باقر مومنی، نویسنده، مترجم و پژوهشگر تاریخ، بامداد روز ۱۹ نوامبر ۲۰۲۳ در ۹۷ سالگی در بیمارستانی در پاریس درگذشت.
باید این را نیز یادآور شد که کتاب باقر مومنی در دورهای منتشر شد که"غربزدگی" آلاحمد منتشر شده بود. به نظر آلاحمد، مخالفت با استعمار و استبداد در ایران باید در"غربستیزی" ببالد. آشفتهفکریهای آلاحمد در این اثر که به قول فریدون آدمیت بنیان در"آشفتهفکری تاریخی" او دارد، اثری مخرب و جبرانناپذیر بر روند فکر در ایران گذاشت.
اوج دوران روشنگری در غرب، خود را در نقد دین و جایگاه آن در زندگی اجتماعی نشان میدهد. راهی را که ما در این روند با جنبش مشروطه آغاز کرده بودیم، نتوانستیم به پایان برسانیم. نتیجه آنکه نامهای فراموششده بر زبانها جاری گشت. استقبال از این آثار نقطه آغاز مرحلهای تازه از بازنگری در گذشته بود. اندکاندک شرایطی فراهم میآمد که مقوله گسست و علت آن در ذهنها طرح شود. طوفان انقلاب سال ۵۷ و پیامد آن دگربار تمامی پرسشها را به نهانخانه تاریخ کشاند.
در پی سرکوبهای پس از انقلاب ما تازه درک کردیم که در خفقان آریامهری نه اسلام را آنسان که باید شناختهایم و نه سوسیالیسم را. شناخت ما از قرآن پایین صفر بود. در رژیم آریامهری نشر هرآنچه نام سوسیالیسم بر خود داشت ممنوع بود. نقد دین نیز مجاز نبود. آن چند کتابی هم که از تاریخ اسلام و یا نقد دین ترجمه شده بود، فقط با حذف و سانسور و زیرنویسهای عوامانه آخوندهای قم اجازه نشر یافت. در واقع در برابر سیل آثاری که مدرسان"حوزه"های قم انتشار میدادند، بیدینان مجاز به نقد آنها نبودند.
Similar News:همچنین می توانید اخبار مشابهی را که از منابع خبری دیگر جمع آوری کرده ایم، بخوانید.
منبع: VOA Farsi صدای آمریکا - 🏆 17. / 51 ادامه مطلب »
منبع: ilnanews - 🏆 10. / 53 ادامه مطلب »
منبع: VOA Farsi صدای آمریکا - 🏆 17. / 51 ادامه مطلب »
منبع: isna_farsi - 🏆 2. / 63 ادامه مطلب »
منبع: VOA Farsi صدای آمریکا - 🏆 17. / 51 ادامه مطلب »
منبع: VOA Farsi صدای آمریکا - 🏆 17. / 51 ادامه مطلب »