واکنشها به خاک‌سپاری نسیم افغانی در حرم امام رضا

پیکر نسیم افغانی امروز در مشهد در حرم امام رضا به خاک سپرده شد

منبع تصویر، IRNA

توضیح تصویر، پیکر نسیم افغانی امروز در مشهد در حرم امام رضا به خاک سپرده شد

پیکر نسیم افغانی روز سه‌شنبه، دهم تیر/سرطان در حرم امام رضا در مشهد دفن شد. خاکسپاری پیکراو در این حرم که با دستور رهبری ایران انجام شد، واکنش‌هایی را در میان کاربران شبکه‌های اجتماعی افغانستان و ایران به همراه داشته است.

نسیم افغانی، شهروند افغان در ایران عضو نیروهای لشکر ۵ نصر خراسان بود که در زمان جنگ ایران و عراق به جبهه رفت و به گفته همرزمانش در سال ۱۳۶۱ خورشیدی در این جنگ کشته شد.

بعد از اینکه پیکرش در جریان تفحص در منطقه عملیاتی والفجر یک شناسایی شد، آیت الله خامنه‌ای، رهبرایران، روز دوشنبه هفته گذشته (دوم تیر/سرطان) دستور داد تا جسد او در حرم امام رضا در مشهد به خاک سپرده شود "تا حق‌شناسی ملت بزرگ ایران از مردم مجاهد و مقاوم افغانستان باشد."

براساس آمار رسمی بیش از ۲ هزار شهروند افغان در جریان هشت سال جنگ ایران و عراق (۱۳۵۹-۱۳۶۷) کشته شدند.

نسیم افغانی

منبع تصویر، Tasnim

در واکنش به این خاکسپاری حمید بوالی، روزنامه نگار ایرانی در صفحه انستاگرامش نوشته:"همشهری از وقتی که تو رفتی به همشهریات سخت گذشت. نمی‌دانم افغان بگیر را شنیده بودی یانه. حسابی اذیت کردند. اردوگاه و کارت و پاسپورت و ممنوعیت و هزینه و ...خلاصه‌ش کنم دردسرها برای همشریات زیاد بود. یه چندتایی اتفاق خوب هم افتاد. مثلا همونی که دستور داد تو رو تو مشهدالرضا دفن کنند چهار سال پیش دستورداد بچه‌های غیر قانونی را هم تو مدارس ثبت نام کنند."

این پست اینستاگرامی آقای بوالی نیز واکنش‌هایی داشت از جمله کاربری در پاسخ او نوشت:"اینکه میگید ما خوب نکردیم رو قبول ندارم. تموم این سالها ما خودمون تحت بدترین فشارهای جنگ و تحریم و بی کفایتی مسئولان و فساد و.... بودیم و بیشتر از از این ازمون بر نمیومد میزبان خوبی باشیم."

او افزوده که قوانین بد در ایران مربوط به ناکارآمدی کل سیستم از بالا تا پایین است و برای خود ایرانی‌ها نیز هست.

کاربر دیگری نوشته که " شهید را دفن می‌کنن... فرداش دوباره افغانی بگیر شروع میشه....هیچ چیز تغییر نمی‌کنه."

خانواده نسیم

کمیته جستجوی مفقودین ستاد کل نیروهای مسلح ایران پیش از این اعلام کرده بود که این شهروند افغان متولد ۱۳۳۰ خورشیدی و در زمان کشته شدن ۳۱ ساله بوده است. نشانی موجود از خانواده او نیز مربوط به مشهد، بالاتر از ۲۰ متری مصلی، میلان دوم، چهار راه اول است. اما در این نشانی هیج اثری از خانواده او پیدا نشده و این کمیته خواستار همکاری مردم برای شناسایی خانواده او شده بود.

امروز نیز مشخص نشد که خانواده‌اش در مراسم خاکسپاری او حضور داشت و یا خیر؟ رسانه‌های ایرانی نیز دراین مورد چیزی ننوشته و پیش از این کمیته تفحص ‌گفته بود به این نتیجه رسیده است که خانواده نسیم افغانی "در بمباران نیروهای شوروی" کشته شده‌اند. اما شماری از کاربران شبکه‌های اجتماعی نوشته که برادر او پیدا شده است.

کلان نسیم افغانی بر سر ابوالفظل عموزاده

منبع تصویر، Tasnim

توضیح تصویر، کلاه نسیم افغانی بر سر ابوالفظل عموزاده

جسد نسیم افغانی که آرپی‌جی‌زن بود و به گفته ابوالفضل عموزاده، یکی از اعضای تیم تفحص اولین جسدی بود که پیدا شد. او به خبرگزاری تسنیم گفته است در منطقه چَم هِندی ۲ (حدود یک کیلومتر داخل خاک عراق) مشغول کاوش بوده‌اند. بعد دو هفته تفحص "اولین شهیدی که از آن نقطه بیرون آوردیم، شهید نسیم افغانی بود. برایم جای تعجب بود. گفتم: مگر در جنگ افغانی داشتیم؟"

به گفته او آقای گیلکی‌بیشه، یکی از همکارانش کلاه روی سر جسد را برداشت. او اضافه می‌کند: "داخل کلاه پشمی یک کلاه ترمه‌ای سبز و صورتی قشنگ بود. من خیال کردم سید است. دیدیم نه این نماد گروهی از مردم افغانستان است. همه به عشق این شهید افغانستانی، کلاه شهید را برای تبرک جستن از این شهید عزیز سرمان گذاشته و به یادگار عکسی هم گرفتیم."

حسین دانش، فیلم‌ساز افغان در واکنش به این موضوع در صفحه فیسبوک خود نوشته است: "کلاه او حسی عجیب و غمناکی در خود دارد. حس دربدری، حس بی وطنی، حس جنگیدن بی‌خود به خاطر مذهب یا هر آرزوی دیگری. خانواده نسیم را پیدا نکردند و گفتند که در همان سالها یا بعد از آن به افغانستان بازگردانده یا برگشت کرده‌اند."

تابوت نسیم افغانی

منبع تصویر، Tasnim

او در ادامه افزوده: غمناکی چنین مرگی در این است که تو از جنگی می‌گریزی تا در جایی زنده بمانی و زندگی کنی اما چنین نمی‌شود. و عجیب بودن چنین مرگ هایی در این است که ما با انتخاب خود به‌ جنگ دیگری می‌رویم.

"به آن کلاهی باید فکر کرد‌که شاید مادری برای فرزندش بافته بود تا او را باز ببیند. کلاه نمادینی که از روستا ها و شهرها گذر کرد و بعد از سالها در مرز ایران و عراق از زیر خاک پیدا شد".