واکنش عفو بین‌الملل به اعدام در ایران به خاطر نوشیدن الکل: 'نمایش بی‌رحمی' جمهوری اسلامی

عفو بین‌الملل گفته فرد متهم به نوشیدن الکل در زندان وکیل‌آباد مشهد اعدام شده
توضیح تصویر، عفو بین‌الملل گفته فرد متهم به نوشیدن الکل در زندان وکیل‌آباد مشهد اعدام شده

سازمان عفو بین‌الملل در واکنش به اعدام یک مرد ۵۵ ساله در مشهد به اتهام نوشیدن الکل، این اتفاق را نشانگر "ماهیت بی‌رحمانه و غیرانسانی دستگاه قضا" در جمهوری اسلامی ایران دانسته است.

دایانا الطحاوی، مدیر بخش خاورمیانه و آفریقای شمالی در سازمان عفو بین‌المل مستقر در لندن در اطلاعیه‌ای گفته است که "مقام‌های ایران بار دیگر ماهیت بی‌رحمانه و غیرانسانی نظام قضایی این کشور را به نمایش گذاشتند." نظامی که به گفته خانم طحاوی، یک مرد را "به سادگی فقط برای نوشیدن مشروب به اعدام محکوم کرده است."

دیروز یک وکیل از اعدام موکلش به خاطر خوردن مشروب برای بار ششم در مشهد خبر داد که به گفته مدیر منطقه‌ای سازمان عفو بین‌الملل محل بعضی از "اعدام‌های گروهی مخفی" و "نمایش گروتسک‌وار [طنز سیاه]" قوه قضاییه ایران در سال‌های اخیر بوده است.

سازمان حقوق بشر ایران دیروز پنجشنبه گزارش داده بود این فرد که نامش مرتضی جلالی است، بامداد روز چهارشنبه ۱۸ تیرماه، به جرم 'نوشیدن مشروبات الکلی' در زندان مرکزی مشهد اعدام شده است.

توضیح ویدئو، اعدام یک نفر در مشهد به دلیل مصرف مشروبات الکلی

دایانا الطحاوی از اینکه ایران با کثرت اعدام‌هایش تبدیل به دومین کشور جهان از لحاظ تعداد اعدام شده، ابراز تاسف کرد.

سازمان عفو بین‌الملل می‌گوید در سال ۲۰۱۹ میلادی دست‌کم ۲۵۱ مورد اعدام در ایران ثبت شده است.

قوه قضاییه ایران در واکنش به ابراز تاسف شمار زیادی از ایرانیان در شبکه‌های اجتماعی از اعدام یک نفر به خاطر خوردن مشروب، اعلام کرد که مرتضی جمالی، مرد ۵۵ ساله دارای دو فرزند کوچک، جرایم دیگری هم داشته است.

در بیانیه دادگستری مشهد که روز جمعه، ۲۰ تیر ماه منتشر شد، آمده که این شخص در سال‌های ۷۵ تا ٩٧ ، در پرونده‌های مرتبط با مواد مخدر و مشروبات الکلی، ۲۰ سابقه محکومیت کیفری قطعی داشته است.

حسین حبیبی شهری، وکیل این زندانی در یادداشتی اینستاگرامی که بعدا آن را حذف کرد، نوشته بود که "شرمنده دو فرزند خردسال و همسر" موکلش شده است و با وجود تلاش یک ساله‌ برای نجات جان یک انسان، نتوانسته مانع اعدام این زندانی شود.

او در پایان یادداشت خود نوشته بود که "روحت شاد مرد نازنین" و افزوده بود: "حلال کن اگر قصوری در دفاع از حقانیتت کردم."

مجازات مصرف مشروبات الکلی در مرتبه اول و دوم ۸۰ ضربه شلاق و در مرتبه سوم اعدام است. اما طبق بند "ب" ماده ۱۷۲ قانون مجازات اسلامی، حد فقط در صورتی اعتبار شرعی دارد که متهم دو بار نزد قاضی در دادگاه اعتراف کرده باشد.

اعتراف متهم در بازجویی نمی‌تواند ملاک صدور حکم باشد. همچنین صرفا مثبت شدن نتیجه تست الکل از رانندگان به دلیل احتمال خطا و اشتباه، دلیل قانونی برای صدور حکم قاضی نیست.

طبق ماده ۱۱۴ قانون مجازات اسلامی در جرایم موجب حد مانند خوردن مشروبات الکلی، هر گاه متهم قبل از اثبات جرم، توبه کند و ندامت و اصلاح او برای قاضی محرز شود، او بخشوده می‌شود. و حتی اگر اقرار کند و جرمش در دادگاه ثابت شود، دادگاه می‌تواند از رییس قوه قضاییه یا رهبر ایران درخواست عفو کند.

این ماده قانون در سال ۱۳۸۶ جان جوانی ۲۲ ساله به نام محسن را نجات داد که قاضی شعبه‌ ٧٢ دادگاه کیفری استان تهران پس از دو بار اجرای حد به خاطر نوشیدن مشروبات الکلی به اعدام محکومش کرده بود.