با آنکه این کشور زودتر از دولتهای همسایه در سال ۱۹۱۹ اعلام استقلال کرد و صاحب حاکمیت در عرصه داخلی و بینالمللی شد اما زمانی زیادی سپری نشده بود که سلطنت ۹ ساله شاه امانالله خان با آرمانهای مدرنخواهی او پایان یافت. اکنون پس از صد سال، خود اتکایی سیاسی و اقتصادی و مدرنیزه کردن ساختارهای اجتماعی و دولتی از شمار مباحث و گفتمانهای مهم در این کشور شمرده میشود؛ چون نیروهای بیگانه به بهانه جنگ با تروریسم و حمایت از پروسه دولتسازی و دموکراسی در افغانستان حضور دارند.
در این میان وارتان گریگوریان، نویسنده کتاب ظهور افغانستان نوین به موضوع جالبی اشاره میکند، او مینویسد: «لنین رهبر دولت سوسیالیستی روسیه پس از آنکه هیات افغانی را به حضور پذیرفت و استقلال افغانستان را تایید کرد، به هیات دولت امانی مشورت داد و در پاسخ به نامه امانالله نیز نوشت که شاه بهتر است پرچم پان اسلامی را بلند کند؛ چون اغلب سرزمینهای اسلامی در تسخیر امپریالیسم غرب قرار دارد، او در پرچمداری اسلامی محبوب مسلمانان خواهد شد و در میان مسلمانان هندی نیز نفوذ خواهد کرد.
باید اذعان داشت در این دوره امانالله خان به مثابه رفورمیست (اصلاحطلب) ملیگرا ظهور کرد که با فشارها و شورشهای داخلی از برخی تغییرات همانند اجباری بودن دوره آموزش برای زنان دست کشید.امانالله پس از خاموش کردن شورشگران جنوبی در فاصله بین دسامبر ۱۹۲۷ و ژوئیه ۱۹۲۸ با شماری از مقامهای دولتی به سفر رسمی از طریق هند به اروپا و چند کشور خاورمیانه دست زد. او سعی داشت که تجربه کشورهای اروپایی را در مدرنسازی از نزدیک مشاهده کند.
شاه متوجه شد که علیرغم مخالفتهای سنتگرایان در این دو کشور اسلامی و همسایه، آنها توانستهاند پایههای مدرنسازی را محکم کنند. بههمینروی، احساسات انقلابی او را فرا گرفت. وقتی وارد کابل شد در بیانیهای به مردم کابل گفت: «مردم خوبم! مجبور بگویم که بزرگترین راز توسعه کشور ما دور انداختن عقاید و عنعنات کهنه و فرسوده است.»
Similar News:همچنین می توانید اخبار مشابهی را که از منابع خبری دیگر جمع آوری کرده ایم، بخوانید.
منبع: dw_persian - 🏆 7. / 63 ادامه مطلب »
منبع: aa_persian - 🏆 11. / 53 ادامه مطلب »
منبع: isna_farsi - 🏆 2. / 63 ادامه مطلب »
منبع: AlArabiya_Fa - 🏆 12. / 51 ادامه مطلب »
منبع: PadDolat - 🏆 18. / 51 ادامه مطلب »
منبع: VOA Farsi صدای آمریکا - 🏆 17. / 51 ادامه مطلب »