بی‌پناهی پناهجویان اردوگاه لیپا در برف و سرمای بوسنی | DW | 29.12.2020

09/10/1399 11:38 ب.ظ

پس از آتش‌سوزی و برچیده شدن اردوگاه لیپا در شمال غرب بوسنی صدها پناهجو بی‌سرپناه شدند و جانشان در خطر است. یک سازمان امدادرسانی بین‌المللی تعطیلی این اردوگاه یک روز پیش از کریسمس را اقدامی 'غیرانسانی' می‌داند.

پس از آتش‌سوزی و برچیده شدن اردوگاه لیپا در شمال غرب بوسنی صدها پناهجو بی‌سرپناه شدند و جانشان در خطر است. یک سازمان امدادرسانی بین‌المللی تعطیلی این اردوگاه یک روز پیش از کریسمس را اقدامی 'غیرانسانی' می‌داند. اردوگاه لیپا، در حاشیه شهر بیهاچ جمهوری بوسنی و هرزگوین و نزدیک مرز کرواسی به دلیل کمبود امکانات و وضعیت بحرانی ساکنانش از مدت‌ها پیش در کانون توجه نهادهای امدادی و فعالان مدنی قرار داشت.

سومکا بوکان، مدیر دفتر منطقه بالکان سازمان امدادی بین‌المللی Care سه‌شنبه ۲۹ دسامبر (نهم دی) به خبرگزاری آلمان گفت بستن این اردوگاه کاری غیرانسانی بوده و خطر مرگ جان بسیاری از پناهجویان را تهدید می‌کند.

اردوگاه لیپا پیش از آتش‌سوزی هم از فضای کافی و امکانات رفاهی لازم برخوردار نبود و اتحادیه اروپا بارها از دولت بوسنی خواسته بود، به خصوص با توجه به نزدیک شدن فصل سرما و یخبندان پناهجویان را در مکان‌های بهتری جا دهد.

بوکان با بیان این که برخی پناهجویان فقط دمپایی به پا دارند می‌گوید کمپ لیپا"اقامتگاهی بی‌نقص" نبود اما دست‌کم ساکنانش به طور حداقلی از باد و باران و برف در امان بودند.او می‌گوید افزایش شمار آوارگان دولت بوسنی و هرزگوین را با چالش‌های زیادی روبرو کرده اما این دلیل نمی‌شود که به آوارگان این امکان داده نشود که از خود در برابر سرما و یخبندان حفاظت کنند. headtopics.

ادامه مطلب:
dw_persian »

ویدئویی از وضعیت پناهجویان گرفتار در اردوگاه لیپا در بوسنی و هرزگوینسازمان های حقوق بشری و نیروهای امدادی نگران هزار پناهجوی گرفتار در اردوگاه لیپا در شمال غربی بوسنی هستند. گفته می شوند وضعیت پناهجویان که بدون سرپناه زمستان سرد را سپری می کنند، بسیار وخیم شده است. چهره این مردم از مردم تهران شاداب تر به نظر میرسه باید تو اون اروپا رید که اینا دارن میان که اونجارو اباد کنن🤮🤮 آرزوی سروسامان گرفتن تمامی پناهجویان رو دارم ایشاالله که امیدشون ناامید نشه. آمین

مرگ 12 نفر در اردوگاه تحت کنترل پ.ک.ک در سوریهسخنگوی دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل از مرگ 12 نفر در اردوگاه هول تحت کنترل گروه ترویستی ی.پ.گ/پ.ک.ک در سوریه طی پانزده روز خبر داد. - خبرگزاری آناتولی با خیانت دولت رجب هشتاد شش هزار نفر از مردهای سوریه ترکیه و عراق طی شش سال زیر نظر نیروهای نظامی آمریکایی آموزش تخصصی دیدند و دولت ناتوان رجب سنی سلفی فقط نظاره گر بوده سلاح های هشتاد شش هزار نیرو های ۹دلیی طلب کرد روزی آنها سلاح های پیش رفته را به طرف ترکیه استفاده خواهند کرد

