) و مجری این شرکت میپرسیم چرا نام ایران را در میان گزینهها نگنجاندید؟ او در پاسخ میگوید: «ما پیش از انجام این نظرسنجی، یک جامعه نمونه داشتیم و روی آن مطالعه کردیم.
نتایج مطالعات ما و تستی که انجام دادیم، نشان میدادند که اگر گزینه ایران را بگذاریم، خیلیها پاسخ واقعی و صحیح به این پرسش نمیدهند.»غفوری در پاسخ به این پرسش میگوید: «ما وقتی در یک نظرسنجی، یک سوالی را میپرسیم، سوالهای تکمیلی هم داریم که درستی پاسخ را بتوانیم ارزیابی کنیم. ما از جامعه نمونه پرسیدیم ترجیح شما واکسن ایرانی، چینی، روسی، اروپایی و یا امریکایی است؟ اکثریت واکسن ایرانی را انتخاب کردند. ولی وقتی در پرسش بعدی پرسیدیم بین قرص سرماخوردگی ایرانی و خارجی کدام را مصرف میکنید، بالای ۵۰ درصد از کسانیکه گفته بودند واکسن ایرانی را انتخاب میکنیم، قرص سرماخوردگی خارجی را انتخاب کردند. بنابراین، ما دریافتیم که پاسخ قبلی آنها به این پرسش صحیح نبوده است چراکه وقتی کسی قرص خارجی مصرف میکند، نمیتواند مصرف کننده واکسن ایرانی باشد. لذا از اساس نام ایران را از میان گزینهها حذف کردیم تا ببینم چه میزان گرایش به واکسن چینی-روسی و چه میزان گرایش به تزریق اروپایی-امریکایی است.»
من که بشخصه اگه بمیرمم واکسن ایرانی نمیزنم مگربهترازمنفعت آخوندیه
تلفنی، نظر شهروندان ایران را در خصوص واکسن کرونا مورد سنجش قرار داده است. این پیمایش در روزهای اول تا هفتم آبان ۱۳۹۹ امسال انجام شد. در این نظرسنجی، از پرسششوندگان خواسته شده بود بین واکسن احتمالی کرونا که توسط شرکتهای اروپایی، امریکا، چینی یا روسی تولید میشوند، یک گزینه را انتخاب کنند. در این میان، ۱۵ درصد واکسن تولیدی توسط کشورهای اروپایی، ۱۳ درصد امریکایی، ۸ درصد روسی و ۴ درصد چینی را انتخاب کردهاند. همچنین ۳۶ درصد هم گفتهاند که ترجیح میدهند واکسن تولیدی توسط کشورهای ذکر شده را استفاده نکنند یا گزینههای دیگری مانند واکسن تولیدی توسط شرکتهای ایرانی را نام بردهاند.Stasis
) و مجری این شرکت میپرسیم چرا نام ایران را در میان گزینهها نگنجاندید؟
او در پاسخ میگوید: «ما پیش از انجام این نظرسنجی، یک جامعه نمونه داشتیم و روی آن مطالعه کردیم. نتایج مطالعات ما و تستی که انجام دادیم، نشان میدادند که اگر گزینه ایران را بگذاریم، خیلیها پاسخ واقعی و صحیح به این پرسش نمیدهند.»غفوری در پاسخ به این پرسش میگوید: «ما وقتی در یک نظرسنجی، یک سوالی را میپرسیم، سوالهای تکمیلی هم داریم که درستی پاسخ را بتوانیم ارزیابی کنیم. ما از جامعه نمونه پرسیدیم ترجیح شما واکسن ایرانی، چینی، روسی، اروپایی و یا امریکایی است؟ اکثریت واکسن ایرانی را انتخاب کردند. ولی وقتی در پرسش بعدی پرسیدیم بین قرص سرماخوردگی ایرانی و خارجی کدام را مصرف میکنید، بالای ۵۰ درصد از کسانیکه گفته بودند واکسن ایرانی را انتخاب میکنیم، قرص سرماخوردگی خارجی را انتخاب کردند. بنابراین، ما دریافتیم که پاسخ قبلی آنها به این پرسش صحیح نبوده است چراکه وقتی کسی قرص خارجی مصرف میکند، نمیتواند مصرف کننده واکسن ایرانی باشد. لذا از اساس نام ایران را از میان گزینهها حذف کردیم تا ببینم چه میزان گرایش به واکسن چینی-روسی و چه میزان گرایش به تزریق اروپایی-امریکایی است.»
غفوری میگوید: «همواره وقتی مخاطب را بین ایران و سایر کشورها مخیر میکنید، به دلایل مختلف، از جمله حس وطندوستی، مردم گزینه ایران را انتخاب میکنند. حال آنکه در عالم واقع ممکن است ایران گزینه نهایی آنها نباشد. این واقعیتی است که در مساله مصرف دارو خود را نشان داده است؛ به طوری که همواره در داروخانهها این پرسش مطرح است که "مشابه خارجی آن را ندارید؟" یعنی به رغم علاقه مردم به ایران، ولی در مصرف دارو دنبال مشابه خارجی هستند چون اثرگذاری آن را بالاتر میدانند. در واکسن هم همین منطق جاری است.»
این متخصص امور نظرسنجی در خصوص اعتبار نظرسنجی انجام شده توسط موسسه دیدبان افکار عمومی نوید ایرانیان میگوید: «تا به اطلاعات کامل نظرسنجی، متن پرسشنامه، نحوه طراحی سوالها و چیدمان آنها و … دست پیدا نکنیم، نمیتوانیم در خصوص اعتبار این نظرسنجی سخنی بگوییم. آنچه منتشر شده، گزارشی ناقص از کاری است که انجام شده است.»طرح ایده واکسن ایرانی یا خارجی، همان پرسش تکراری است که سالها با آن روبهرو هستیم: «داروی ایرانی یا مشابه خارجی؟»، «انسولین ایرانی یا خارجی؟»، «آسپرین ایرانی یا خارجی؟» و…
طی سالهای گذشته به تجربه ثابت شده است که مردم در صورت دسترسی به داروی خارجی، مشابه خارجی را بر داروی ایرانی ترجیح دادهاند. در چرایی این موضوع، «عابد فتاحی»، عضو «کمیسیون بهداشت و درمان» نهمین دوره مجلس شورای اسلامی در مصاحبهای