حضار، تشویق کنید؛ نمایش مبارزه با فساد تمام شد

24/03/1401 08:55 ق.ظ

حکم «اکبر طبری» در دیوان عالی نقض شد. آیا طبری تنها متهمی است که با عنوان مبارزه با فساد در دادگاه‌های پرسروصدا محاکمه شد و حالا حکم زندان جنجالی‌اش بی سرو صدا نقض می‌شود؟ درباره متهمان دادگاه‌های نمایشی فساد بیشتر بخوانید. اطلاع_رسانی

حکم «اکبر طبری» در دیوان عالی نقض شد. این خبری بود که در روزهای اخیر واکنش‌های زیادی در پی داشت. درباره پرونده اکبر طبر اگر تنها همین اطلاعیه دیوان عالی را هم مدنظر قرار دهیم، درمی یابیم که مهم‌ترین اتهام اکبر طبری قرار است، مجددا مورد رسیدگی قرار گیرد و اگر تنها در همین یک اتهام تبرئه شود، حکم زندانش به یک‌سوم کاهش پیدا می‌کند.

هنوز مشخص نیست، بر اساس کدام سازوکار حقوقی، حکمی که پیش‌تر توسط دیوان عالی کشور تایید شده بوده، مجددا توسط دیوان نقض شده و برای رسیدگی مجدد به دادگاه ارسال شده است. البته این تنها نقض حکم در پرونده طبری نبوده است. پیش‌تر دستکم دو متهم نامدار دیگر در این پرونده با نقض حکم از سوی دیوان عالی کشور، رنگ زندان را هم به خود ندیدند.

« »، فردی که در همین پرونده و در دادگاه بدوی به به دو سال حبس محکوم شده بود، اما در نهایت با رای دیوان عالی کشور و در بی‌خبری مطلق، از اتهامات تبرئه شد. شهریور ۱۳۹۹، در جلسه دادگاه رسیدگی به پرونده اکبر طبری، نماینده دادستان گفته بود: «متهم ردیف ششم، جلیل سبحانی، آزاد با قرار وثیقه، به معاونت در فراهم نمودن موجبات رشوه میان اکبر طبری و رسول دانیال‌زاده و پرداخت رشوه به اکبر طبری و هم‌چنین مشارکت در تشکیل شبکه چند نفری ارتشا با وصف سردستگی اکبر طبری که در دادسرا مفتوح است، متهم است.

ادامه مطلب:
iranwire »

یک فروند هواپیمای متعلق به شرکت ماهان با پرچم ونزوئلا در آرژانتین «زمین‌گیر» شدهواپیما به‌دلیل رفتار مشکوک در کانون توجه‌ قرار گرفت اما در بازرسی‌ها هیچ چیزی یافت نشد، با این وجود تعداد بالای خدمه توجه مقامات را به خود جلب کرد. رسانه‌های آرژانتین این ادعا را مطرح کرده‌اند که اتباع ایرانی هواپیما احتمالا اعضای سپاه قدس پاسداران هستند. ایران می‌گوید گذرنامه آنها توقیف شده است. زمینگیر یا سرقت؟ خودتون باعث میشید که کشتی هاتون اینجا امنیت نداشته باشه بعد نگید که ایران مقصره خودتون بازی رو شروع میکنید بعدش گریه تون میگیره چشمات روشن

صادرات نفت خام ایران در رقابت با روسیه ظرف یک ماه «نصف» شدروسیه برای هر بشکه نفت ۳۰ دلار در بازارهای آسیایی تخفیف می‌دهد که ۱۰ دلار بیشتر از میزان تخفیف ایران به مشتریان آسیایی، خصوصا چین است.

