید بر اینکه دو گانهای وجود ندارد، گفت: کاملا روشن است که پیشرفتهای قابل توجهی داشتیم و فکر میکنیم تفاهم در دسترس است. آنچه باقی مانده قابل توجه هستند. آنها باید مورد مداقه قرار گرفته و پیگیری شوند. وی در پاسخ به سوال دیگری در خصوص مذاکرات برای احیای برجام گفت: درخصوص آنچه در وین اتفاق میافتد، با دقت و رعایت تمامی ابعاد اظهارنظر کردیم. تنها وقتی توافق خواهیم کرد که همه آنچه مدنظر ایران است و همه آنچه که باید توافق شود، درباره آنها توافق شود. ممکن است یک هفته، دو هفته و یک ماه طول بکشد. مداقه و دقت برای ما اولویت است.
وی افزود: آمریکا باید به طور موثر تحریمها را رفع کند؛ ما گفتوگو نمیکنیم تا بعد از ۱۸۰ روز مذاکره کنیم. ما درباره لغو موثر تحریمها و طی شدن نقاط زمانی در برجام مذاکره میکنیم. اجازه نمیدهیم اقتصاد ایران و مراودات عادی آن در حالت برزخی قرار بگیرد؛ کمااینکه هیچ گاه این اجازه را ندادیم. برجام سندی است که درباره آن صحبت میکنیم. من توصیه میکنم دوستان این سند را یک بار به صورت دقیق مطالعه کنند.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به این سوال که آیا تمدید یک ماه توافق ایران و آژانس برخلاف مصوبه مجلس نیست، تصریح کرد: مصوبه مجلس لازمالاجرا است. مصوبه مجلس هم عدم ایجاد دسترسی فراپادمانی یا اجرای پروتکل الحاقی است. ایران هم در این چارچوب دسترسی فراپادمانی آژانس را متوقف کرده است. دوربینها به فعالیت خود ادامه میدهند ولی این تصاویر داده نمیشود و دسترسی وجود ندارد. اگر توافق با آژانس تمدید شود، اینکه با این فیلمها چه میشود، شورای عالی امنیت تصمیمگیری میکند.
خطیبزاده درباره آخرین وضعیت کشتی توقیف شده ایران در اندونزی عنوان کرد: آنچه که رخ داده، اتفاقی بود که به شکل معمول در برخی از کشورها رخ میدهد یعنی حل مسئله نیازمند طی شدن رویههای حقوقی و قانونی است. از دولت اندونزی انتظار داریم این رویه زودتر پیموده و مسئله حل شود. البته تا اینجا همکاریهای خوبی شده است. تا آنجا هم که بنده مطلع هستم، فردا دادگاه دیگری در این باره تشکیل میشود. امیدواریم زودتر مسئله جمعبندی و موضوع حل شود.
وی با بیان اینکه اگر توافقی در وین صورت بگیرد، آنهایی که در جنوب اروپا ارتباطشان را با ایران حتی در دوران تحریمها حفظ کردند، در اولویت هستند، تصریح کرد: درخصوص مسائل دوجانبه، ارتقای روابط سیاسی و دیپلماتیک مانند ایرلند و گسترش مناسبات مانند ایتالیا و مسائل منطقه در این سفرها رایزنی انجام شد. در همه این حوزهها، گفتوگوهایمان را با این کشورها و سایر کشورها و کشورهای غیراروپایی ادامه میدهیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره اظهارات آنتونی بلینکن مبنی بر اینکه نشانهای مبنی بر تصمیم ایران برای بازگشت به تعهدات هستهای مشاهده نکردهایم، بیان کرد: پاسخ ظریف به ایشان کفایت میکند. یادآوری میکنم دولت آمریکا نه تنها از برجام خارج شده، بلکه نقضکننده کلیه تعهداتش ذیل قطعنامه 2231 است و سابقه سیاهی در اجرای تعهداتش دارد.