ارزش لیر ترکیه دوباره با سقوط بیسابقه به 9.75 لیر مقابل هر دلار آمریکا رسید. تاکنون ارزش لیر، کاهش 24 درصدی داشته است. این روند نزولی در ماه اکتبر نیز در تاکنون ارزش لیر، کاهش 24 درصدی داشته است. این روند نزولی در ماه اکتبر نیز در پی تصمیم ناگهانی بانک مرکزی آن کشور مبنی بر کاهش سود بانکی، ادامه پیدا کرد.
دولت ترکیه نرخ بهره بانکی را در حالی کاهش میدهد که کشورهای توسعه یافته به دنبال افزایش آن هستند تا از تورم فزاینده جلوگیری کنند.
کارشناسان مداخله رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه در سیاست بانک مرکزی را دلیل کاهش محسوس ارزش لیر میدانند. به همین دلیل، منتقدان میگویند بانک مرکزی این کشور استقلال خود را از دست داده است. بانک مرکزی ترکیه در 23 سپتامبر بهصورت غیرمنتظرهای نرخ بهره بانکی در آن کشور را با کاهش یک درصدی، به 18درصد رساند. بسیاری از تحلیلگران، کاهش نرخ بهره بانکی در ماه گذشته را تازهترین نمونه دخالتهای سیاسی اردوغان، در سیاستگذاریهای پولی آن کشور میدانند. اردوغان پیشتر خود را از دشمنان بهره بانکی توصیف کرده بود.
بسیاری از تحلیلگران شرایط این روزهای ترکیه را با دهه 90 میلادی مقایسه میکنند. در دهه 90 میلادی، ارزش لیر بهدلیل مشکلات سیاسی و وخیم شدن توازن اقتصادی بیش از 160 درصد در برابر دلار کاهش یافته بود.
آخرین به روزرسانی:Shareارزش لیر ترکیه دوباره با سقوط بیسابقه به 9.75 لیر مقابل هر دلار آمریکا رسید.
تاکنون ارزش لیر، کاهش 24 درصدی داشته است. این روند نزولی در ماه اکتبر نیز در پی تصمیم ناگهانی بانک مرکزی آن کشور مبنی بر کاهش سود بانکی، ادامه پیدا کرد.دولت ترکیه نرخ بهره بانکی را در حالی کاهش میدهد که کشورهای توسعه یافته به دنبال افزایش آن هستند تا از تورم فزاینده جلوگیری کنند.
کارشناسان مداخله رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه در سیاست بانک مرکزی را دلیل کاهش محسوس ارزش لیر میدانند. به همین دلیل، منتقدان میگویند بانک مرکزی این کشور استقلال خود را از دست داده است.
بانک مرکزی ترکیه در 23 سپتامبر بهصورت غیرمنتظرهای نرخ بهره بانکی در آن کشور را با کاهش یک درصدی، به 18درصد رساند. بسیاری از تحلیلگران، کاهش نرخ بهره بانکی در ماه گذشته را تازهترین نمونه دخالتهای سیاسی اردوغان، در سیاستگذاریهای پولی آن کشور میدانند. اردوغان پیشتر خود را از دشمنان بهره بانکی توصیف کرده بود.
بسیاری از تحلیلگران شرایط این روزهای ترکیه را با دهه 90 میلادی مقایسه میکنند. در دهه 90 میلادی، ارزش لیر بهدلیل مشکلات سیاسی و وخیم شدن توازن اقتصادی بیش از 160 درصد در برابر دلار کاهش یافته بود.
به گفته کارشناسان، نگرانی از وضعیت روابط ترکیه و آمریکا، یکی از اصلیترین عوامل تاثیرگذار بر بازارهای ارز این کشور در ماههای گذشته بوده است. با اینحال، دستور اردوغان برای اخراج سفرای 10 کشور غربی نیز در کاهش شدید قیمت لیر بیتاثیر نبوده که واکنش رجال سیاسی و کاربران شبکههای اجتماعی را نیز به همراه داشته است.در این بین، کمال قلیچدار اوغلو، رهبر حزب جمهوری خلق ترکیه که مهمترین مخالف دولت حاکم به شمار میرود، دستور اخیر اردوغان برای اخراج سفرای 10 کشور را تلاشی برای انحراف اذهان عمومی از مشکلات اقتصادی و افت ارزش لیر خواند و گفت اردوغان کشور را به سرعت به لبه پرتگاه میبرد.
از سوی دیگر عبدالله گل، رئیس جمهوری سابق ترکیه نیز در واکنش به اظهارت اخیر اردوغان گفت که بزرگ کردن این موضوع و بحران سازی بزرگ به نفع ترکیه نیست.در پی تصمیم غیرمنتظره بانک مرکزی، بانکهای دولتی «زراعت»، «هالکبانک» و «واکیفبانک» ترکیه نیز قرار است روز دوشنبه سود وامهای خود را حدود دو درصد کاهش دهند.
اردوغان، شنبه، به وزیر خارجه خود دستور داد تا سفیران 10 کشور از جمله آمریکا، آلمان، کانادا، فرانسه، دانمارک، هلند، نروژ، سوئد، فنلاند و نیوزیلند در آنکارا را که خواستار آزادی عثمان کاوالا، بازرگان و فعال مدنی زندانی شده بودند، «عنصر نامطلوب» اعلام کند. به گفته اردوغان، این سفرا «یا باید ترکیه را بفهمند یا بروند».
پیشتر، سفرای این 10 کشور در بیانیه مشترکی که در شبکههای اجتماعی منتشر شده بود، با اشاره به حکم دادگاه حقوق بشر اروپا، خواستار آزادی کاوالا شده بودند.
عثمان کاوالا، بازرگان و کنشگر مدنی، از چهار سال پیش بدون حکم محکومیت در ترکیه زندانی است. اما دادگاه ترکیه او را متهم به «همکاری با گروههای تروریستی» و «براندازی حکومت در کودتای نافرجام» این کشور کرده است.