ترامپ به سیاست ترجیحی آمریکا درقبال هنگ کنگ پایان داد

U.S. President Donald Trump speaks to the media in the Rose Garden at the White House on July 14, 2020 in Washington, DC

منبع تصویر، Getty Images

توضیح تصویر، دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا

رئیس جمهوری آمریکا فرمانی را امضا کرده است که به رفتار ترجیحی دولتش در قبال هنگ کنگ پایان می‌دهد. این اقدام آقای ترامپ پس از آن صورت گرفته است که دولت او موضع شدیدتری در قبال چین در پیش گرفته است.

رئیس جمهوری آمریکا امروز در کاخ سفید به خبرنگاران گفت که از این پس با هنگ کنگ همانند سرزمین اصلی چین رفتار خواهد کرد.

او همچنین گفته است که مصوبه دو حزبی کنگره را برای تحریم مقامات چین امضا کرده است.

آمریکا می‌گوید این تحریم‌ها را به دلیل سرکوب حقوق مردم هنگ کنگ توسط چین وضع کرده است.

هنگ کنگ که زمانی مستعمره بریتانیا بوده است از آزادی‌هایی برخوردار است که در سرزمین مادر یعنی چین وجود ندارد.

اما بسیاری از مردم در این قلمرو نگرانند که با اجرای قانون امنیتی جدید چین در قبال هنگ کنگ، وضعیت ویژه این منطقه نیز به پایان برسد. وضعیت ویژه در هنگ کنگ بر اساس توافقنامه‌ای عملی شد که پیش از تحویل هنگ کنگ به چین در سال ۱۹۸۴ بین چین و بریتانیا امضا شد.

قانون جدید که انتقاد از حکومت چین را منع می‌کند مهم‌ترین تغییری است که از زمان تحویل هنگ کنگ به چین از جانب بریتانیا در سال ۱۹۷۷ در چشم‌انداز سیاسی این کشور رخ می‌دهد.

ترامپ چه گفت؟

دونالد ترامپ که در باغ گل‌ سرخ کاخ سفید با خبرنگاران گفت‌وگو می‌کرد گفت که فرمان ویژه او به سیاست ترجیحی این کشور در قبال هنگ کنگ پایان می‌دهد.

دولت آمریکا در ماه مه اعلام کرده بود به زودی به وضعیت ویژه هنگ کنگ پایان خواهد داد.

آقای ترامپ روز سه‌شنبه افزود از این پس هیچ امتیاز و رابطه ویژه اقتصادی به هنگ کنگ تعلق نمی‌گیرد و صادارات تکنولوژی‌های حساس به این منطقه مانند چین متوقف خواهد شد.

رییس جمهوری آمریکا همچنین گفت قانون استقلال هنگ کنگ را که اوایل ماه ژوئیه به اتفاق آرا در کنگره این کشور تصویب شده بود امضا کرده است.

آقای ترامپ گفت این قانون "ابزار قدرتمند تازه‌ای" را در اختیار دولت او خواهد گذاشت تا بتواند "مقام‌های چین را در مقابل اقدامات ظالمانه دولت این کشور پاسخگو نگه دارد."

او در پاسخ به یکی از خبرنگاران تاکید کرد که قصد ندارد با شی جین پینگ رئیس جمهوری چین گفت‌وگو کند و افزود "ما چین را به خاطر پنهان‌کاری‌اش درباره ویروس کرونا و انتشار آن در جهان وادار به پاسخگویی تمام و کمال می‌کنیم."

دولت آمریکا خود به دلیل عملکردش در قبال مبارزه با ویروس کرونا زیر ذره‌بین است. آمریکا با بیش از 3.4 میلیون بیمار مبتلا به این ویروس بالاترین آمار مبتلا در این همه گیری را در کل جهان دارد.

بر اساس قانون امنیتی تازه چین در قبال هنگ‌کنگ، خیانت، جدایی‌طلبی و تلاش برای براندازی ممنوع خواهد بود.

چین همچنین گفته که مبارزه با تظاهرات خشونت‌آمیز در هنگ‌کنگ ضروری است.

بخشی از این لایحه به انتصاب قضات برای رسیدگی به پرونده‌های امنیتی مربوط است که می‌تواند استقلال قضایی هنگ کنک را تهدید کند.

مهمتر از همه اینکه، پکن قدرت تفسیر قانون را خواهد داشت. از جمله، اگر قوانین با یکدیگر مغایرت داشته باشند، قانون چین اولویت می‌یابد.

آمریکا پیش از تصویب این قانون را "ناقوس مرگ" برای استقلال هنگ کنگ خوانده بود و تهدید کرده است که مناسبات ویژه اقتصادی و دیپلماتیک خود را با هنگ کنگ را قطع خواهد کرد.