آتش‌سوزی در اردوگاه پناهجویان در بنگلادش؛ 15 جان باخته و 400 مفقودآتش‌سوزی در اردوگاه پناهجویان در بنگلادش؛ 15 جان باخته و 400 مفقود

توزیع بسته‌های غذایی میان پناهجویان ساکن اردوگاه لیپا در بوسنی و هرزگوینبنیاد ترکیه‌ای میان پناهجویان ساکن در اردوگاه لیپا در نزدیکی شهر بیهاچ بوسنی و هرزگوین بسته‌های غذایی توزیع کرد. - خبرگزاری آناتولی کاش اضافه غذا را برای ملت ترکیه هم ارسال میکردند

شرایط دشوار پناهجویان در اردوگاه لیپای بوسنی و هرزگوینشرایط زندگی برای پناهجویان اردوگاه لیپا در بوسنی و هرزگوین با بارش برف و برودت هوا بیش از پیش دشوار شده است. - خبرگزاری آناتولی

بی‌پناهی پناهجویان اردوگاه لیپا در برف و سرمای بوسنی

پس از آتش‌سوزی و برچیده شدن اردوگاه لیپا در شمال غرب بوسنی صدها پناهجو بی‌سرپناه شدند و جانشان در خطر است. یک سازمان امدادرسانی بین‌المللی تعطیلی این اردوگاه یک روز پیش از کریسمس را اقدامی"غیرانسانی" می‌داند.

اردوگاه لیپا، در حاشیه شهر بیهاچ جمهوری بوسنی و هرزگوین و نزدیک مرز کرواسی به دلیل کمبود امکانات و وضعیت بحرانی ساکنانش از مدت‌ها پیش در کانون توجه نهادهای امدادی و فعالان مدنی قرار داشت.

هفته گذشته و یک روز پیش از کریسمس با بسته شدن اردوگاه لیپا بیش از هزار پناهجو آواره شدند. برخی منابع تعداد این پناهجویان را تا هزار و ۳۰۰ نفر گزارش کرده‌اند.

سومکا بوکان، مدیر دفتر منطقه بالکان سازمان امدادی بین‌المللی Care سه‌شنبه ۲۹ دسامبر (نهم دی) به خبرگزاری آلمان گفت بستن این اردوگاه کاری غیرانسانی بوده و خطر مرگ جان بسیاری از پناهجویان را تهدید می‌کند.

شمال غرب بوسنی یکی از گذرگاه‌های اصلی پناهجویان برای رسیدن به غرب اروپا به شمار می‌رود و اغلب کسانی که از این مسیر استفاده می‌کنند شهروندان کشورهای خاورمیانه هستند.

اردوگاه لیپا پیش از آتش‌سوزی هم از فضای کافی و امکانات رفاهی لازم برخوردار نبود و اتحادیه اروپا بارها از دولت بوسنی خواسته بود، به خصوص با توجه به نزدیک شدن فصل سرما و یخبندان پناهجویان را در مکان‌های بهتری جا دهد.

بنابر گزارش‌ها، به جز آوارگان اردوگاه لیپا، نزدیک به دو هزار پناهجوی دیگر در همان منطقه بدون سرپناه یا در ساختمان‌های مخروبه و زیر پلاستیک زندگی می‌کنند.

بوکان با بیان این که برخی پناهجویان فقط دمپایی به پا دارند می‌گوید کمپ لیپا"اقامتگاهی بی‌نقص" نبود اما دست‌کم ساکنانش به طور حداقلی از باد و باران و برف در امان بودند.او می‌گوید افزایش شمار آوارگان دولت بوسنی و هرزگوین را با چالش‌های زیادی روبرو کرده اما این دلیل نمی‌شود که به آوارگان این امکان داده نشود که از خود در برابر سرما و یخبندان حفاظت کنند.

سازمان امدادی Care معتقد است مسئولان محلی و نهادهای اتحادیه اروپا باید بدون قید و شرط کمک‌هایی را در اختیار این آوارگان قرار دهد که امنیت جانی و حفظ سلامتی آنها را تضمین می‌کند.

