نخستین نشست صلح میان دولت افغانستان و گروه طالبان با اشاره تلویحی در مورد نظام آینده برگزار شد

.

منبع تصویر، Getty Images

نخستین نشست نمایندگان دولت افغانستان با گروه طالبان با حضور مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا در دوحه قطر، بعد از ماه‌ها تاخیر، روز شنبه ۲۲سنبله/شهریور، برگزار شد.

هیات افغانستان به رهبری عبدالله عبدالله، رئیس شورای مصالحه ملی، و هیات گروه طالبان به رهبری مولوی عبدالحکیم حقانی، همراه با همراهان‌شان، در دو طرف تالار در برابر هم قرار گرفتند.

ریاست جلسه افتتاحیه را مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، محمد بن عبدالرحمن بن جاسم آل ثانی، معاون نخست وزیر و وزیر خارجه دولت قطر برعهده داشتند.

عبدالله عبدالله، از کنار گذاشتن اختلاف‌ها و رسیدن به راه حلی بر اساس اراده مردم سخن گفت. آقای عبدالله گفت که آنها خواهان اعلان آتش بس بشردوستانه هستند.‌

ولی، ملا برادر، رئیس دفتر سیاسی طالبان در قطر، که سخنران دوم این نشست بود، بر تشکیل نظام اسلامی تاکید داشت. او گفت که ما می‌خواهیم که افغانستان مستقل، پیشرفته و دارای یک نظام اسلامی باشد که تمام شهروندان افغانستان در آن خود را ببینند و به صورت برادرانه زندگی کنند.

مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا در مراسم افتتاحیه مذاکرات صلح افغانستان گفت: "انتخاب سیستم سیاسی آینده شما، انتخاب شماست."

او افزود که آمریکا دریافته که دموکراسی، به ویژه اصل انتقال مسالمت آمیز قدرت سیاسی، بهترین روش است. این مدل، "صلح و سعادت بزرگی را برای ما و سایر ملت‌های دموکراتیک به بار آورده است."

دبیرکل سازمان ملل و دبیرکل ناتو و شماری از وزیران خارجه نیز از طریق ویدئو کنفرانس سخنرانی کردند.

براساس گزارش خبرنگاران بی‌بی‌سی از محل جلسه، نشست‌های حاشیه‌ای نیز عبدالله عبدالله، رئیس شورای عالی مصاله ملی افغانستان با مایک پمپئو، وزیر خارجه افغانستان دیدار کرد و گفته شد که وزیر خارجه آمریکا با هیأت طالبان نیز دیدار می‌کند.

در نشست امروز وزیر خارجه ایران در فهرست سخنرانان بود ولی سخنرانی نکرد. وزارت امور خارجه ایران با صدور بیانیه‌ای تاکید کرد که جمهوری اسلامی از شروع گفتگوهای بین الافغانی بین دولت افغانستان، گروه‌های سیاسی و طالبان استقبال می کند.

به نمایندگی از روسیه نیز در این نشست کسی سخنرانی نکرد، ولی ضمیر کابلوف نماینده ویژه رئیس جمهور روسیه در امور افغانستان در این نشست حضور داشت.

.

منبع تصویر، Socail media

وزیر خارجه هند در نشست امروز که از طریق ویدئو کنفرانس صحبت می‌کرد گفت که باید به استقلال و حاکمیت افغانستان، همچنین حقوق بشر، دموکراسی و حقوق اقلیتها و افراد آسیب پذیر در افغانستان احترام گذاشته شود. او گفت که خشونتها نباید در این کشور ادامه یابد و خاک افغانستان نباید از سوی "عناصر ضد هند" استفاده شود.

وانگ ایی، وزیر خارجه چین که از طریق ویدئو کنفرانس صحبت می‌کرد گفت که چین به عنوان یک دوست واقعی افغانستان حمایت کننده، میانجی و تسهیل کننده صلح در افغانستان بوده است.

.

منبع تصویر، Getty Images

خانم کوفی، عضو هیات مذاکره کننده افغانستان در واکنش به سخنان ملا برادر، رئیس دفتر سیاسی طالبان در قطر نیز گفت: "تاکید بر این که ما نظام اسلامی در افغانستان می‌خواهیم بر این معناست که یک نظام اسلامی در افغانستان نداریم، در حالی که ما یک نظام اسلامی هستیم."

نعیم وردک، سخنگوی طالبان در مصاحبه با بی‌بی‌سی گفت که همان طور که ملا برادر گفت که ما می‌خواهیم یک نظام اسلامی و شرایط خوب اقتصادی ایجاد کنیم.

اعضای هیات‌های مذاکره کننده چه کسانی هستند؟

رد شدن از پست Twitter, 1
اجازه نشان دادن محتوای Twitter را می دهید؟

این مطلب شامل محتوایی از Twitter است. قبل از بارگیری این محتوا از شما اجازه می گیریم، زیرا ممکن است این سایت ها از کوکی ها و یا سایر انواع فن آوری استفاده کنند. می توانید سیاست Twitter را درباره کوکی ها و سیاست مربوط به حفظ حریم خصوصی را پیش از موافقت بخوانید. برای دیدن این محتوا روی "موافقت و ادامه"‌کلیک کنید.

پایان پست Twitter, 1

نگرانی از حقوق زنان

نگرانی از حقوق زنان نیز موضوع عمده در مذاکرات صلح با طالبان است که همیشه خبرساز و سوال برانگیز بوده است.

فوزیه کوفی، عضو هیات مذاکره کننده افغانسنتان در مصاحبه با ضیا شهریار خبرنگار بی‌بی‌سی گفت: آنچه مهم بود این است که اکثر مقام‌ها تاکید و حمایت از حقوق زنان کردند و تمام هیات افغانستان متعهد به آن هستند و مخصوصا زنانی عضو این هیات، چون بحث حقوق زنان ربط داره به تمام پیشرفت‌هایی که مردم افغانستان می‌خواهند حفظ شود.

نعیم وردک، سخنگوی طالبان در پاسخ به سوال خبرنگار بی‌بی‌سی درباره حقوق زنان گفت: چیزی که شریعت گفته باشد. آقای وردک در ارتباط به آتش‌بس سراسری گفت که در وقت مناسب در موردش بحث خواهد شد.

.

گام اول مذاکره: ایجاد گروه تماس

پس از ختم مراسم افتتاحیه، هیات‌های طالبان و دولت افغانستان پشت درهای بسته نیز جلسه کوتاهی برگزار کردند که در آن بر ایجاد یک گروه تماس از هر دو تیم مذاکره کننده توافق شد.

نادر نادری، عضو هیأت مذکره کننده افغانستان و سخنگوی این هیات گفته که نشست دو تیم مذاکره کننده به خاطر شناخت همدیگر دایر شد و دو طرف به منظور ترتیب اجندا و سایر موضوعات گروه تماس تعیین کردند.

وزارت دولت در امور صلح افغانستان در توئیتر اسامی گروه تماس با جانب طالبان را به منظور ترتیب اجندا و سایر موضوعات با ترکیب زیر تعیین کرده است. اعضای گروه تماس محمد معصوم ستانکزی، احمد نادر نادری، ضرار احمد مقبل، فوزیه کوفی، مولوی عنایت‌الله بلیغ، محمد ناطقی و خالد نور هستند.

قرار است مذاکرات مستقیم دو طرف روز دوشنبه در هتل متفاوتی برگزار شود.