مسئولان دولتی ایران طی روزهای گذشته بارها سعی کردهاند به مردم اطمینان دهند که افزایش ۲۰۰ درصدی قیمت هر لیتر بنزین منجر به جهش نرخ تورم نمیشود، این ادعا تا چه حد با تجربه تاریخی اقتصاد ایران همخوانی دارد؟ سال ۱۳۵۹ یکی ویژگی خاص داشت و شاهد حادترین رکود اقتصادی پس از انقلاب سال ۱۳۵۷ بود. نرخ رشد اقتصادی به منفی ۲۳.۲ درصد رسیده بود. اما در دومین شوک قیمتی وارد شده به بهای بنزین، نرخ تورم از ۱۷.۴ به ۹ درصد در سال ۱۳۶۹ کاهش یافت.
هر چند این نرخ یک سال بعد تا ۲۰.۷ درصد صعود کرد ولی سال ۱۳۶۹ همزمان با رشد ۶۶.۷ درصدی قیمت بنزین شاهد رشد اقتصادی ۱۴.۱ درصدی بود.
در پی سومین جهش قیمت بنزین که با رشد ۱۰۰ درصدی قیمت آن توام بود، روند صعودی نرخ تورم که با آغاز نزول نرخ رشد اقتصادی ایران نیز همزمان بود تا ۴۹.۴ درصد ادامه یافت. در سال ۱۳۷۴ نرخ رشد اقتصادی به پایینترین حد در ۶ سال گذشته رسید.
سه شوک قیمتی نخست بنزین در ۴۰ سال گذشته دارای یک وجه مشترک هستند: «تورم ناشی از افزایش قیمت بنزین با نرخ رشد اقتصادی رابطه معکوس دارد.» اما این فرضیه بر اساس تجربه سال ۱۳۷۶ دچار تزلزل میشود، با وجود رشد ۶۰ درصدی قیمت بنزین و آغاز رکود اقتصادی، سطح عمومی قیمتها طی روندی نزولی به ۱۷.۳ درصد کاهش مییابد و تا پایان سال ۱۳۷۷ نیز کمتر از ۱ واحد درصد افزایش مییابد. headtopics.com
اما در سال ۱۳۷۸ و وقوع رشد ۷۵ درصدی قیمت و همزمان با کاهش نرخ رشد اقتصادی از ۴.۳ درصد به ۲ درصد، نرخ تورم ۲ واحد درصد بالا میرود و با افزایش رونق اقتصادی در سال ۱۳۷۹، سیر صعودی نرخ تورم مهار میشود.
تغییر قیمت ناشی از افزایش نرخ بنزین نداریمتغییر قیمت ناشی از افزایش نرخ بنزین نداریم مدیرعامل شرکت حمل و نقل ریلی رجا: هیچگونه تغییر قیمتی ناشی از افزایش نرخ بنزین در بلیت قطارها نخواهیم داشت.