close button
آیا می‌خواهید به نسخه سبک ایران‌وایر بروید؟
به نظر می‌رسد برای بارگذاری محتوای این صفحه مشکل دارید. برای رفع آن به نسخه سبک ایران‌وایر بروید.
گزارش

«جهنم موریا» در آتش سوخت؛ رهایی پناه‌جویان یا آوارگی بیشتر؟

۱۹ شهریور ۱۳۹۹
آوات پوری
خواندن در ۶ دقیقه
شب گذشته هشتم سپتامبر۲۰۲۰کمپ «موریا» بزرگ‌ترین کمپ پناه‌جویان اروپا در آتش سوخت و هزاران پناهجو آواره شدند.
شب گذشته هشتم سپتامبر۲۰۲۰کمپ «موریا» بزرگ‌ترین کمپ پناه‌جویان اروپا در آتش سوخت و هزاران پناهجو آواره شدند.
موریا زندانی است به وسعت جزیره‌ی «لس‌بوس» از توابع شهر «میتیلینی» که سالها است به کابوسی برای پناه‌جویان تبدیل شده است.
موریا زندانی است به وسعت جزیره‌ی «لس‌بوس» از توابع شهر «میتیلینی» که سالها است به کابوسی برای پناه‌جویان تبدیل شده است.
بیشتر پناه‌جویان موفق به خروج از کمپ شده‌اند اما در حال حاضر هیچ سرپناهی ندارند.
بیشتر پناه‌جویان موفق به خروج از کمپ شده‌اند اما در حال حاضر هیچ سرپناهی ندارند.
جورج موتافیس ، موریا ، طلوع ۹سپتامبر ۲۰۲۰
جورج موتافیس ، موریا ، طلوع ۹سپتامبر ۲۰۲۰

شب گذشته، هشتم سپتامبر ۲۰۲۰، «کمپ موریا»، بزرگ‌ترین کمپ پناه‌جویان اروپا که در میان پناه‌جویان به «جهنم» معروف است، در آتش سوخت و هزاران پناه‌جو آواره شدند. موریا زندانی است به وسعت جزیره‌ «لس‌بوس» از توابع شهر «میتیلینی» که سال‌ها است به کابوسی برای پناه‌جویان تبدیل شده است.

آتش‌سوزی در لس‌بوس این امکان را به پناه‌جویان کمپ موریا داده است تا شاید برای اولین بار از این کمپ رها شوند، اما خروج آن‌ها در چنین شرایطی ممکن است به قیمت آوارگی یا بلاتکلیفی بیشتر پرونده‌هایشان تمام شود.

تا لحظه‌ تنظیم این گزارش هیچ‌کدام از منابع رسمی آماری از مجروحان و کشته‌شدگان احتمالی این آتش‌سوزی اعلام نکرده‌اند.

***

شب گذشته، ۱۸شهریور۱۳۹۹، کمپ موریا در جزیره لس‌بوس یونان در آتش سوخت. یکی از شاهدان آتش‌سوزی در گفت‌وگویی با «ایران‌وایر» از انتقال صدها پناه‌جو پس از آتش‌سوزی به «کمپ خیوس» خبر داد: «ماموران در ابتدا با گاز اشک‌آور و باتوم از خروج پناه‌جویان از کمپ جلوگیری کردند، اما در عرض چند دقیقه کل کمپ آتش گرفت و ناچار شدند راه را باز کنند تا پناه‌جویان خارج شوند.»

انتقال این پناه‌جویان به خیوس در حالی صورت گرفته است که هزاران پناه‌جوی مازاد بر ظرفیت در این کمپ اسکان داده شده‌اند. خیوس، مانند لس‌بوس و «ساموس»، یکی از سه جزیره‌ یونانی نزدیک به ترکیه است که پناه‌جویان پس از بازداشت توسط پلیس یونان به آن جا منتقل می‌شوند.

با این که بیشتر پناه‌جویان موفق به خروج از کمپ شده‌اند، اما در حال حاضر هیچ سرپناهی ندارند. این موضوع به‌ ویژه در مورد پناه‌جویان کودک، سال‌خورده و بیماری که به مراقبت نیاز دارند، بسیار نگران‌کننده است.