گامی دیگر در مسیر پیوستن بوسنی و هرزگوین به اتحادیه اروپا برداشته شدنمایندگان دولت بوسنی و هرزگوین و احزاب سیاسی این کشور در روز گذشته در جلسه‌ای در بروکسل با حضور شارل میشل رئیس شورای اروپا و جوزپ بورل مسئول سیاست خارجه اروپا تصمیاتی سیاسی در راستای تسهیل و زمینه سازی برای پیوستن به اتحادیه اروپا را اتخاذ کردند. EuropeNews

قربانی خشونت خانگی که قاتل مادرش شد؛ سحر در خطر اعدامسحر قلی‌نژادسحر متهم به قتل مادرش، در خطر اعدام؛ سه شاکی دارد؛ پدربزرگ، مادربزرگ و برادرش که تابه‌حال موفق شده، برادرش را راضی کند تا با دریافت دیه، از قصاص بگذرد. اما، پدربزرگ و مادربزرگ او، خواهان قصاص هستند. اطلاع_رسانی roqayehrezaei roqayehrezaei قوانین عهدبوق که جانیان رابرمیگرداندبه جامعه برای جنایت بیشتر roqayehrezaei سحر قلی‌نژاد، متهم به قتل مادرش؛ در خطر اعدام. سحر سه شاکی دارد: پدربزرگ، مادربزرگ و برادرش؛ که تابه‌حال موفق شده برادرش را راضی کند تا با دریافت دیه، از قصاص بگذرد. اما پدربزرگ و مادربزرگ او خواهان قصاص هستند. درست_بنویسیم درست_نشانه‌گذاری_کنیم خیر_سرتان_رسانه‌اید roqayehrezaei حروم زادگی از چهره اش میباره. اینارو هرکاری میکنید فقط نزارین دوباره برگردن به جامعه.

یک قطار باری در ایران از ریل خارج شدسرپرست فرمانداری سرخس ایران از خروج قطار باری از ریل خبر داد و اعلام کرد که در پی آن تردد قطارهای مسافربری لغو شده است. - خبرگزاری آناتولی در حکومت جاهلیت فاشیسم شئونیزم فارسی ارباب رعیتی شرکای اشرارفرقه فارسیسم اشغالگر ایران چیزی بنام'زندگی'وجود ندارد سراسر با علوم بی منطق جاهلیت تحمیلی غارت و نابودی ایرانیانست. باید با برسمیت شناختن هویت و مدنیت و علوم طبیعی ایرانیان به این بساط جاهلیت فرقه فارسیسم پایان داده.

یک عضو «یگان هوافضا» سپاه پاسداران در «حین انجام ماموریت» کشته شدسپاه «روح‌الله» استان مرکزی در اطلاعیه‌ای گفته که «علی کمانی» عضو یگان هوا فضا در شهرستان خمین «پس از سال‌ها مجاهدت در مسیر پاسداری از انقلاب در حین انجام ماموریت» کشته شد. ستوان‌دوم احتمالا یک مامور ساده بوده که ارزش چندانی برای سازمانش نداره بدرک واصل شد

دیوان عالی کشور

اعلام کرد که حکم طبری نقض نشده و تنها قرار است دو «اتهام جعل سند و سردستگی شبکه ارتشا» مجددا مورد رسیدگی قرار بگیرد.

اگر تنها همین اطلاعیه دیوان عالی را هم مدنظر قرار دهیم، درمی یابیم که مهم‌ترین اتهام اکبر طبری قرار است، مجددا مورد رسیدگی قرار گیرد و اگر تنها در همین یک اتهام تبرئه شود، حکم زندانش به یک‌سوم کاهش پیدا می‌کند. هنوز مشخص نیست، بر اساس کدام سازوکار حقوقی، حکمی که پیش‌تر توسط دیوان عالی کشور تایید شده بوده، مجددا توسط دیوان نقض شده و برای رسیدگی مجدد به دادگاه ارسال شده است. البته این تنها نقض حکم در پرونده طبری نبوده است. پیش‌تر دستکم دو متهم نامدار دیگر در این پرونده با نقض حکم از سوی دیوان عالی کشور، رنگ زندان را هم به خود ندیدند.

