لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۴۷

تناقضات جدید در پرونده نوید افکاری؛ اقرار تحت شکنجه، شاهدی که شهادت خود را پس گرفت، و فیلمی که هرگز پخش نشد


از راست:‌ وحید افکاری، نوید افکاری، و حبیب افکاری
از راست:‌ وحید افکاری، نوید افکاری، و حبیب افکاری

در حالی که حکم اعدام نوید افکاری،‌ ورزشکار ایرانی، روز شنبه ۲۲ شهریور به اجرا درآمد و اخباری از خاکسپاری پیکر او نیز منتشر شده است، واکنش‌ها نسبت به احکام بسیار سنگین صادره با توجه به تناقض‌های قانونی موجود در پرونده همچنان ادامه دارد.

یک منبع مطلع و نزدیک به خانواده افکاری با ارسال مدرکی تازه از بی‌گناهی نوید افکاری و برادرانش می‌گوید، در پرونده این سه برادر تناقضات بسیار زیادی وجود دارد؛ اما با این وجود نوید افکار و برادرانش با احکام ناعادلانه‌ای روبرو شده‌اند.

این منبع نزدیک به خانواده افکاری با ارسال مدرکی تازه، دال بر بی‌گناهی نوید افکاری و برادرانش به صدای آمریکا گفت، یکی از ادله‌ای که بر اساس آن نوید افکاری به اعدام محکوم شده بود، اعتراف یکی از دوستان او بود که تهت فشار مجبور به اعتراف علیه نوید افکاری شده است.

این منبع آگاه که برای حفظ امنیت خود مایل به انتشار نامش نبود، به صدای آمریکا گفت، سعید ارجمنددشتکی یکی از دوستان نوید که کشتی‌گیر تیم ملی ایران است با فاصله چند روز از نوید و وحید بازداشت شد. به گفته این فرد آگاه او در بازجویی‌هایی آگاهی شیراز سه بار علیه نوید افکاری اعتراف کرده است و به واسطه آن اعترافات نوید را نیز تحت فشار قرار دادند و گفتند که «اگر به چیزی اعتراف نکنی همین سند محکومیت تو می‌شود.»

به گفته این فرد مطلع، آقای ارجمنددشتکی که در حال حاضر با وثیقه ۲۰۰ میلیون تومانی به صورت موقت آزاد است در هیچ یک از جلسات دادگاه کیفری حضور نداشته و تنها با حضور در جلسه دادگاه انقلاب اعلام کرده است که «تحت فشار مجبور به اعتراف» شده و هیچکدام از صحبت‌هایش صحت ندارد؛ اما قاضی به این گفته توجهی نکرده است و در حکم صادره تنها به گفته‌های او در آگاهی استناد کرده است.

بر اساس سند رسمی که نسخه‌ای از آن نیز برای صدای آمریکا ارسال شده است سعید ارجمنددشتکی در تاریخ ۲۱ تیر ۱۳۹۹ با مراجعه به یکی از دفترخانه‌های رسمی شیراز به صورت مکتوب و محضری اعلام کرده است که اعترافات او تحت فشار بوده است،‌ برگه‌ رسمی که به گفته این منبع مطلع در لایحه اعاده دادرسی برای دیوان عالی کشور ارسال شده اما با این وجود اعاده دادرسی رد شده است.

سند رسمی ارسال شده به صدای آمریکا
سند رسمی ارسال شده به صدای آمریکا

این فرد مطلع به صدای آمریکا گفت: «تمامی دلایل آمده در پرونده دروغ است. سندی دال بر گناهکار بودن نوید و برادرانش موجود نیست و تنها اقرارهای تحت شکنجه است که در این اقرارهای نیز تناقضاتی وجود دارد، ‌مانند آلت قتاله‌ای که حتی پزشک قانونی هم آن را رد کرده است.»

به گفته این فرد مطلع در تمامی اقرارهایی که از نوید گرفته شده و در پرونده موجود است از یک ضربه چاقو سخن گفته شده اما در بازسازی صحنه به او گفته شده اعلام کند «دو ضربه پشت سر هم بوده»، از سوی دیگر پزشک قانونی هم در گزارش خود اعلام کرده است که «به مقتول چهار ضربه وارد شده،‌ دو ضربه با جسم نوک تیز و دو ضربه با جسم سخت» این در حالی است که گفته می‌شود نوید افکاری در زمان ارتکاب جرم سوار بر موتور بوده و سوال این جا است که «چگونه فردی که سوار بر موتور و در حال حرکت بوده است می‌تواند چهار ضربه زده باشد؟»

این منبع مطلع و نزدیک به خانواده افکاری با تاکید بر این که تناقضات پرونده بسیار زیاد است، گفت یکی از تناقضات «فیلمی است که می‌گویند از صحنه جنایت موجود است، اما تا به امروز آن را منتشر نکرده‌اند،. تناقض دیگر فرد مطلعی است که گفته می‌شود در محل حضور داشته، و نوید و وحید افکاری را شناسایی کرده است. فردی که از محل قتل بیش از ۲ کیلومتر فاصله داشته و این در حالی است که بر اساس مدارک موجود در پرونده این شاهد در آگاهی شیراز وحید را شناسایی نکرده و در رابطه با نوید هم فقط از شباهت نوید با فرد ضارب - آن هم شباهتی از بینی به پایین - صحبت کرده است.»

