جستارگر زبان و فرهنگ | DW | 09.01.2021

20/10/1399 10:38 ق.ظ

۲۰ دی ۱۳۰۴؛ ۹۵ سال پيش در چنين روزی شاهرخ مسكوب در بابل زاده شد: 'جوان بودم و می‌خواستم دنيا را عوض كنم اما دنيا مرا عوض كرد'. روزشمار چهره‌های تاریخی:

۲۰ دی ۱۳۰۴؛ ۹۵ سال پيش در چنين روزی شاهرخ مسكوب در بابل زاده شد: 'جوان بودم و می‌خواستم دنيا را عوض كنم اما دنيا مرا عوض كرد'. جستارگر زبان و فرهنگ ۲۰ دی ۱۳۰۴؛ ۹۵ سال پيش در چنين روزی شاهرخ مسكوب در بابل زاده شد:"جوان بودم و می‌خواستم دنيا را عوض كنم اما دنيا مرا عوض كرد". پدر شاهرخ مسكوب كارمند دولت بود و كودك بود كه او را به اصفهان برد.

۱۶ ساله بود كه پدر را از دست داد و مادرش او و خواهران و برادرش را بزرگ كرد: "از كلاس پنجم ابتدايی ميل به خواندن در من بيدار شد و بعد تبديل شد به يك ميل خيلی شديد". در دبيرستان عضو تيم فوتبال بود و زورخانه هم می‌رفت. همان جا از طريق مرشد زورخانه با فردوسی آشنا شد و ديگر شاهنامه‌پژوهی را رها نكرد:

"مرشد حسن آدم بيسوادی بود. فقط ۵۰ یا۶۰ بيت شاهنامه را حفظ بود ولی حالش را حس می‌كرد. فردوسی را مديون او هستم و خيلی چيزها را مديون فردوسی". ۲۰ ساله بود كه به دانشكده حقوق دانشگاه تهران راه يافت و همانجا عضو حزب توده ایران شد. headtopics.com

از آنجا كه زبان‌های انگليسي، فرانسه و آلمانی می‌دانست، نخستين كارهای نوشتاری‌اش تفسير اخبار خارجی برای روزنامه"قيام ايران" بود. ۲۹ ساله بود كه پس از كودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ دستگير شد و ۲۶ ماه گرفتار زندان و شكنجه بود.

ادامه مطلب:
dw_persian »

از گورمان تا گاندی؛ وقتی سیاست به زبان مد سخن می‌گوید | DW | 08.02.2021بسیاری از چهره‌های سرشناس از مد و لباس برای نشان دادن تفکرات سیاسی خود بهره می‌گیرند؛ از ملانیا ترامپ و کت جنجالی‌اش تا لباس از جنس گوشت لیدی گاگا. در این گالری عکس چند نمونه از این لباس‌های خبرساز را جمع‌آوری کرده‌ایم. انگلیسی ها حتی اگر BBC را نگاه هم نکنند باید سالیانه 150 £ بپردازند هزینه راه اندازی BBC فارسی 265,000,000 £ میلیون بود که با بودجه سالیانه 25,000,00£ میلیون برنامه ضد ایرانی بسازد پس چرا BBC فارسی درج نظرات ایرانیان را یوتیوب مسدود کرده است؟!

۲۰ سالگی ویکی‌پدیا؛ دانشنامه جهانی آنلاین به ۳۰۰ زبان | DW | 15.01.2021طی دو دهه با گسترش فعالیت ویکی‌پدیا و افزایش نسبی اعتبار آن، دوران دانشنامه‌های چاپی رفته رفته به سر آمده است. ویکی‌پدیا به حدود ۳۰۰ زبان در دسترس است و نسخه آلمانی آن با دو و نیم میلیون مقاله در جایگاه چهارم قرار دارد.

زبان فارسی به لطف ترجمه | DW | 21.01.2021دوم بهمن ۱۳۹۴: پنج سال پیش در چنین روزی ابوالحسن نجفی در تهران درگذشت: «خیلی‌ها حرف‌های مرا به حساب هنر برای هنر می‌گذاشتند، ولی همواره نسبت به مسائل سیاسی حساس بوده‌ام.»

۵۰ سالگی حذف عنوان زن‌ستیز 'دوشیزه' از زبان اداری آلمان | DW | 16.02.2021در بسیاری از فرهنگ‌ها، متاثر از هنجارهای زن‌ستیزانه این‌که یک زن با چه عنوانی در جامعه نامیده شود به ازدواج کردن یا نکردن او مربوط می‌شده است. ۵۰ پیش آلمان تصمیم گرفت به این تبعیض علیه زنان پایان دهد. آمریکا در آلمان و ژاپن به فاحشه خونه ها رونق خاصی داد در حال که در خود امریکا فاحشه ها و روسپیها با مجازاتهای سنگین روبرو می شوند. بعضی تبلیغاتی که در تلویزیون های آلمان زبان دیده می شود به قدری هرز هستن که در امریکا که حکومت آلمان را تعین می کند ممنوع هستن.

