ایران

نگرانی نسبت به وضعیت سلامتی نرگس محمدی در زندان زنجان

ابتلای نایب‌رئیس کانون مدافعان حقوق‌بشر ایران و 12 تن دیگر از زنان هم‌بند وی در یکی از زندان‌های این کشور با واکنش گسترده فعالان رسانه‌ای مدنی و سیاسی مواجه شده است.

14.07.2020 - به‌روز رسان : 15.07.2020
نگرانی نسبت به وضعیت سلامتی نرگس محمدی در زندان زنجان

استانبول/خبرگزاری آناتولی

نرگس محمدی، نایب‌رئیس و سخنگوی کانون مدافعان حقوق‌بشر ایران شب گذشته با ارسال پیامی از درون زندان اعلام کرد: شکایت دارم از این همه ظلم. محروم از شنیدن صدای فرزندان، محروم از دریافت کتاب و محروم از خرید مواد غذائی. حالا 12 نفر هستیم که کرونا هم گرفته‌ایم و در قرنطینه هستیم بدون امکانات مناسب».

این پیام که برای همسر او، تقی رحمانی، نویسنده و فعال ملی-مذهبی ارسال و توسط وی در توئیتر منتشر شده، همدردی بسیاری از مدافعان حقوق‌بشر، به‌ویژه زنان و فعالان سیاسی ایرانی در داخل و خارج را برانگیخته است. رحمانی در مصاحبه با خبرگزاری آناتولی پیرامون این مسئله گفت:

«شیوع کرونا در زندان زنجان، به عنوان مکان حبس نرگس محمدی یک بی‌احتیاطی سهوی یا عمدی بوده است؛ مامورین فردی را که دارای تست کرونای مثبت بوده است، وارد آن زندان برای گذراندن محکومیتش می‌کنند. بدین‌ترتیب بقیه افراد آن بند، از جمله همسرم به کرونا مبتلا می‌شوند، استفراغ می‌کنند، استخوان درد شدید می‌گیرند و کم‌کم حس بویایی از دست می‌دهند».

او درباره واکنش مسئولان درمانی زندان زنجان به این حادثه نیز اظهار داشت: «وقتی خطر ابتلای این 12 زندانی به کرونا جدی و حال‌شان خراب می‌شود، آنها را به بهداری بیرون از زندان می‌برند. در بقیه بندهای زندان نیز آنقدر شمار افراد مشکوک به کرونا زیاد بوده است که دیگر از بقیه تست گرفته نمی‌شود. تنها کل زندان زنان زنجان را به قرنطینه می‌برند، منتها بدون امکانات دارویی و بهداشتی مناسب».

رحمانی که 14 سال پیش جایزه ویژه سازمان دیده‌بان حقوق بشر را نیزدریافت داشته در ادامه با بیان اینکه «نرگس از مدت‌ها پیش تاکنون دچار مشکل ریوی بوده و کرونا برای افراد دارای بیماری مذکور بسیار خطرناک است» همچنین تصریح کرد: تلاش ما و دیگر خانواده‌های زندانیان جهت گرفتن مرخصی برای آنها و مراقب و مداوای‌شان توسط پزشک به نتیجه نرسیده است.

این عضو سابق شورای سردبیری مجله «ایران فردا» راجع به رفتار مسئولان قضایی ایران با نرگس محمدی، نایب‌رئیس کانون مدافعان حقوق‌بشر این کشور نیز گفت:

«او از زندان تهران به زنجان تبعید شده و در آنجا به دلیل صدور بیانیه درباره کشتار آبان ماه 1398 مورد ضرب‌وشتم قرار گرفته است. با شکایت رئیس زندان برای همسرم به اتهام اخلال در نظم جامعه و تشویش اذهان عمومی برای او پرونده جدید هم ساخته‌اند. 11 ماه است که به نرگس اجازه تماس تلفنی با دو فرزندش را نداده‌اند. با من که سال‌هاست اجازه صحبت ندارد. یعنی بچه‌ها هم مجازات می‌شوند».

تقی رحمانی راجع به فعالیت همسرش در زندان هم اظهار داشت: «نرگس در زندان زنجان از دریافت کتاب، تماس تلفنی و خرید موادغذایی با پول خودش محروم است. این رفتارها یعنی انتقام از یک فعال حقوق‌بشری که موضعش موضع انسانی است. زندانبان و نهادهای امنیتی یک فلسفه برای خودشان تعریف کرده اند؛ کم‌کردن روی فعالان حقوق‌بشر به هر شکل ممکن و معلول‌سازی و امثالهم و امروز نیز کرونا».

همانطور که در ابتدای این گزارش اشاره شد بسیاری از فعالان مدنی و سیاسی و مدافعان حقوق بشر در ایران و خارج از این کشور نیز به خبر ابتلای نرگس محمدی و هم‌بندانش واکنش نشان داده‌اند.

در همین راستا، سیدمصطفی تاجزاده از فعالان برجسته جناح اصلاح‌طلب ضمن پیوستن به دو هشتگ «شکنجه با کرونا» و نرگس محمدی» در توئیتر خود نوشته است: «شیرزنی مظلوم، ولی سرافراز فقط به جرم آزادگی و‌ حق‌طلبی سال‌های متمادی در حبس و یک ‌سال از شنیدن صدای دو فرزند خویش محروم است. اکنون که در زندان زنجان به کرونا مبتلا شده، چرا با مرخصی وی موافقت نمی‌شود؟ می‌خواهند جنازه‌اش را تحویل عزیزانش دهند؟»

خبرنگار روزنامه «اعتماد» ایران از مصطفی طاهری، نماینده زنجان در مجلس خواهان بررسی وضعیت خانم محمدی در زندان زنجان و مشکلات ایجاد‌شده برای او شده است. فعالان دیگری؛ مانند هدی هاشمی، خبرنگار سرویس اجتماعی روزنامه «ایران»، عاطفه نبوی، فعال حقوق زنان، دکتر عمار ملکی استاد علوم سیاسی و غیره نیز در توئیتر خود به این مسئله اعتراض کرده‌اند.

گفتنی است نرگس محمدی (48 ساله) در زنجان متولد شده و در دانشگاه «امام خمینی» قزوین تحصیل کرده است. او دو دهه عضو کانون مدافعان حقوق‌بشر بوده و از 8 سال پیش تاکنون نیز در زندان است. ریاست این کانون برعهده شیرین عبادی، برنده جایزه نوبل صلح است. محمدی در سال 2014 به نمایندگی از کانون مدافعان حقوق‌بشر ایران جایزه سالانه و ویژه این نهاد را به مولوی عبدالحمید اسماعیل‌زهی بابت "تلاش‌های بی‌وقفه و پیگیرانه ایشان در سال‌های گذشته برای برقراری روابط آشتی‌جویانه بین اقوام و گرایش‌های مختلف مذهبی در استان سیستان و بلوچستان" اهدا کرد.

خبرگزاري آناتولي اخبار خود از طريق سامانه مدیریت خبر (HAS) براي مشترکین رسانه‌ای ارسال و فقط بخشي از آنها را خلاصه و در وبسايت خود منتشر ميكند. بنابراين براي دريافت اخبار كامل ما، لطفا تماس گرفته و مشترك شويد!