با این حال «یلوا یوهانسون»، کمیسار امور داخلی «اتحادیه اروپا»، امروز در حساب شخصی توییتر خود اعلام کرد که مجوز فرآیند انتقال و اسکان فوری مهاجران خردسال و بدون همراه را به سرزمین اصلی یونان صادر کرده است. گفتنی است که کمیسیون اتحادیه اروپا در امور پناهندگان قصد دارد ۴۰۰ کودک را از این جزیره به شهرهای سرزمین اصلی یونان منتقل کند.

فردی که از نزدیک شاهد آتش‌سوزی در کمپ موریا بوده است، همچنین می‌گوید آتش‌سوزی از جنگل‌های پیرامون جزیره شروع شد و به سرعت به کمپ رسید: «دیشب باد شدیدی می‌آمد و همین باعث شد که آتش‌سوزی خیلی زود به کمپ برسد. تمام چادرها، وسایل پناه‌جویان و دیگر امکانات عمومی کمپ در آتش سوخت.»

آتش‌سوزی در کمپ‌های پناه‌جویی معمولا به چند دلیل عمده اتفاق می‌افتد. از آن جایی که بیشتر این کمپ‌ها برق ندارند، پناه‌جویان مجبور هستند خودشان با سیم‌ها و کابل‌های غیراستاندارد از منابع برقی موجود در کمپ برق بگیرند و اتصال در این سیم‌ها معمولا به آتش‌سوزی منجر می‌شود. همچنین انفجار کپسول‌های گاز که پناه‌جویان برای تهیه‌ غذا از آن استفاده می‌کنند، یکی دیگر از عوامل آتش‌سوزی در این کمپ‌ها است. از دیگر عوامل می‌توان به دعواهای شبانه در این کمپ‌ها اشاره کرد که در برخی موارد به آتش‌ زدن چادرهای طرفین دعوا و فراگیر شدن آتش ختم می‌شود. در بیشتر این آتش‌سوزی‌ها نیروهای آتش‌نشانی ساعت‌ها بعد خود را به محل حادثه می‌رسانند و پناه‌جویان خود با سطل آب و پتو و... اقدام به اطفای حریق می‌کنند.

در ویدیوهایی که بعد از آتش‌سوزی به دست ایران‌وایر رسیده است مشاهده می‌شود که بخش بزرگی از کمپ موریا ویران شده و هیچ چیز از آن باقی نمانده است.

گفته می‌شود که این کمپ از زمان شیوع ویروس کرونا به این سو قرنطینه بوده و در این مدت ۳۵ مورد ابتلا به ویروس کرونا در آن گزارش شده است. موضوعی که به نگرانی‌های بیشتری در خصوص آوارگی پناه‌جویان مبتلا یا در معرض ابتلا به ویروس کرونا دامن زده است.

این کمپ در حالی پیش از آتش‌سوزی حدود ۲۰ هزار پناه‌جو را با کمترین امکانات و در سخت‌ترین شرایط در خود جای داده بود که تنها ۴ هزار نفر ظرفیت داشت. بیشتر پناه‌جویان ساکن این کمپ سال‌ها در آن جا گرفتار بودند.

گرفتار شدن بلندمدت بسیاری از این پناه‌جویان در کمپ موریا به دلیل توافق بین ترکیه، اتحادیه اروپا و یونان بود. در سال ۲۰۱۶ کشورهای اتحادیه اروپا با ترکیه و یونان قرار گذاشتند که درخواست پناهندگی پناه‌جویانی که به جزایر یونان می‌رسند، در همان جزیره‌ها مورد بررسی قرار بگیرد و در صورتی‌ که فاقد شرایط باشند، به ترکیه برگردانده شوند. در مقابل اتحادیه اروپا پناه‌جویان سوری ساکن ترکیه را جذب کند. توافقی که به گرفتار شدن طولانی‌مدت پناه‌جویان در این جزایر منجر شد.

