معاون دادستانی کل اوکراین امروز پنجشنبه ۲۶ فروردینماه ۱۴۰۰ اعلام کرد از این کشور از دولت ایران خواسته است که اطلاعات مربوط به ۱۰ مسئولی که مقصر ساقط کردن هواپیمای مسافربری این کشور با موشکهای سپاه پاسداران اعلام شدهاند، را دراختیار کییف قرار دهد.
دولتهای کانادا و اوکراین بارها تاکید کردهاند که طرفها در این پرونده بر اساس قوانین بینالمللی باید به روند کیفری برای دستیابی به حقیقت و مجازات عاملان متعهد شوند. گوندوز مامدوف همچنین تصریح کرده است که دولت اوکراین عقیده دارد که مقامات ایران عمدا شرایط واقعی این جنایت هولناک را پنهان میکنند.
معاون دادستانی کل اوکراین امروز پنجشنبه ۲۶ فروردینماه ۱۴۰۰ اعلام کرد از این کشور از دولت ایران خواسته است که اطلاعات مربوط به ۱۰ مسئولی که مقصر ساقط کردن هواپیمای مسافربری این کشور با موشکهای سپاه پاسداران اعلام شدهاند، را دراختیار کییف قرار دهد.
گوندوز مامدوف تصریح کرده است که دولت ایران در زمینه ارائه اطلاعات از مسیرهای رسمی و در فرآیند همکاری مخفیکار میکند و آنها از طریق رسانهها درباره پرونده اطلاع کسب میکنند.
دولتهای کانادا و اوکراین بارها تاکید کردهاند که طرفها در این پرونده بر اساس قوانین بینالمللی باید به روند کیفری برای دستیابی به حقیقت و مجازات عاملان متعهد شوند.
معاون دادستان کل اوکراین میگوید این کشور اطلاعات و مدارک کافی که شناسایی اشتباه هواپیمای غیرنظامی را به عنوان هدف نظامی تایید کند، دریافت نکرده است.
گوندوز مامدوف همچنین تصریح کرده است که دولت اوکراین عقیده دارد که مقامات ایران عمدا شرایط واقعی این جنایت هولناک را پنهان میکنند.
علاوه بر دادستان کل اوکراین، سفیر این کشور در کانادا نیز در گفتگو با شبکه سیبیسی، مشخص نشدن اطلاعات و اتهامات ۱۰ متهم این پرونده را «عدم همکاری ایران در پرونده،» توصیف کرد و گفت این رفتار اوکراین را به تصمیم «بسیار مهم استراتژیک» برای مقابله با این وضعیت، از جمله از طریق ارسال پرونده به دادگاه بینالمللی، نزدیک میکند.
گفته شده است که در حال حاضر رایزنیها برای تشکیل جلسه آنلاین با «ناصر سراج»، دادستان نظامی جدید تهران، آغاز شده است.
«غلامعباس ترکی»، دادستان سابق نظامی تهران در هنگام تودیع و معارفه جانشین تازه خود گفته بود که در پرونده هواپیمای اوکراین برای ۱۰ نفر از مسئولانی که دخیل بودهاند، کیفرخواست صادر شده است. او در این مراسم به جزییات بیشتر در خصوص هویت این مسئولان اشاره نکرده بود.
این نخستین بار نیست که دولت اوکراین از روند غیرشفاف رسیدگی به پرونده ساقط شدن هواپیمای مسافربری اوکراینی که در تاریخ ۱۶دیماه ۱۳۹۸ با شلیک دستکم دو موشک سیستم پدافند هواپیمایی ایران ساقط شد اعتراض میکند.
۲۰ فروردین ۱۴۰۰ وزارت خارجه اوکراین با انتشار بیانیهای جمهوری اسلامی ایران را به «دستکاری» اطلاعات در پرونده ساقط کردن هواپیمای اوکراینی متهم کرد.
در بخشی از این بیانیه آمده است: « «طرف ایرانی به جای در نظر گرفتن اظهارات عینی مبتنی بر تجربه بینالمللی در زمینه تحقیقات سوانح هوایی، بهطور غیرمسئولانهای به متهم کردن اوکراین به غیرسازنده بودن [در همکاری] متوسل شده است.»
بیانیه اظهارات مقامات ایرانی را مبنی بر اینکه « توضیحات درباره علت این فاجعه در جریان دو دور مذاکرات به اوکراین داده شده» دستکاری اطلاعات خوانده است.