استدلال‌ مخالفان استفاده از ماسک چقدر اعتبار دارد؟

ماسک‌ تنفسی
ماسک‌ تنفسی Copyright آسیوشیتد پرس
Copyright آسیوشیتد پرس
نگارش از یورونیوز فارسی
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button

با همه‌گیر شدن ویروس کرونا محدودیت‌ها و الزامات جدیدی در جوامع پدید آمده‌اند، از جمله الزامی شدن استفاده از ماسک در برخی کشور‌ها. در این مطلب نگاهی داریم به استدلال‌های کسانی که مخالف ماسک زدن هستند. آیا پوشیدن ماسک واقعا تاثیری در کنترل بیماری دارد؟

آگهی

با ادامهٔ بحران ویروس کرونا در جهان، و تمدید اقدامات مراقبتی و پیشگیرانه، مقاومت‌هایی هم در برابر چنین اقداماتی پدید آمده است.

در این میان افراد بسیاری خواستار برداشته شدن محدودیت‌ها شده‌اند. یکی از برجسته‌ترین این نمونه‌ها مقاومت در برابر زدن ماسک بهداشتی است که در گوشه‌وکنار دنیا هوادارانی دارد. در این مطلب نگاهی داریم به استدلال‌های کسانی که مخالف زدن ماسک هستند یا این کار را بی‌تأثیر می‌دانند.

کمبود اکسیژن و تنفس گاز کربنیک

یکی از ایرادهای عمده‌، آن است که می‌گویند زدن ماسک، اکسیژن‌رسانی به بدن را به‌شکل خطرناکی کم می‌کند و باعث می‌شود فرد گاز کربنیک بازدمِ‌ خود را تنفس کند.

پرفسور ای‌و کُپی‌یِتِرس، متخصص بیماری‌همه‌گیر و بهداشت همگانی در دانشگاه بروکسل می‌گوید چنین ادعایی غلط است چون «محیط درون ماسک بسته نیست و اکسیژن از بیرون واردش می‌‌شود.» او می‌افزاید که گرچه تنفس با ماسک به‌راحتی تنفس بدون ماسک نیست اما زدن ماسک برای افرادی که مشکل تنفسی ندارند مانعی ایجاد نمی‌کند.

‌ماسک و تولید عفونت‌های قارچی و باکتریایی

یکی دیگر از ادعاهای مخالفان ماسک زدن آن است که ماسک‌ معدن قارچ و کپک و باکتری می‌شود. اما دکتر فرانسواز درومر،‌ میکروب‌شناس مؤسسهٔ پاستور دراین‌باره می‌گوید: «عفونت‌های قارچی نادرند،‌ و با رعایت توصیه‌های مربوط به استفادهٔ درست از ماسک، امکان ندارد درون آن قارچ رشد کند.» طبق توصیه‌ پزشکان، باید هر ۴ ساعت ماسک بهداشتی را عوض کرد.

این کارشناس ادامه می‌دهد: «ماسک فقط در صورتی کپک می‌زند که چند هفته در زباله‌دانی یا جایی پر از کپک رها شده باشد.» وی همچنین می‌افزاید که تن آدمی مملو از باکتری‌های بی‌ضرری است که ممکن است از طریق تنفس به ماسک بچسبند اما لزوما به زنندهٔ ماسک آسیبی نمی‌رسانند.

آسوشیتد پرس
ماسک بهداشتیآسوشیتد پرس

نفوذپذیری ماسک در برابر ویروس

نظریهٔ دیگری که میان مخالفان استفاده از ماسک بهداشتی طرفداران زیادی دارد آن است که ویروس کرونا،‌ می‌تواند از سد ماسک رد شود چون از منافذ آن ریزتر است.

دکتر جولیان لبوویتز،‌ استاد ایمنی‌شناسی دانشگاه تگزاس در این رابطه می‌گوید که در امر انتقال، «اندازهٔ ذرّات معلق اهمیتی ندارد، بلکه اندازهٔ قطرات مایع محتوی ویروس مهم است.»

نکتهٔ دیگر آن است که طبق معیار سازمان‌های بهداشتی، ماسک تنفسی باید بتواند ۷۰ درصد از ذرّات معلق در هوا را فیلتر کند و نیازی نیست که ۱۰۰ درصد تمامی ریزگردها را جذب کند. از سوی دیگر سازمان جهانی بهداشت، زدن ماسک را اقدام مهمی در مهار شیوع ویروس برشمرده است.

به اینستاگرام یورونیوز فارسی بپیوندید

ماسک و قانون ممنوعیت برقع و روبند در فرانسه

برخی از مخالفان الزامی شدن ماسک در فرانسه مدعی شده‌‌اند که این کار با قانون ممنوعیت استفاده از نقاب و برقع در این کشور تناقض دارد. نظریه‌ای که مانند دیگر نظرات مطرح شده در بالا، بارها روی شبکه‌های اجتماعی بازنشر شده است.

دیدیه ماس،‌ کارشناس قانون اساسی در فرانسه دراین‌باره می‌گوید: «ممنوعیت پوشاندن چهره در اماکن عمومی، چنانچه این پوشش از سوی مقام رسمی یا قانون‌گذار، یا به عنوان مقررات همگانی تعیین شده باشد» اعمال نمی‌شود. وی می‌افزاید: «از این گذشته، ماسک (مانند برقع) تمام چهره را نمی‌پوشاند.»

همچنین مصوبهٔ ۱۰ ژوئیهٔ ۲۰۲۰ در فرانسه تصریح می‌کند که قانوناً «می‌توان در برخی موقعیت‌ها، زدن ماسک را تجویز کرد.»

هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

چگونه با وجود ماسک بر چهره برای هم‌صحبت خود دلبری یا با او همدلی کنیم؟

فرانسه با اوج‌گیری دوباره کرونا برنامه واکسیناسیون عمومی را آغاز کرد

بدهی عمومی فرانسه مرز ۳ هزار میلیارد یورو را نیز رد کرد