با درخواست فعالان مدنی؛ کمیته قوانین افغانستان درج نام مادر را در شناسنامه تایید کرد

افغانستان

منبع تصویر، VPO2

دفتر معاونت دوم ریاست جمهوی افغانستان اعلام کرده که در یک جلسه فوق‌العاده کمیته قوانین، تعدیل برخی از مواد قانون "ثبت احوال نفوس" این کشور از جمله درج نام مادر در شناسنامه تایید شده است. اما برای اجرایی شدن این اقدام باید این تصمیم نخست در کابینه و بعدا در پارلمان افغانستان تصویب شود.

محمد هدایت، مسئول مطبوعات معاونت دوم ریاست جمهوری افغانستان امروز (سه‌شنبه ۱۱ سنبله/شهریور) به بی‌بی‌سی گفت که چندی پیش کارزار "نامم_کجاست؟" از سوی فعالان حقوق زن راه اندازی شد که خبر آن به ریاست جمهوری رسید و تصمیم به دادن یک پاسخ "قناعت بخش" به این خواست زنان گرفته شد.

نامم کجاست
توضیح تصویر، برسنگ قبر مرد تمام مشخصات نوشته شده ولی بر سنگ قبر مادر نام شوهرش نوشته شده است

به گفته او، به همین دلیل تعدیل و اصلاحات در قانون ثبت احوال نفوس و درج نام مادر در تذکره از سوی حکومت روی دست گرفته شد و روز گذشته کمیته قوانین به ریاست سرور دانش، معاون دوم رئیس جمهوری این تعدیلات را با اکثریت قاطع تایید کرد.

به گفته او برای این کار مشورت‌هایی با علمای دینی نیز صورت گرفته و این اقدام هیچ مشکل شرعی، قانونی و عرفی ندارد.

توضیح ویدئو، کارزار نامم - کجاست؟

در همین حال کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان می‌گوید از اقدام ریاست جمهوری افغانستان برای تایید قانونی که براساس آن نام مادر شناسنامه‌ها درج خواهد شد استقبال می‌کند.

کمیسیون حقوق بشر افغانستان این قانون را "اقدامی نیکو برای احترام‌گزاری به جایگاه زنان" توصیف کرده و از نهادهای مرتبط خواسته آن را تصویب کنند.

رد شدن از پست Twitter, 1
اجازه نشان دادن محتوای Twitter را می دهید؟

این مطلب شامل محتوایی از Twitter است. قبل از بارگیری این محتوا از شما اجازه می گیریم، زیرا ممکن است این سایت ها از کوکی ها و یا سایر انواع فن آوری استفاده کنند. می توانید سیاست Twitter را درباره کوکی ها و سیاست مربوط به حفظ حریم خصوصی را پیش از موافقت بخوانید. برای دیدن این محتوا روی "موافقت و ادامه"‌کلیک کنید.

پایان پست Twitter, 1

در جامعه سنتی افغانستان بردن نام زنان در خیلی از مناطق این کشور "ننگ و عار" شمرده می‌شود و حتی در کارت‌های عروسی، به جای نام عروس، از عبارت دوشیزه به همراه نام خانوادگی استفاده می‌کنند، بر روی سنگ قبر و آگهی ترحیم هم به جای نام متوفی زن، همسر یا مادر فلانی نوشته می‌شود.

زنان افغان برای اولین بار سه سال پیش برای مبارزه با این فرهنگ کارزار "نامم_کجاست؟" را در شبکه‌های اجتماعی به راه انداختند.

توضیح ویدئو، #شما؛ نام من کجاست؟

این کارزار با حمایت زیادی در داخل و خارج افغانستان همراه شد و به یکی از بزرگترین هشتگ‌های افغانستان در فضای شبکه‌های اجتماعی مبدل شد. حتی شماری از مردان افغانستان با گذاشتن نام‌های مادران‌شان در شبکه‌های اجتماعی از این کمپین حمایت کردند؛ از سیاستمداران و هنرمندان شناخته شده تا شماری از نویسندگان و شخصیت‌های فرهنگی.

به تازگی بار دیگر فعالان حقوق زن این کارزار را تازه کردند و این بار تاکید کرده و از دولت خواستند تا در شناسنامه‌ها نام مادر هم در کنار نام فرزند درج شود.

لاله عثمانی، از سازماندهندگان این کارزار از اقدام کمیته قوانین استقبال می‌کند.

افغانستان

منبع تصویر، VPO2

توضیح تصویر، در یک جلسه فوق‌العاده کمیته قوانین، تعدیلات برخی از مواد قانون ثبت احوال نفوس این کشور از جمله درج نام مادر در شناسنامه تایید شده است

او می‌گوید که از این تصمیم حکومت خوشحال‌اند و امیدوارند که این اقدام عملی شود و عملا نام مادران را در تذکره/شناسنامه تابعیت ببینند.

فعلا در شناسنامه‌های اتباع افغانستان در کنار نام هر فرد، نام پدر و پدر بزرگ او درج می‌شود.

اما درج نام مادران در شناسنامه‌ها کار آسانی به نظر نمی‌رسد. حضور محافظه کاران در پارلمان افغانستان از مهمترین موانع این اقدام است. محافظه کارانی که حضورشان سبب شده پس از یازده سال هنوز قانون منع خشونت علیه زنان در این کشور تصویب نشود و به شکل فرمان تقنینی نافذ بماند.