وزارت خارجه ایران به بیانیههایی اعتراض کرد که از سوی آلمان و فرانسه در واکنش به توقیف کشتیهای یونانی توسط سپاه صادر شده است. سپاه پاسداران۶ خرداد دو فروند نفتکش یونان را در آبهای خلیج فارس توقیف کرد. این کشتیها پس از آن توقیف شدند که کشتی"لانا" حامل ۷۰۰هزار بشکه نفت ایران در اواخر فروردینماه امسال در آبهای یونان توقیف شد.
خبرگزاری نور نیوز، نزدیک به شورای عالی امنیت ملی در همان روزی که کشتیهای یونانی توقیف شدند، از"
قصد ایران برای انجام اقدام تنبیهی علیه یونان" خبر داد. یونان پس از توقیف کشتی حامل نفت ایران، اعلام کرد که این تانکر را که حامل بیش از ۱۰۰هزار تن نفت ایرانی است به دلیل نقض تحریمهای آمریکا و اتحادیه اروپا علیه روسیه توقیف کرده و بنا بر درخواست مقامهای قضایی آمریکا نفت توقیفی را به ایالات متحده ارسال خواهد کرد.این نفتکش با پرچم روسیه حرکت میکرد و حامل ۱۹ خدمه روسی بود. گارد ساحلی یونان گفته بود که این توقیف به دلیل سوءظن نقض تحریمهای اتحادیه اروپا علیه روسیه در ارتباط با حمله به اوکراین انجام شده است.
ایران بعد از توقیف این کشتی کاردار سفارت یونان در تهران را احضار و سازمان بنادر و دریانوردی این کشور نیز اقدام یونان را"مصداق بارز دزدی دریایی" قلمداد کرد.
وزارت خارجه ایران روز چهارشنبه ۱۱ خرداد به بیانیههایی واکنش نشان داد که از سوی وزارت خارجه فرانسه و آلمان در مورد کشتیهای یونانی توقیف شده توسط سپاه پاسداران در آبهای خلیج فارس صادر شدند. پس از توقیف این دو نفتکش ابتدا اتحادیه اروپا این اقدام را محکوم کرد و در روزهای اخیر نیز فرانسه و آلمان در بیانیهای از ایران خواستند به قوانین دریاها احترام بگذارد و این نفتکشها و خدمه آنها را آزاد کند. سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت خارجه ایران این بیانیهها را"یکطرفه"،"غیرقابل توجیه" و"مردود" دانست و به این کشورها انتقاد کرد که چرا آنها در قبال"توقیف غیرقانونی کشتی تحت پرچم ایران توسط مقامات یونانی و تخلیه محموله آن سکوت اختیار می کنند". اشاره او به توقیف کشتی"لانا" با محموله نفت ایران در آبهای یونان است.سپاه پاسداران جمهوری اسلامی روز جمعه ۶ خرداد اقدام به توقیف دو فروند نفتکش یونان در آبهای خلیج فارس و پایین کشیدن پرچم آنها کرد. روابط عمومی سپاه در اطلاعیهای علت این اقدام را"ارتکاب تخلف" نامید.
این کشتیها پس از آن توقیف شدند که کشتی"لانا" حامل ۷۰۰هزار بشکه نفت ایران در اواخر فروردینماه امسال در آبهای یونان توقیف شد. خبرگزاری نور نیوز، نزدیک به شورای عالی امنیت ملی در همان روزی که کشتیهای یونانی توقیف شدند، از"
قصد ایران برای انجام اقدام تنبیهی علیه یونان" خبر داد.
یونان پس از توقیف کشتی حامل نفت ایران، اعلام کرد که این تانکر را که حامل بیش از ۱۰۰هزار تن نفت ایرانی است به دلیل نقض تحریمهای آمریکا و اتحادیه اروپا علیه روسیه توقیف کرده و بنا بر درخواست مقامهای قضایی آمریکا نفت توقیفی را به ایالات متحده ارسال خواهد کرد.این نفتکش با پرچم روسیه حرکت میکرد و حامل ۱۹ خدمه روسی بود. گارد ساحلی یونان گفته بود که این توقیف به دلیل سوءظن نقض تحریمهای اتحادیه اروپا علیه روسیه در ارتباط با حمله به اوکراین انجام شده است.
ایران بعد از توقیف این کشتی کاردار سفارت یونان در تهران را احضار و سازمان بنادر و دریانوردی این کشور نیز اقدام یونان را"مصداق بارز دزدی دریایی" قلمداد کرد. در پی توقیف کشتیهای یونانی در آبهای خلیج فارس اتحادیه اروپا طی بیانیهای با تاکید بر ضرورت حفظ"آزادی کشتیرانی و جریان آزاد تجارت" این عمل ایران را"غیر قابل قبول" دانست و خواستار حل و فصل هرچه سریعتر موضوع شد.
حال یونان توقیف دو نفتکش خود توسط ایران را"دزدی دریایی" نامیده و با هشدار در مورد پیامدها، به اتباع خود هشدار داده که به ایران سفر نکنند.