در حالی است که سازمان ملل هشدار داد که خطر فرو رفتن اتیوپی در یک جنگ داخلی تمام عیار، «بسیار جدی» است، اتحادیه آفریقا و آمریکا نیز ضمن تاکید بر ضرورت اولوسگون اوباسانجو، فرستاده اتحادیه آفریقا به شاخ آفریقا و رئیس جمهور پیشین نیجریه و رزماری دی کارلو، هماهنگ کننده سیاسی سازمان ملل متحد، سهشنبه، 9 نوامبر، گزارشی درباره آخرین تحولات اتیوپی را به شورای امنیت سازمان ملل ارائه کردند.
Advertisement اوباسانجو که از اتیوپی صحبت میکرد، گفت که تا پایان هفته «ما امیدواریم به برنامهای دست یابیم که نشان دهد» دسترسی به کمکهای بشردوستانه و خروج نیروها به چه شکلی قابل تامین است که همه طرفها را خشنود سازند.
بر اساس برآورد سازمان ملل، 400 هزار نفر در اقلیم تیگرای در شمال اتیوپی پس از یک سال جنگ در شرایط شبهقحطی بسر میبرند. اوباسانجو خطاب به 15 عضو شورای امنیت، گفت: «همه این رهبران اینجا در آدیسآبابا و در شمال به صورت جداگانه توافق دارند که اختلافاتشان، ماهیت سیاسی داشته و به راهحل سیاسی از طریق گفتوگو نیاز دارد.» headtopics.com
او در عین حال تاکید کرد که «شانس ناچیزی در اختیار ماست و زمان (برای برونرفت از بحران) کوتاه است.» این در حالی است که وزارت خارجه آمریکا تاکید کرد به همکاری با شرکای بینالمللی در رابطه با حل و فصل بحران اتیوپی ادامه خواهد داد.
همکاری برای حل بحران اتیوپی، هشدار دادند که شانس کمی برای پایان دادن به جنگ در اتیوپی وجود دارد.
اولوسگون اوباسانجو، فرستاده اتحادیه آفریقا به شاخ آفریقا و رئیس جمهور پیشین نیجریه و رزماری دی کارلو، هماهنگ کننده سیاسی سازمان ملل متحد، سهشنبه، 9 نوامبر، گزارشی درباره آخرین تحولات اتیوپی را به شورای امنیت سازمان ملل ارائه کردند.
Advertisement
اوباسانجو که از اتیوپی صحبت میکرد، گفت که تا پایان هفته «ما امیدواریم به برنامهای دست یابیم که نشان دهد» دسترسی به کمکهای بشردوستانه و خروج نیروها به چه شکلی قابل تامین است که همه طرفها را خشنود سازند.
بر اساس برآورد سازمان ملل، 400 هزار نفر در اقلیم تیگرای در شمال اتیوپی پس از یک سال جنگ در شرایط شبهقحطی بسر میبرند.
اوباسانجو خطاب به 15 عضو شورای امنیت، گفت: «همه این رهبران اینجا در آدیسآبابا و در شمال به صورت جداگانه توافق دارند که اختلافاتشان، ماهیت سیاسی داشته و به راهحل سیاسی از طریق گفتوگو نیاز دارد.»
او در عین حال تاکید کرد که «شانس ناچیزی در اختیار ماست و زمان (برای برونرفت از بحران) کوتاه است.»
این در حالی است که وزارت خارجه آمریکا تاکید کرد به همکاری با شرکای بینالمللی در رابطه با حل و فصل بحران اتیوپی ادامه خواهد داد.
وزارت خارجه آمریکا اعلام داشت که جفری فلتمن، فرستاده آمریکا به منطقه شاخ آفریقا، گفتوگوهایی را در کنیا پیرامون منازعه در آدیسآبابا داشته و هماکنون سرگرم بازدید از اتیوپی با انگیزه تشویق گفتوگوها است.
از آن سو رزماری دی کارلو، معاون دبیرکل سازمان ملل متحد در امور سیاسی نیز دوشنبه، نسبت به احتمال وقوع یک «فاجعه انسانی» ناشی از ادامه درگیریها در اتیوپی، هشدار داد.
او در توییتر گفت که این درگیریها «آینده کشور را نابود کرده و پیامدهای وخیمی خواهد داشت و بحرانهای بسیاری را در منطقه، تشدید خواهد کرد.»
دی کارلو همچنین افزود که «خطر غلتیدن اتیوپی در جنگ فزاینده داخلی، کاملا جدی است.»
این مواضع اتحادیه آفریقا و وزارت خارجه آمریکا در حالی است که جال مارو، فرمانده ارتش آزادیبخش اورومو، هم پیمان جبهه آزادیبخش تیگرای، اعلام کرده است نیروهایش تا نزدیکی آدیسآبابا، پایتخت اتیوپی پیشروی کرده و برای یورش دیگری آماده میشوند.
جال مارو که نیروهای او در چارچوب ائتلاف نهگانه مخالفان دولت اتیوپی با جبهه آزادیبخش اقلیم تیگرای هم پیمان است، دوشنبه، 8 نوامبر، پیشبینی کرد که جنگ «به زودی» با پیروزی آنها به پایان برسد.
«حمام خون»
از سویی جبهه آزادیبخش اقلیم تیگرای، احتمال وقوع «حمام خون» در آدیسآبابا در صورت ورود نیروهایش به پایتخت با هدف سرنگونی دولت را رد کرده و تاکید کرد که هدف آنها، کنترل پایتخت نیست و ساکنان آن «مخالفت چندانی با آنها نخواهند داشت.»
از سوی دیگر با اوجگیری درگیریها میان مخالفان و نیروهای دولتی در شمال اتیوپی، چندین کشور از اتباع خود خواستند تا اتیوپی را ترک کنند. دولت آمریکا شنبه گذشته به دیپلماتهای غیرضروری خود دستور داد، از اتیوپی خارج شوند. وزارت خارجه بریتانیا نیز سهشنبه به اتباع خود توصیه کرد خاک اتیوپی را ترک کنند.
شایان ذکر است که جبهه آزادیبخش خلق تیگرای پس از تسلط بر آدیس آبابا و سرنگونی رژیم نظامی مارکسیستی به نمایندگی از «شورای نظامی اداری موقت» در سال 1991، دستگاه سیاسی و امنیتی اتیوپی را برای نزدیک به 30 سال در کنترل خود داشت.
این جبهه، با نخست وزیری ابی احمد در سال 2018، از قدرت کنار زده شد و به اقلیم تیگرای عقب نشست.
ابی احمد پس از ماهها درگیری، ارتش را در نوامبر 2020 به تیگرای فرستاد تا مسئولان منطقهای وابسته به جبهه آزادیبخش خلق تیگرای که به حمله به پایگاههای نظامی متهم شده بودند را اخراج کند.
پیروزی ارتش اتیوپی در 28 نوامبر سال گذشته اعلام شد اما جنگجویان جبهه، بیشتر مناطق تیگرای را در ماه ژوئن بازپس گرفته و حمله خود به دو منطقه عفر و امهره در همسایگی تیگرای را ادامه دادند.