بنابر گزارش‌ها، بسیاری از پناهجویان برای در امان ماندن از سرمای گزنده خود را در پتو و کیسه خواب می‌پیچند اما با وجود برف و باد این امکانات ابتدایی کمک زیادی به آنها نمی‌کند.

در عکس‌ها و ویدئوهایی که از این منطقه در فضای مجازی منتشر شده گروه‌هایی از آوارگان دیده می‌شوند که در هوای آزاد دور آتش جمع شده‌اند.یکی از پناهجویان پاکستانی به خبرنگاران کانال یک تلویزیون آلمان می‌گوید: «ما اینجا مثل حیوان زندگی می‌کنیم. حتی حیوان‌ها هم از ما بهتر زندگی می‌کنند و اگر کمک نرسد تلف می‌شویم.»

بنابر این گزارش تنها جمعیت صلیب سرخ بوسنی و برخی گروه‌های امدادگر مقداری پتو و غذای گرم میان آوارگان توزیع می‌کنند که به هر کس یک وعده در روز بیشتر نمی‌رسد.

برخی نهادهای مدنی خواستار انتقال پناهجویان به اردوگاه‌های دیگر در منطقه شده‌اند اما ظرفیت سه اردوگاهی که در این منطقه وجود دارد از مدت‌ها پیش تکمیل شده است.سازمان بین‌المللی مهاجرت که اداره کمپ لیپا را بر عهده داشت ۲۴ دسامبر این اقامتگاه را تعطیل کرد. این سازمان پیشتر خبر تعطیل کردن اردوگاه را اعلام کرده بود زیرا این مجموعه نه برق داشته نه آب لوله‌کشی و مسئولان به وعده‌های خود در این زمینه عمل نکرده‌اند.

گفته می‌شود برخی از مهاجران پیش از تخلیه اردوگاه چادرها و کانتینرهای محل سکونت‌شان را به آتش کشیده‌اند. مدیر واحد بوسنی سازمان بین‌المللی مهاجرت می‌گوید در زمان آتش‌سوزی اردوگاه تقریبا خالی بوده است.

اردوگاه لیپا که در ۲۵ کیلومتری جنوب شرقی شهر بیهاچ قرار دارد تازه سپتامبر سال جاری راه‌اندازی شده بود. اغلب ساکنان آن قبلا در اردوگاهی نزدیک‌تر به شهر اقامت داشتند.

ظاهرا انگیزه اصلی مسئولان در انتقال مهاجران، دور کردن آنها از مناطق مسکونی شهر بیهاچ بوده است اما آنها به وعده‌های خود درباره کشیدن برق و آب به اردوگاه لیپا عمل نکردند.پلیس مرزی کرواسی با پناهجویانی که قصد عبور از مرز و وارد شدن به محدوده اتحادیه اروپا را دارند با شدت برخورد می‌کند. بسیاری از این افراد کسانی هستند که از طریق ترکیه خود را به بالکان رسانده‌اند تا به اتحادیه اروپا برسند.

اتحادیه اروپا از سال ۲۰۱۸ تا کنون ۸۵ میلیون و ۵۰۰ هزار یورو به کشورهای منطقه بالکان برای اسکان پناهجویان پرداخت کرده اما چگونگی هزینه شدن این پول به درستی مشخص نیست.

"جنگل" بالکان؛ جایی که پناهجویان برای"فرار" انتظار می‌کشند

بیش از ۱۵۰ نفر خود را در این"جنگل" مخفی کرده‌اند. این جنگل سرپوشیده نزدیک یک ریل راه‌آهن واقع شده که شهر مرزی شید در صربستان را با کرواسی پیوند می‌دهد. بیشتر ساکنان این جنگل تا به‌حال چندین بار سعی کرده‌اند تا به کمک قاچاقچیان، به تنهایی یا به صورت گروهی و با مخفی شدن در واگن‌های قطار، خودشان را به اروپای مرکزی برسانند.

