خبرگزاری «رویترز»، به نقل از دو منبع آگاه گزارش داد که فرانسه دیدار فلورنس پارلی وزیر دفاع این کشور، با بن والاس همتای بریتانیایی خود را در پی توافقنامه آمریکا، بریتانیا و استرالیا، چهارشنبه، 15 سپتامبر در جریان یک پیمان سه جانبه امنیتی موسوم به «اوکوس» متعهد شدند که استرالیا در راستای تقویت امنیت و بازدارندگی نظامی خود از واشینگتن زیردریاییهای اتمی خریداری کند.
در همین راستا استرالیا سفارش خرید زیردریایی از فرانسه، را لغو کرد. فسخ این قرارداد منجر به خشم پاریس و تنش روابط دیپلماتیک پاریس و کانبرا و واشینگتن شده است. پاریس پیشتر در توافقی 56 میلیارد یورویی، قرارداد ساخت 12 زیردریایی جدید را با کانبرا به امضا رسانده بود. استرالیا با توافق «اوکوس» دیگر نیازی به زیردریاییهای فرانسوی نخواهد داشت.
فرانسه این اقدام را «دورویی» و «خنجری از پشت» نامید و سفیران خود را از دو پایتخت آمریکا و استرالیا فراخواند. هم زمان اسکات موریسون، نخستوزیر استرالیا با اشاره به اینکه ناامیدی پاریس از لغو این قرارداد را درک میکند گفت که از تصمیم خود در لغو قرارداد خرید ناوگان زیردریایی از فرانسه پشیمان نیست.
او اتهام فرانسه درباره «دروغگویی» را رد کرد و گفت پاریس باید برای لغو سفارش خرید 12 زیردریایی آمادگی میداشت.
امنیتی استرالیا با آمریکا و بریتانیا که به فسخ قرارداد کانبرا با پاریس انجامید، لغو کرد.
آمریکا، بریتانیا و استرالیا، چهارشنبه، 15 سپتامبر در جریان یک پیمان سه جانبه امنیتی موسوم به «اوکوس» متعهد شدند که استرالیا در راستای تقویت امنیت و بازدارندگی نظامی خود از واشینگتن زیردریاییهای اتمی خریداری کند.در همین راستا استرالیا سفارش خرید زیردریایی از فرانسه، را لغو کرد. فسخ این قرارداد منجر به خشم پاریس و تنش روابط دیپلماتیک پاریس و کانبرا و واشینگتن شده است. پاریس پیشتر در توافقی 56 میلیارد یورویی، قرارداد ساخت 12 زیردریایی جدید را با کانبرا به امضا رسانده بود. استرالیا با توافق «اوکوس» دیگر نیازی به زیردریاییهای فرانسوی نخواهد داشت.
فرانسه این اقدام را «دورویی» و «خنجری از پشت» نامید و سفیران خود را از دو پایتخت آمریکا و استرالیا فراخواند.
هم زمان اسکات موریسون، نخستوزیر استرالیا با اشاره به اینکه ناامیدی پاریس از لغو این قرارداد را درک میکند گفت که از تصمیم خود در لغو قرارداد خرید ناوگان زیردریایی از فرانسه پشیمان نیست.
او اتهام فرانسه درباره «دروغگویی» را رد کرد و گفت پاریس باید برای لغو سفارش خرید 12 زیردریایی آمادگی میداشت.
به گفته فرانسه، این کشور تنها ساعاتی پیش از امضای توافق از لغو آن آگاه شد.
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا هم بعد از فراخوانده شدن سفیر پاریس در واشینگتن به فرانسه، در یک رشتهتوییت نوشت: «ما از نزدیک با متحدان فرانسوی خود در تماس بودهایم. ما موقعیت آنها را درک کرده و از تصمیم آنها برای مشورت با فیلیپ اتیان، سفیر این کشور و فراخواندن وی به پاریس مطلع هستیم.»
او در ادامه از تمایل واشینگتن برای انجام گفتوگو در سطح مقامهای ارشد بین این دو کشور در نشست مجمع عمومی سازمان ملل در هفته آینده خبر داد.
سخنگوی دولت فرانسه روز گذشته اعلام کرد که امانوئل مکرون و جو بایدن، روسای جمهور فرانسه و ایالات متحده، در روزهای آینده درباره این بحران تلفنی گفتوگو خواهند کرد.