آیا احکام دیگر متهمان پرونده طبری هم نقض شده است؟

«

جلیل سبحانی

»، فردی که در همین پرونده و در دادگاه بدوی به به دو سال حبس محکوم شده بود، اما در نهایت با رای دیوان عالی کشور و در بی‌خبری مطلق، از اتهامات تبرئه شد. شهریور ۱۳۹۹، در جلسه دادگاه رسیدگی به پرونده اکبر طبری، نماینده دادستان گفته بود: «متهم ردیف ششم، جلیل سبحانی، آزاد با قرار وثیقه، به معاونت در فراهم نمودن موجبات رشوه میان اکبر طبری و رسول دانیال‌زاده و پرداخت رشوه به اکبر طبری و هم‌چنین مشارکت در تشکیل شبکه چند نفری ارتشا با وصف سردستگی اکبر طبری که در دادسرا مفتوح است، متهم است.» بعدتر و در زمان اعلام احکام مرتبط با پرونده طبری، «غلامحسین اسماعیلی»، سخن‌گوی وقت قوه قضاییه در رابطه با حکم متهم ردیف ششم گفت: «جلیل سبحانی متهم به معاونت در فراهم کردن موجبات تحقق جرم رشوه بین اکبر طبری و رسول دانیال‌زاده از طریق انتقال واحد آپارتمان فلورا و پرداخت رشوه به اکبر طبری است که به دو سال حبس تعزیری و ضبط مال ناشی از ارتشا به نفع دولت محکوم شد.» ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۰ اما «پرویز صادقی»، وکیل جلیل سبحانی از صدور حکم برائت قطعی او از سوی دیوان‌عالی کشور خبر داد. سبحانی همچنین یکی از متهمان اصلی پرونده فساد در شرکت بازرگانی پتروشیمی ایران بود که در زمان رسیدگی به پرونده، نامش از سیاهه متهمان قلم گرفته شد.

پیش‌تر در سلسله گزارشی به صورت مفصل به این پرونده پرداخته بود.

نام دیگری که در همین پرونده محکوم و بعدتر حکمش در دیوان نقض شد،

بیژن قاسم‌زاده

بود. بازپرس سابق شعبه دوم دادسرای فرهنگ و رسانه که به جهت حکم فیلتر تلگرام به شهرت عمومی رسیده بود، او در مهر ۱۳۹۸ بازداشت و به همراه اکبر طبری محاکمه شد. قاسم‌زاده متهم ردیف یازدهم پرونده طبری بود. سخن‌گوی قوه قضاییه در تاریخ ۲۲ شهریور ۱۳۹۹ از محکومیت قاسم‌زاده به دلیل «تاثیر دادن نفوذ اشخاص در اقدامات قضایی» و «دریافت رشوه» خبر داد. این محکومیت شامل ۱۰ سال حبس تعزیری و ضبط مال ناشی از ارتشا و پرداخت جزای نقدی معادل وجه ماخوذه به نفع دولت و تحمل ۷۴ ضربه شلاق تعزیری و انفصال دائم از خدمات دولتی است. «

ذبیح‌الله خداییان

»، سخنگوی پیشین قوه قضاییه، آبان ۱۴۰۰ اعلام کرد که حکم قاسم‌زاده توسط دیوان عالی کشور نقض شده و مجددا به پرونده او رسیدگی خواهد شد. نقض احکامی که با سروصدای بسیار صادر شده بود، به پرونده طبری هم محدود نبوده و نمونه‌های دیگری نیز در این زمینه موجود است.

آیا نقض حکم متهمان پُر سروصدا سابقه‌دار است؟

«علی دیواندری»، مدیر عامل اسبق بانک ملت و بانک پارسیان و رییس پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران بود. او در پرونده فساد بانک ملت و پارسیان بازداشت شد و در شعبه اول دادگاه ویژه برخورد با مفاسد اقتصادی به ریاست قاضی «موحد» محاکمه و به اتهام اخلال در نظام اقتصادی کشور به ۲۰ سال حبس محکوم شد. «دیواندری» ۸ بهمن ۱۳۹۸ بازداشت و به زندان اوین منتقل شد. او ۲۱ مرداد ۱۳۹۹ و در پی ابتلا به بیماری کرونا از اندرزگاه ۸ به بهداری زندان اوین منتقل و روز ۲۳ مرداد یعنی دو روز بعد به بیمارستان رفته و پس از آن دیگر به زندان بازنگشت. نهم خرداد ۱۴۰۱ خبرگزاری

