واکنش ایران به سخنان خلیلزاد: از مذاکرات صلح به رهبری افغان‌ها حمایت می‌کنیم

ایران: از مذاکرات صلح به رهبری افغان‌ها حمایت می‌کنیم

منبع تصویر، ISNA

توضیح تصویر، ایران: از مذاکرات صلح به رهبری افغان‌ها حمایت می‌کنیم

سفارت ایران در کابل به سخنان اخیر زلمی‌ خلیلزاد، نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا برای صلح افغانستان واکنش نشان داده و گفته که ایران از مذاکرات صلح به رهبری افغان‌ها حمایت می‌کند.

زلمی خلیلزاد که دو روز پیش در کنفرانس ویدیویی با سفرای افغانستان، ازبکستان و قزاقستان در آمریکا، صحبت می‌کرد گفته که یکی از بزرگترین چالش‌ها در راه صلح افغانستان استقبال نکردن ایران از این تلاش‌ها است.

نماینده آمریکا در امور صلح افغانستان گفته که ایران مایل نیست آمریکا در افغانستان به صلح برسد. به گفته وی، ایران از روند صلح افغانستان حمایت کافی نمی‌کند و دوست ندارد که آمریکا علمدار صلح در افغانستان باشد.

سفارت ایران در کابل به این سخنان آقای خلیل‌زاد واکنش نشان داده و آن را یک "اظهارات اشتباه" خوانده و با صدور خبرنامه‌ای "بر حمایت ایران از استقرار صلح و ثبات در افغانستان و تکرار مواضع ثابت جمهوری اسلامی ایران مبنی بر ضرورت پایه‌گذاری صلح بر مبنای نتائج گفتگوهای بین‌الافغانی که با مالکیت و رهبری افغان‌ها انجام گیرد" تاکید کرده است.

در این خبرنامه همچنین از مقام‌های آمریکایی خواسته شده تا " قبل از هرگونه اظهارنظر درباره دیدگاه‌های مسئولان ایران درخصوص مسائل منطقه و افغانستان، ابتدا این مواضع را با دقت مطالعه نمایند."

آقای خلیلزاد همچنین گفته بود که ایران از روند گفت‌وگوهای بین الافغانی و ایجاد ثبات در این کشور به دلیل وجود تنشهای میان تهران و واشنگتن استقبال نکرده است.

عراقچی در کابل گفته بود که تهران به نیت آمریکا در روند صلح افغانستان شک دارد

منبع تصویر، IRNA

توضیح تصویر، عراقچی در کابل گفته بود که تهران به نیت آمریکا در روند صلح افغانستان شک دارد

آقای خلیلزاد به صحبت‌های اخیر عباس عراقچی، معاون سیاسی وزارت خارجه ایران اشاره کرده و گفته که ایران از روند صلح افغانستان و همچنین حضور نیروهای آمریکایی در افغانستان خوشنود نیست.

آقای عراقچی در سفرش به کابل گفته بود که "تهران به نیت آمریکا در روند صلح افغانستان شک دارد." او در مصاحبه با تلویزیون"طلوع نیوز" گفته بود که تهران مخالف صلح در افغانستان نیست، اما آنچه که آمریکا با طالبان به راه انداخته‌ معامله با این گروه است.

معاون وزیر امور خارجه ایران تاکید کرده بود که باید از رهگذر گفت‌وگوهای میان افغانان به روند صلح در افغانستان پرداخته شود اما عوامل گوناگونی وجود دارد که ایران را نسبت به برنامۀ صلح آمریکا با طالبان ناامید می‌کند.

آقای خلیلزاد گفته که اظهارات آقای عراقچی نشان دهنده این است که ایران ترجیح می‌دهد که آمریکا بدون به ثمر رسیدن صلح، این کشور را ترک کند و این به معنی ادامه جنگ در افغانستان است.

او چالش دیگر را در مسیر صلح افغانستان اختلاف‌های کشوهای حوزه خلیج فارس و همچنین کشورهای آسیای جنوبی ذکر کرد و گفت که آمریکا برای جلب حمایت کشورهای همانند روسیه، هند و چین از روند صلح افغانستان تلاش دارد.

طالبان و آمریکا زمستان سال گذشته توافق صلح امضا کردند

منبع تصویر، Getty Images

توضیح تصویر، طالبان و آمریکا زمستان سال گذشته توافق صلح امضا کردند

آغاز دور تازه‌ای سفرهای‌ خلیلزاد

با این حال زلمی خلیل‌زاد، دور تازه سفرهای خود را در پیوند به روند صلح آغاز کرده است. نماینده ویژه ایالات متحده آمریکا در امور افغانستان با سفر به پنج کشور در تلاش است تا گفتگوهای صلح بین دولت افغانستان و گروه طالبان رامهیا کند.

در بیانیه‌ای که از سوی وزارت خارجه آمریکا صادر شد آمده است که آقای خلیلزاد به کشورهای قطر، افغانستان، پاکستان، نروژ و بلغارستان سفر خواهد کرد.

دو هدف اصلی آقای خلیلزاد در این سفرها تلاش برای به نتیجه رساندن مبادله زندانیان و کاهش خشونت‌ها است.

قرار است در دیدارهای آقای خلیلزاد در اسلو نروژ و سوفیا بلغاستان وی به همپیمانان ناتو در خصوص روند صلح گزارش بدهد.

آمریکا و طالبان دهم حوت/اسفند سال ۱۳۹۸ توافق صلح امضا کردند. خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان، آزادی شش هزار زندانی از دو طرف و همچنین آغاز گفت‌وگوهای بین الافغانی و برقراری آتش بس پایدار بخشی از این موافقت نامه بود.