سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران: تولید اورانیوم غنی شده با ظرفیت تولید قبل از برجام برابری می‌کند

کمالوندی

منبع تصویر، Isna

توضیح تصویر، آقای کمالوندی به خبرگزاری ایسنا گفته است که بیانیه اخیر دبیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی براساس انتظار ایران بود

بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران، می‌گوید که "ما اکنون بیش از ۳ تن اورانیوم غنی شده در اختیار داریم و می توانم بگویم با روند فعلی ماهانه بین ۲۵۰ تا ۳۰۰ کیلوگرم اورانیوم غنی شده تولید می کنیم که این میزان با ظرفیت تولید کشور قبل از برجام برابری می‌کند".

به گفته وی "این میزان تولید با تعداد کمتری از سانتریفیوژهای نسل اول و با تعداد کمی از سانتریفیوژهای پیشرفته به دست آمده است".

به گزارش خبرگزاری ایسنا آقای کمالوندی بیانیه اخیر دبیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را "براساس انتظار ایران" دانسته و می‌گوید: "ایران به طور طبیعی انتظار دارد با رفع ابهامات و سوالات آژانس در رابطه با دو موضوع پادمانی، دیگر شاهد انتشار موازی گزارش پادمانی هم زمان با گزارش برجامی نباشد".

سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران همچنین گفت که "ما اگر بخواهیم می توانیم ظرفیت تولیدمان را با تحولی که در ماشین های نسل جدید پیش رو داریم به سرعت افزایش دهیم، از این رو باید بگویم که در حوزه غنی‌سازی و تولید مواد هسته ای در آینده جایگاه بهتر و خوبی خواهیم داشت".

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز جمعه در تازه‌ترین گزارش خود گفت که بازرسان این آژانس از یک مکان هسته‌ای مورد مناقشه بازرسی کرده‌اند.

این آژانس گفته است بازرسان آژانس در ماه جاری(سپتامبر) از یک مکان هسته‌ای دیگر ایران بازدید خواهند کرد. این آژانس در گزارش خود همچنین به ادامه نقض برجام توسط ایران اشاره کرده و افزایش ذخایر اورانیوم غنی شده را یکی از این موارد دانسته است.

طبق گزارش آژانس، ذخایر اورانیوم غنی‌شده ایران ۱۰ برابر بیشتر از سقف توافق شده در برجام است.

بوشهر

منبع تصویر، Getty Images

توضیح تصویر، تاسیسات اتمی بوشهر

به گزارش رویترز، بازرسان آژانس از یکی از دو مرکز مورد مناقشه بازدید و نمونه‌برداری کرده‌اند تا ببیند اثری از مواد هسته‌ای پیدا می‌شود یا نه.

یک منبع دیپلماتیک به خبرگزاری فرانسه گفته است نتایج این نمونه برداری تا سه ماه ممکن است به طول بکشد.

ایران موافقت کرده به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اجازه دسترسی به دو مرکز هسته‌ای "مشکوک" را بدهد و در مقابل آژانس پذیرفت "هیچ سؤال و درخواست دیگری" برای دسترسی به مکان‌هایی بجز آنچه ایران تحت موافقت‌نامه جامع پادمان و پروتکل الحاقی اظهار کرده نداشته باشد.

مشخص نیست بازرسان آژانس از کدام مرکز بازرسی کرده‌اند.

آژانس در یک گزارش دیگر گفته است که ذخایر اورانیوم غنی‌شده ایران افزایش یافته است. در این گزارش گفته شده ایران هنوز هم به غنی سازی اورانیوم با خلوص ۴.۵ درصد، بالاتر از حد مجاز ۳.۶۷ درصد ادامه می‌دهد.

در برجام، غنی‌سازی ایران محدود به تولید اورانیوم با خلوص حداکثر ۳.۶۷ درصد است.

ایران در چند مرحله برخی تعهدهای برجامی خود را کنار گذاشت و بعضی فعالیت‌های هسته‌ایش را از سر گرفت؛ غنی‌سازی در تاسیسات اتمی زیرزمینی فردو دوباره شروع شد و با استفاده از سانتریفیوژهای پیشرفته‌ که برجام ممنوع کرده بود سرعت غنی‌سازی را بیشتر کرد.

ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در بیانیه‌ای که ۵ شهریور به صورت مشترک منتشر کردند اعلام کردند که پس از رایزنی‌های فشرده دو جانبه به توافقی دست یافته‌اند که اجرای هرچه بهتر قطعنامه سازمان ملل را تضمین می‌کند.

آقای کمالوندی در اظهارات امروز خود همچنین بااشاره به انفجار نطنز گفت: "تا آن جایی که اطلاع داریم سازمان های امنیتی عواملی را در این ارتباط کشف کرده، دلایل و روش چگونگی این حادثه را هم می دانند."

او افزوده: "ما جزییات دقیق را نمی دانیم، اما تا اندازه ای اطلاعاتی به ما داده اند، اما چون موضوع در حال پیگیری است، نمی‌توانیم اطلاعاتی ارائه دهیم.