فارس

در خبری اعلام کرد که علی دیواندری تبرئه شده و شعبه سوم دادگاه ویژه رسیدگی به جرایم اقتصادی طی حکمی، اتهامات وارده به علی دیواندری مبنی بر اخلال در نظام اقتصادی را وارد ندانسته و آن را رد کرده است. در حکم صادره از سوی دادگاه مذکور، بیان شده که «با هدایت یک ابربدهکار بانکی و همدستش که داماد یکی از وزرای دولت سابق است، فساد حادث شده است. آن‌طور که از حکم صادره برمی‌آید این افراد از شیوه‌ها و اهرم‌های غیرقانونی و نامشروع برای فرار از قانون و برداشت از بیت‌المال بهره جسته‌اند و با وارد کردن اتهام به علی دیواندری تلاش کردند تا خود را از چنگ عدالت برهانند.» فردی که خبرگزاری فارس به او اشاره کرده «احسان سخایی»، داماد «محمود علوی»، وزیر اطلاعات دولت «حسن روحانی» است. نام او پیش‌تر در جلسات دادگاه از سوی علی دیواندری و «بهروز مختاری»، دیگر متهم پرونده به میان آمده بود اما همان زمان

سخنگوی قوه قضاییه

اعلام کرده بود، کیفرخواست برای سخایی صادر نشده و در این پرونده اتهامی متوجه او نیست.

اکنون دو موضوع در هاله‌ای از ابهام است؛ اول اینکه حال و با توجه به تبرئه دیواندری از اتهامات، آیا به پرونده داماد وزیر سابق که حالا پرونده‌سازی هم به آن افزوده شده رسیدگی می‌شود؟ البته بر اساس برخی اخبار، سخایی ساکن سوئیس است. نکته دوم اینکه با عنایت به تبرئه متهم ردیف اول پرونده فساد در بانک ملت، یعنی دیواندری، تکلیف سایر محکومان این پرونده چیست، پرونده‌ای که ۸ متهم دیگر داشت.

۱۴ مرداد ۱۳۹۷ بود که پس از نوسانات شدید بازار ارز و دستگیری «

وحید مظلومین

»، معروف به سلطان سکه، «احمد عراقچی»، معاون وقت بانک مرکزی دستگیر و نهایتاً با تودیع وثیقه آزاد شد. این پرونده نیز چندین متهم داشت که مهم‌ترینش «ولی‌الله سیف»، رییس وقت بانک مرکزی، «سالار آقاخانی»، دلال ارز و احمد عراقچی، معاون ارزی بانک مرکزی بودند. مهر ۱۴۰۰ مرکز رسانه قوه قضاییه اعلام کرد که رای پرونده ولی‌الله سیف، رییس وقت بانک مرکزی، احمد عراقچی و سالار آقاخانی در رابطه با برهم زدن نظم و آرامش بازار ارز و فضای اقتصادی کشور و همچنین برخی سوءمدیریت‌ها صادر شد.

سخنگوی قوه قضاییه

، احکام صادره را به شرح زیر اعلام کرد: متهم ردیف اول، ولی‌الله سیف، رییس وقت بانک مرکزی متهم به برهم زدن نظم و آرامش بازار ارزی کشور و زمینه‌سازی برای خریدوفروش غیرقانونی ارز به میزان ۱۵۹ میلیون و ۸۰۰ هزار دلار و ۲۰ میلیون و ۵۰۰ هزار یورو و همچنین اهمال و سوءمدیریت در دوران مسئولیت خود، به تحمل ۱۰ سال حبس تعزیری محکوم شده است. همچنین «سید احمد عراقچی»، معاون وقت ارزی بانک مرکزی نیز با همین اتهامات به تحمل هشت سال حبس تعزیری محکوم گردیده است. احکامی که باز هم در دیوان عالی کشور نقض شد.

آذر ۱۴۰۰

دیوان عالی کشور

با نقض رای دادگاه متهمان ارزی اعلام کرد که همه متهمان این پرونده، مجریان سیاست‌های کلان ارزی بوده‌اند و با این وصف مجرمانه تلقی نمودن عملکرد آنان و انتساب بزه اخلال در نظام اقتصادی کشور توجیه قانونی نخواهد داشت. همچنین طبق این رای پرونده برای بررسی مجدد به شعبه دیگری ارجاع می‌شود. بنابراین رای دادگاه قبلی مبنی بر مجرم بودن این متهمان توسط دیوان عالی کشور نقض و پرونده مجددا رسیدگی می‌شود.

این نقض حکم هم از موارد عجیب رخ داده در طول دادگاه‌های مبارزه با مفاسد اقتصادی است. پیش از نقض حکم دادگاه بدوی،