"جنگل" بالکان؛ جایی که پناهجویان برای"فرار" انتظار می‌کشند

در نگاه اول به نظر می‌رسد دنبال کردن ریل‌های قطار برای رسیدن به مقصد کار آسانی باشد. اما این مسیر تا به حال جان چندین نفر را گرفته است. ساکنان جنگل می‌گویند دو تن از کسانی که روی ریل‌ها راه افتاده بودند، در میانه مسیر خوابشان گرفت و قطار آن‌ها را زیر گرفت.

"جنگل" بالکان؛ جایی که پناهجویان برای"فرار" انتظار می‌کشند

ابراهیم از یک باریکه آب زیر پل برای حمام کردن استفاده می‌کند. بسیاری از پناهجویان ساکن در"جنگل" مثل این جوان افغان در شرایط دشواری بسر می‌برند. در اینجا خبری از حمام و دستشویی نیست. در واقع در شهر شید هیچ امکاناتی برای پناهجویان وجود ندارد.

"جنگل" بالکان؛ جایی که پناهجویان برای"فرار" انتظار می‌کشند

اما همه ساکنان شهر شید هم نسبت به پناهجویان بی‌تفاوت نیستند. گروهی از آنان در یک حرکت ابتکاری مؤسسه خیریه‌ای به نام"آشپزخانه‌ای بدون نام" تأسیس کرده‌اند و هر روز صبح میان پناهجویان این کمپ صبحانه توزیع‌ می‌کنند. ادارات صربستان رسما هیچ کمکی در اختیار این کمپ پناهجویی قرار نمی‌دهند.

"جنگل" بالکان؛ جایی که پناهجویان برای"فرار" انتظار می‌کشند

این دو پناهجو در یک کارخانه متروکه در حال پختن غذا هستند؛ تصویری که به ندرت در"جنگل" دیده شود. گرسنگی، محرومیت و خشونت هر روز که می‌گذرد، عرصه را بر این پناهجویان تنگ‌تر می‌کند.

"جنگل" بالکان؛ جایی که پناهجویان برای"فرار" انتظار می‌کشند

دراگان اهل مقدونیه است و همراه با دیگر پناهجویان در این کمپ در وسط جنگل زندگی می‌کند. او نیز مثل پناهجویان دیگر می‌خواهد خودش را به اروپای مرکزی برساند.

"جنگل" بالکان؛ جایی که پناهجویان برای"فرار" انتظار می‌کشند

این پناهجویان افغان روی سقف یک کارخانه متروکه در وسط جنگل مشغول وقت‌کشی هستند. انتظار کشیدن برای فرصت بعدی که بتوان راهی اروپای مرکزی شد، برای خیلی از پناهجویان این کمپ کاری طاقت‌فرساست.

"جنگل" بالکان؛ جایی که پناهجویان برای"فرار" انتظار می‌کشند

یک پناهجو، یک قطار باری و فرصتی برای فرار. این مرد تنها چند ثانیه وقت دارد تا خودش را درون یکی از واگن‌های این قطار در حال حرکت بیاندازد. او امیدوار است به هر صورتی که شده خودش را به کرواسی برساند و از آنجا به سمت یک کشور اروپایی دیگر راهی شود.

"جنگل" بالکان؛ جایی که پناهجویان برای"فرار" انتظار می‌کشند

آن دسته از مهاجرانی که توان مالی برای پرداخت به قاچاقچیان را دارند، سعی می‌کنند تا با یک تاکسی خود را از کرواسی به اروپای غربی برسانند. این راه برای آنان حدود ۱۲۰۰ یورو آب می‌خورد.

"جنگل" بالکان؛ جایی که پناهجویان برای"فرار" انتظار می‌کشند

این مهاجر ۲۲ ساله افغان به تازگی مجددا به کمپ شید بازگشته است. او آخرین باری که قصد"فرار" داشت، در کرواسی توسط پلیس بازداشت شد و دو روز را در زندان سپری کرد. او می‌گوید که در دوران بازداشتش، ادارات کرواسی رفتاری بسیار بد با او داشته‌اند. عکس‌های این مجموعه توسط دیمیتری توسیدیس گرفته شده‌اند.