به گفته این فرد مطلع، یکی دیگر از تناقضات پرونده شماره پلاک موتوری است که گفته می‌شود در محل حادثه حضور داشته است و همه اعضای خانواده مقتول اعم از پدر،‌ برادر، مادر و همسر او یک شماره پلاک مشابه را اعلام کرده‌اند، شماره‌ای که با پلاک موتور وحید که گفته می‌شود در صحنه قتل حضور داشته هیچ شباهتی نداشته و این در پرونده ثبت شده است.»

این منبع مطلع به صدای آمریکا گفت: «شماره پلاک مربوط به موتوری است که در کارگاهی که با صحنه قتل فاصله زیادی ندارد پیدا شده است. صاحب موتور در بازجویی‌ که از او شده گفته است،‌ من این موتور را در کارگاه دارم و شاگردهای من از آن استفاده می‌کنند» با وجود چنین مدرکی، به گفته این فرد مطلع «تنها به صرف اینکه خطوط موبایل صاحب موتور و افرادی که برای او کار می‌کنند در منطقه‌ای که قتل انجام شده آنتن‌دهی نداشته و به فرض اینکه فرد ضارب حتما موبایل همراهش بوده این افراد بدون تحقیق آزاد شده‌اند.»

نوید افکاری که در پی اعتراضات مرداد ۹۷ بازداشت شده بود، سحرگاه شنبه اعدام است. اعدام این جوان ورزشکار با توجه به تاکید او بر بی‌گناهی‌اش تا آخرین لحظات، با واکنش‌های بسیار گسترده‌ای در جهان رو‌به‌رو شده است.

وزیر خارجه ایالات متحده روز شنبه ۲۲ شهریور اجرای حکم اعدام نوید افکاری توسط رژیم ایران را یک اقدام خبیثانه و ظالمانه خواند و آن را به شدت محکوم کرد.

مایک پمپئو در پیامی در حساب کاربری خود در توئیتر ضمن استفاده از هشتگ فارسی «نویدمان را کشتند» نوشت، «اعدام نوید افکاری توسط رژیم ایران یک اقدام خبیثانه و ظالمانه است.»

وی افزود: «ما آن را به قوی‌ترین شکل محکوم می‌کنیم. آن یک حمله شنیع به کرامت انسانی است، حتی با معیارهای حقیر این رژیم.»

وزیر خارجه آمریکا خاطر نشان کرد که صدای مردم ایران ساکت نخواهد شد و گفت: «امروز ما در کنار خانواده نوید افکاری، و همه ایرانی‌ها، مرگ او به دست این رژیم بی‌رحم و ظالم را به سوگ می‌نشینیم.»

آقای پمپئو در خاتمه تاکید کرد که زندگی و مرگ نوید افکاری فراموش نخواهد شد.

همچنین کلی کرفت نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد نیز در توئیتی با استفاده از هشتگ فارسی «نویدمان را کشتند»، اعدام نوید افکاری توسط رژیم ایران را محکوم کرد.

کلی کرفت ضمن ابراز همدردی با خانواده نوید افکاری نوشت: «ما بی‌اعتنایی مداوم و بی‌شرمانه رژیم ایران به جان انسان را محکوم می‌کنیم.»

وی اضافه کرد: «صداهای مردم ایران ساکت نخواهد شد.»

از سوی دیگر رابرت دسترو، مدیر امور دموکراسی و حقوق بشر وزارت خارجه آمریکا خشم و ناراحتی خود را از اعدام نوید افکاری پس از شکنجه و اعتراف تلویزیونی اجباری ابراز کرد و در توییتی نوشت: «بی رحمی رژیم ایران حد و مرزی ندارد و باید پاسخگو نگاه داشته شوند.»

نوید افکاری، کشتی گیر ۲۷ ساله ایرانی و یکی از بازداشت شدگان در اعتراضات مردمی روز شنبه ۲۲ شهریور، در شیراز اعدام شد.

حکم اعدام نوید افکاری در روزهای گذشته اعتراضات بین المللی را در پی داشت و کارزار اینترنتی گسترده‌ای در اعتراض به حکم او شکل گرفته بود. دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا نیز در توئیتی از ایران خواسته بود که این کشتی گیر را اعدام نکند.

با این حال به گفته حسن یونسی، وکیل نوید افکاری، دستگاه قضایی جمهوری اسلامی «برای اجرای حکم آنقدر عجله» داشته که برخلاف آیین‌نامه مصوب خود مانع دیدار فرد محکوم به اعدام با خانواده‌اش پیش از اجرای حکم شده است.