روز جهانی زبان مادری؛ اعتراض به نابودی زبان‌های غیرفارسی در ایران | DW | 21.02.2021روز جهانی زبان مادری امسال در ایران با اعتراض‌ به 'نابودی زبان‌های غیرفارسی' و 'زندانی کردن مدافعان زبان مادری' همراه شد. شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان ایران از حق تحصیل به زبان مادری دفاع کرد. اصلاحات حق تحصیل به زبان مادری یک خودکشی در ایرانه. هیچ زبان مادری نباید منقرض شه اما با زبان مادری دکترا گرفتن عقب ماندگیه. بجای تمرکز روی زبان مادری زبان انگلیسی یاد بدیم .. دقیقا کدام زبان مادری تو ایران نابود شده؟!

روزشمار چهره‌های تاریخی

جستارگر زبان و فرهنگ

۲۰ دی ۱۳۰۴؛ ۹۵ سال پيش در چنين روزی شاهرخ مسكوب در بابل زاده شد:"جوان بودم و می‌خواستم دنيا را عوض كنم اما دنيا مرا عوض كرد".

پدر شاهرخ مسكوب كارمند دولت بود و كودك بود كه او را به اصفهان برد.

۱۶ ساله بود كه پدر را از دست داد و مادرش او و خواهران و برادرش را بزرگ كرد:

"از كلاس پنجم ابتدايی ميل به خواندن در من بيدار شد و بعد تبديل شد به يك ميل خيلی شديد".

در دبيرستان عضو تيم فوتبال بود و زورخانه هم می‌رفت. همان جا از طريق مرشد زورخانه با فردوسی آشنا شد و ديگر شاهنامه‌پژوهی را رها نكرد:

"مرشد حسن آدم بيسوادی بود. فقط ۵۰ یا۶۰ بيت شاهنامه را حفظ بود ولی حالش را حس می‌كرد. فردوسی را مديون او هستم و خيلی چيزها را مديون فردوسی".

۲۰ ساله بود كه به دانشكده حقوق دانشگاه تهران راه يافت و همانجا عضو حزب توده ایران شد.

از آنجا كه زبان‌های انگليسي، فرانسه و آلمانی می‌دانست، نخستين كارهای نوشتاری‌اش تفسير اخبار خارجی برای روزنامه"قيام ايران" بود.

۲۹ ساله بود كه پس از كودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ دستگير شد و ۲۶ ماه گرفتار زندان و شكنجه بود.

در همانجا از حزب توده بريد:

"گزارش خروشچف به كنگره بيستم و جنايات استالين را خواندم، بعد ماجرای (سركوب جنبش) مجارستان پيش آمد و مرا زير و رو كرد".

او تا بروز انقلاب ۵۷ در سازمان برنامه و بودجه كشور كار می‌كرد و يك سال پس از انقلاب به پاريس مهاجرت كرد.

۳۸ ساله بود كه نخستين اثر پژوهشی ماندگارش"مقدمه بر رستم و اسفنديار" را به چاپ رساند:

"در حقيقت اين كار در آنجا (زندان) نوشته شد. بعد كه بيرون آمدم پس از چند سال روی كاغذ آمد. امروز ما به فراخور زندگی و روزگارمان از رستم و اسفنديار چيزی می‌فهميم. درد مشترك ما با آنان چيست؟".

پس از آن چند اثر ماندگار پيرامون شاهنامه نگاشت كه افزون بر گيرايی و شيوايی نثر، تفسيرهای نوين گزينه‌گويه‌واری در بر دارند. جستارهای او همان هستند كه در غرب به آن مقاله یا Essay می گويند:

"كارشناس به هيزم و خاكستر توجه دارد، جستارنويس به آتش".

او افزون بر ترجمه چند تراژدی يونان باستان، با وجود زندگی سخت در تبعيد، آثار ماندگاری پيرامون شاهنامه، در زمینه حافظ‌شناسی و در عرصه زبان و هويت فرهنگی نوشت و نگاشت:

"كار نوشتن رفتن در تاريكی است. كشف ندانسته‌هاست".

شاهرخ مسكوب پس از چند ماه بیماری در ۷۹ سالگی در پاریس درگذشت.

تاریخ