1. پرش به گزارش
  2. پرش به منوی اصلی
  3. پرش به دیگر صفحات دویچه وله
اجتماعی

جزئیات تیراندازی به کولبران: دو کشته و ده‌ زخمی

۱۳۹۸ بهمن ۲۸, دوشنبه

تعداد کولبران کشته‌شده در تیراندازی‌های اخیر مرزبانی ایران به ۲ نفر رسید. وضعیت زخمی‌ها مشخص نیست و بازاریان شهر پاوه اعتصاب کرده‌اند. سخنگوی شبکه حقوق بشر کردستان در مصاحبه با دویچه‌وله جزئیات بیشتری ارایه کرد.

https://p.dw.com/p/3Xuai
Iran | Lastenträger
عکس: IRNA/M. Pirkhezranian

نیروهای مرزبانی جمهوری اسلامی‌عصر روز یکشنبه ۲۷ بهمن ۹۸ (۱۶ فوریه)، در عملیاتی جداگانه و  در سه نقطه مرزی نوسود در کرمانشاه، مریوان و پیرانشهر، به سوی تعدادی از کولبران تیراندازی کردند که در نتیجه آن تا کنون دو شهروند کرد به دلیل شدت جراحات کشته شدند.

کاوه کرمانشاهی، سخنگوی شبکه حقوق بشر کردستان در گفتگو با دویچه‌وله فارسی گفت که بر اساس گزارش‌های دریافتی، نیروهای هنگ مرزی ایران روز یکشنبه ۲۷ بهمن "بدون هشدار و اخطار قبلی" به تعدادی از کولبران در نقطه صفر مرزی نوسود در استان کرمانشاه، تیراندازی کردند که در نتیجه آنها ده‌ها نفر زخمی شدند و احمد صحرایی و شاهد اداک، جان خود را از دست دادند.

این دو کولبر توسط دیگر کولبران جان‌به‌در برده از این تیراندازی‌ها، به درمانگاه شهر نوسود منتقل شدند اما احمد صحرایی در حالی که برای درمان به بیمارستان قدس پاوه منتقل شده بود، به دلیل شدت جراحات جان باخت.

دویچه وله فارسی را در اینستاگرام دنبال کنید

دومین قربانی عملیات تیراندازی نیروهای مرزبانی ایران علیه کولبران، جوانی به نام شاهد اداک است. او روز دوشنبه ۲۸ بهمن (۱۷ فوریه) در بیمارستانی در کرمانشاه و به دلیل وخامت وضعیت درگذشت.

کرمانشاهی، سخنگوی شبکه حقوق بشر کردستان با تاکید بر اینکه بیش از صد کولبر "بدون همراه داشتن بار" از نقطه مرزی" که‌لی ‌سونی" از توابع نوسود عبور می‌کردند، اضافه کرد که این "کولبران بی‌پناه در مقابل تیراندازی‌های مستقیم" و در "کمین گروهی از نیروهای پاسگاه رله از گروهان مرزی نوسود" قرار گرفتند.

او با اشاره به اینکه علاوه بر نیروهای هنگ مرزی، حضور نیروهای سپاه پاسداران در مناطق مرزی در کردستان ایران بسیار محسوس است، "کشتار کولبران در اثر تیراندازی نیروهای مرزبانی ارتش، سپاه و افراد وابسته" به آنها را سابقه‌دار دانست.

آمارهای گردآوری شده توسط  شبکه حقوق بشر کردستان نشان می‌دهد در فاصله ۱۱ دی‌ ماه ۱۳۹۷ تا ۹ دی‌ ماه ۱۳۹۸ (سال ۲۰۱۹)، ۷۹ کولبر و کاسبکار کُرد "توسط ماموران نظامی ‌جمهوری اسلامی ‌ایران یا بر اثر سوانح طبیعی و عدم امنیت در مسیرهای کولبری" جان باختند. در همین مدت همچنین ۱۶۵ کولبر و کاسبکار دیگر مجروح و مصدوم شده‌اند.

بر طبق این آمار ۵۷ نفر از این تعداد در نتیجه "تیراندازی مستقیم ماموران نظامی ‌و مرزبانی" ایران کشته شده و ۲۲ نفر دیگر در جریان حوادثی همچون "سقوط از ارتفاع، سرمازدگی، ریزش بهمن، تصادفات جاده‌ای در نتیجه تعقیب وگریز" توسط نیروهای انتظامی ‌و همچنین "انفجار مین‌های پاکسازی‌نشده" جان خود را از دست داده‌اند.

شعار علیه نیروهای مرزبانی

به گفته سخنگوی شبکه حقوق بشر کردستان در اولین ساعات بروز واقعه تیراندازی به سوی کولبران، "تعداد زیادی از مردم نوسود" مقابل درمانگاه این شهر، تجمع و نسبت به تیراندازی نیروهای مرزبانی اعتراض کردند.

این معترضان ضمن درگیری با گروهی از ماموران نیروهای انتظامی ‌حاضر در درمانگاه که مشغول تنظیم صورتجلسه وضعیت کولبران زخمی‌ بودند، ماموران را برای ساعتی از محل دور کردند. به گفته آقای کرمانشاهی، جمعیت معترض همچنین در مقابل پاسگاه هنگ مرزی نوسود، شعارهایی علیه این اقدام نیروهای مرزبانی سردادند.

علاوه بر منطقه مرزی نوسود، نیروهای مرزبانی ایران دیروز ۲۷ بهمن (۱۶ فوریه) به سوی کولبران در مناطق مرزی مریوان و پیرانشهر هم تیراندازی کردند. سخنگوی شبکه حقوق بشر کردستان در این باره و میزان تلفات آن گفت که بر اساس گزارش‌های دریافتی تا کنون یک کولبر در مریوان و یک کولبر در پیرانشهر زخمی‌ شده‌اند.

این درگیری‌ها در روزهای گذشته هم باعث شده تا یک کولبر اهل ماکو نیز در پی تیراندازی نیروهای مرزبانی زخمی‌ شود.

به کانال دویچه وله فارسی در تلگرام بپیوندید

آقای کرمانشاهی همچنین به دویچه وله گفت که در اعتراض به تیراندازی نیروهای مرزبانی ایران به کولبران و کشته شدن دو شهروند کرد، امروز بازاریان و کسبه شهر پاوه در "حرکتی خودجوش و بدون فراخوان قبلی" اعتصاب کردند.

مین‌های خنثی‌نشده

کرمانشاهی، سخنگوی شبکه حقوق بشر کردستان وجود مین‌های خنثی نشده در مسیرهای کوهستانی و محل تردد کولبران را یکی از تهدیدات و خطرات جدی برای آنان دانست و گفت که این مین‌ها در جریان جنگ ایران و عراق و جنگ حکومت جمهوری اسلامی ‌با کردها، کاشته شده و هنوز برای خنثی‌سازی آنها و پاکسازی منطقه اقدامی ‌نشده است.

این فعال حقوق بشر کردستان اضافه کرد: «گفته شده حکومت ایران عمداً این مین‌ها را خنثی نمی‌کند چون هنوز با احزاب و فعالان کرد منطقه مشکلاتی دارد و این مین‌ها حتی به قیمت جان شهروندانش، می‌تواند به کار جمهوری اسلامی ‌بیاید».