ماندن در کمپ موریا به حدی غیر قابل تحمل بود که شماری از پناه‌جویان به‌ صورت خودخواسته به ایدز مبتلا می‌شدند تا با دریافت برگه‌های پزشکی مبتنی بر ابتلا به این بیماری به آتن یا شهرهای دیگر منتقل شوند.

IRANWIRE iran · پرونده موریا بسته شد

بیکاری، فقر، شیوع بیماری‌های خطرناک و واگیردار، قاچاق انسان و کودکان، نبود امکانات درمانی و پزشکی، نبود سرپناه، تراکم جمعیت، رفتار غیرانسانی ماموران با پناه‌جویان و... از دیگر مشکلاتی هستند که فعالان مدافع حقوق پناه‌جویان همواره نسبت به آن‌ها در این کمپ واکنش نشان داده و هشدار داده بودند.

در ماه آوریل سال ۲۰۱۸ دولت جدید یونان با وعده‌ بستن کمپ موریا بر سر کار آمد و در اولین اقدام هزاران پناه‌جو از این کمپ به آتن منتقل شدند. این اقدام با این که با شعار حل بحران پناه‌جویان ساکن کمپ موریا صورت گرفته بود، اما در عمل بحران دیگری را به دنبال داشت، هزاران پناه‌جو بدون سرپناه و محروم از هر گونه امکانات یا حقوق شهروندی در آتن رها شدند.

همچنین دولت یونان در آن زمان مدعی شد که قصد دارد کمپ موریا را به کمپ بسته یا بازداشتگاه تبدیل کند و با این کار به رسیدگی به پرونده‌های پناه‌جویان سرعت ببخشد؛ امری که با واکنش‌های سازمان‌های بین‌المللی مدافع حقوق پناه‌جویان و حقوق بشر روبه‌رو شد و انجام آن به تعویق افتاد.

اکنون بخش بزرگی از کمپ موریا در آتش سوخته است و هزاران پناه‌جو بدون سرپناه در جزیره‌ لس‌بوس آواره شده‌اند. بیشتر پناه‌جویانی که در این کمپ گیر کرده بودند از آن به عنوان زندان یاد می‌کردند و رویای رهایی از آن در سر داشتند. در حال حاضر این رویا به واقعیت درآمده است؛ واقعیتی تلخ که باید دید به قیمت بلاتکلیفی بیشتر آن‌ها تمام خواهد شد یا رهایی همیشگی آن‌ها از «جهنم موریا»؟

مطالب مرتبط:

روزگار کرونا؛ افزایش دزدی و درگیری در کمپ‌ پناه‌جویان موریا؛ یک نوجوان کشته شد

بلاتکلیفی، آزار جنسی، تجاوز، اقدام به خودکشی؛ گوشه‌ای از زندگی زنان در کمپ پناه‌جویی موریا

آتش‌سوزی در کمپ پر ازدحام «موریا» جزیره «لس‌بوس»؛ مرگ چندین پناهجو

موریا، سه روز بعد از آتش‌سوزی؛ بمبی آماده انفجار

استفاده اردوغان از پناهجویان برای کنترل و تهدید کردها

آتش‌سوزی در کمپ پناهجویان «ساموس» یونان؛ دست‌کم دو پناه‌جو کشته شدند

آتش‌بس در سوریه؛ ادامه سردرگمی پناهجویان در مرز ترکیه و یونان

تصمیمات جدید درباره پناه‌جویان؛ توپ بازی میان ترکیه، یونان و اتحادیه اروپا

خودکشی پناهجویان ایران در ترکیه، پرونده ای که هنوز باز است

ادبیات سیاسی و رسانه‌ای علیه پناهجویان؛ ادامه آوارگی در مرز

از بخش پاسخگویی دیدن کنید

در این بخش ایران وایر می‌توانید با مسوولان تماس بگیرید و کارزار خود را برای مشکلات مختلف راه‌اندازی کنید

صفحه پاسخگویی

ثبت نظر

گزارش

صبح قیامت؛ چرا همه از هیولای بورس می‌ترسند؟

۱۹ شهریور ۱۳۹۹
علی رنجی‌پور
خواندن در ۵ دقیقه
صبح قیامت؛ چرا همه از هیولای بورس می‌ترسند؟