وزیر کشور ایران می‌گوید بیش از ۲۰۰ نفر در جریان اعتراضات آبان کشته شدند

صحنه اعتراض در مریوان
توضیح تصویر، صحنه اعتراض در مریوان که شاهد کشته شدن معترضان بود

عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور ایران، تعداد کشته شدگان در جریان اعتراضات آبان ماه پس از افزایش بهای بنزین را ۲۰۰ تا ۲۲۵ نفر اعلام کرده و تلویحا گفته است که ۸۰ درصد به دست نیروهای دولتی و ۲۰ درصد با 'سلاح های غیرسازمانی' کشته شده اند.

او همچنین گفته است که تیراندازی نیروهای امنیتی در واکنش به "حمله به پاسگاه ها" انجام شد.

این اولین بار است که یک مقام ایرانی به شمار کشته ها در جریان سرکوب شدید آن اعتراضات اشاره می کند.

سازمان عفو بین الملل شمار کشته های آبان را حداقل ۳۰۴ نفر برآورد کرده است. در اوایل دی ماه سال گذشته خبرگزاری رویترز هم در گزارشی اختصاصی به نقل از منابع دولتی در ایران از کشته شدن حدود ۱۵۰۰ نفر در جریان اعتراضات آبان ماه و همچنین دستور رهبر ایران برای پایان دادن به اعتراض‌ها "به هر شکل ممکن" خبر داد. رویترز گفته بود که این آمار را سه مقام وزارت کشور ایران که خواسته‌اند نامشان فاش نشود، در اختیار این خبرگزاری گذاشته‌اند.

آقای فضلی شنبه شب به "برنامه نگاه یک" تلویزیون ایران گفت: "حوادث غمباری رخ داد و حدود ۴۰ یا ۴۵ نفر یعنی حدود ۲۰ درصد کشته‌شدگان، افرادی بودند که با سلاح‌هایی کشته شدند که سلاح سازمانی نبود و آنها شهید شدند."

او همچنین گفت که "همین روزها تعداد کشته‌های آبان اعلام می‌شود."

وزیر کشور ایران همچنین بدون ارائه شواهد گفت که معترضان "آموزش نظامی" دریافت کرده بودند.

او گفت: "می‌گویند رحمانی اینترنت را در اعتراض‌ها قطع کرد. وقتی از طریق اینترنت آموزش نظامی می‌دهند، باید اینترنت قطع شود. آنها می‌خواستند در ایران جنگ داخلی راه بیندازند. از چند ماه قبل آبان، آموزش نظامی را آغاز کرده بودند و حتی ورود سلاح قاچاق در مرزها بیشتر شده بود ولی ما این اقدامات را رصد کرده بودیم. گران شدن بنزین بهانه برای ایجاد آشوب در ایران شد. اگر بنزین دلیل ناآرامی‌ها بود، سطح نا آرامی‌ها خیلی گسترده‌تر می‌شد."

او همچنین ادعا کرد که تیراندازی نیروهای امنیتی فقط در واکنش به حمله با پاسگاه ها بوده است:

"در اعتراضات آبان هیچ مقابله مسلحانه‌ای با مردم نشد و به خویشتن داری و مراعات توصیه می‌شد و اسناد آن هم موجود است. ولی وقتی به پاسگاه حمله می‌کنند، باید با آنها مقابله شود زیرا اگر نیروی انتظامی دفاع نکند، مردم قربانی می‌شوند. امنیت کشور برای ما ارزش دارد و در چارچوب قانون باید از امنیت کشور دفاع شود. اگر تخلفی هم در این زمینه شده، رسیدگی شده است. رهبری هم به دبیرخانه شورای امنیت ملی دستور بررسی حوادث آبان را داده‌اند. نیروهای مسلح هم گزارش‌های مختلفی در این زمینه ارائه کرده‌اند."

عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور ایران

منبع تصویر، Tasnim

توضیح تصویر، عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور ایران

محمود صادقی، نماینده مجلس ایران، روز ۲۶ آذر گفته بود که وزیر کشور در یک جلسه‌ مجلس درباره اعتراضات آبان، در پاسخ به سوال نماینده‌ای که پرسیده چرا به سر معترضان شلیک شده گفته است: "خب، شلیک به پا هم انجام شده بود."

آقای صادقی به سایت "امتداد" گفته بود که نمایندگان از جواب آقای رحمانی فضلی و از این که "آقای وزیر با بی‌خیالی چنین مسئله‌ای را عنوان کرده است" شگفت‌زده شده‌اند.

ناآرامی‌های آبان ماه که با اعتراض به گران شدن بنزین آغاز شد به سرعت به بیش از صد شهر سرایت کرد و با سرکوب شدید نیروهای امنیتی و انتظامی روبرو شد.

سازمان عفو بین‌الملل تا کنون کشته شدن ۳۰۴ نفر از معترضان را تایید کرده و گفته است که تعداد واقعی کشته‌شدگان احتمالا بیش از این است.

غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضاییه ایران، در ۲۶ آذر ماه آمار ارائه شده از سوی عفو بین‌الملل را رد کرد.

مقام‌های ایران در هفته های پس از آن اعتراضات مدعی شده بودند که شلیک به معترضان از داخل جمعیت و از میان مردم صورت گرفته و "اغتشاشگران" را به خرابکاری و حمله با سلاح گرم متهم کرده‌اند.

این در حالی است که ویدیوهای زیادی از شلیک مستقیم نیروهای امنیتی به سوی معترضان منتشر شده است.

ویدیوهای پویا بختیاری از اعتراضات در روز ۲۵ آبان در کرج قبل از اینکه در همان شب با گلوله ماموران کشته شود
توضیح تصویر، پویا بختیاری که در اثر اصابت گلوله کشته شد ویدئوهایی از اعتراضات گرفته بود