نوید افکاری که در پی اعتراضات مرداد ۹۷ بازداشت شد، به ۲ بار اعدام، شش سال و نیم حبس، و ۷۴ ضربه شلاق محکوم شده بود.

وحید و حبیب، برادران این کشتی‌گیر، نیز به اتهامات مشابهی به ۵۴ و ۲۷ سال زندان با شلاق محکوم شده‌اند.

واکنش آمریکا به صدور حکم؛ پرزیدنت ترامپ: آنها به بدترشدن وضع اقتصادی اعتراض داشتند

دونالد ترامپ رئیس جمهوری ایالات متحده روز پنجشنبه ۱۳ شهریور در پیامی در توئیتر به انتشار خبر محکومیت یک ورزشکار ایرانی به جرم شرکت در تظاهرات خیابانی واکنش داد و از مسئولان جمهوری اسلامی خواست او را اعدام نکنند.

پرزیدنت ترامپ نوشت: می‌شنویم که ایران به دنبال اعدام یک ستاره بزرگ و مردمی کشتی است، نوید افکاری ۲۷ ساله که تنها اقدامی که انجام داده شرکت در تظاهرات خیابانی ضدحکومتی بود. آنها به «بدتر شدن وضعیت اقتصادی و تورم» اعتراض داشتند.

وی در ادامه در یک توئیت دیگر خطاب به رهبران ایران نوشت: «باعث خشنودى من خواهد شد، اگر شما زندگی این مرد جوان را ببخشید و او را اعدام نکنید،. ممنونم!»

ساعاتی پیش از آن نیز مورگان اورتگاس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در توئیتر نوشت: «ما نیز مانند [مردم] جهان، از بابت صدور حکم اعدام برای نوید افکاری، که پس از شرکت در تظاهرات مسالمت آمیز در سال ۲۰۱۸ تحت شکنجه مجبور به اعتراف دروغین شد، خشمگین هستیم. رژیم ایران همچنین دو برادر او را شکنجه داد و به ده‌ها سال زندان محکوم کرد. آنها را رها کنید!»

واکنش سخنگوی وزارت خارجه آمریکا به صدور احکام اعدام و زندان برای نوید افکاری و برادرانش: آنها را آزاد کنید

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در توئیتی به صدور احکام اعدام و زندان برای نوید افکاری و برادرانش که در «تظاهرات مسالمت‌آمیز مرداد ۱۳۹۷» شرکت داشتند، واکنش نشان داد و خواستار آزادی آنها شد.

پیشتر صدای آمریکا گزارش داده بود که یک منبع نزدیک به خانواده افکاری، که برای امنیت خود مایل به انتشار نامش نبود، به صدای آمریکا گفته بود، رسیدگی به اتهامات آنها در سه پرونده جداگانه در دادگاه‌ انقلاب شیراز، شعبه یک دادگاه یک کیفری، و دادگاه دو کیفری استان فارس «به صورت ناعادلانه و بدون رعایت هیچگونه اصول حقوق بشری» انجام شده است.

از راست:‌ وحید افکاری، نوید افکاری، و حبیب افکاری
از راست:‌ وحید افکاری، نوید افکاری، و حبیب افکاری

وحید و حبیب، برادران این کشتی‌گیر نیز به اتهامات مشابهی به ۵۴ و ۲۷ سال زندان با شلاق محکوم شده‌اند.

این در حالی است که برادران افکاری ضمن رد اتهامات وارده، به ویژه قتل یک مأمور امنیتی، می‌گویند که آنها تحت فشار و شکنجه شدید مجبور به اعترافات غیرواقعی شده‌اند. در روزهای اخیر بسیاری از چهره‌های ورزشی جهان به صدور حکم اعدام برای نوید افکاری اعتراض کردند.

نامه‌های اعتراضی مختلفی نیز توسط تعدادی از سازمان‌های ورزشی، و گروه‌های حقوق بشری راه‌اندازی شده است که تاکنون هزاران نفر در سراسر جهان آنها را امضا کرده اند.

این نامه‌ها به کمیته بین‌المللی المپیک، فدراسیون جهانی کشتی، و چند نهاد ورزشی و حقوق بشری دیگر فرستاده شده است.

نهادهای حقوق بشری می‌‌گویند جمهوری اسلامی به طور عادلانه به اتهامات رسیدگی نمی‌کند و بعضا افرادی بی‌گناه محاکمه و حتی اعدام شده‌‌اند. برای نمونه جمهوری اسلامی در دهه شصت هزاران نفر را که محکومیت زندان داشتند، اعدام کرد.

آمریکا می‌گوید جمهوری اسلامی ثروت کشور خود را به جای مردم ایران، صرف حمایت از گروه های تروریستی و بر هم زدن ثبات در خاورمیانه می‌کند. ایالات متحده همچنین بارها فساد مالی نهادینه و غارت دارایی‌های خدادادی ایران توسط وابستگان رژیم حاکم بر این کشور را محکوم کرده و آنها را از جمله عوامل اصلی مشکلات اقتصادی و مالی ایران دانسته است.

XS
SM
MD
LG