close button
آیا می‌خواهید به نسخه سبک ایران‌وایر بروید؟
به نظر می‌رسد برای بارگذاری محتوای این صفحه مشکل دارید. برای رفع آن به نسخه سبک ایران‌وایر بروید.
گزارش

نگرانی معلمان از طرح و تصویب حذف زبان انگلیسی در مدارس توسط مجلس جدید

۳ دی ۱۳۹۸
جواد متولی
خواندن در ۶ دقیقه
سوال مهمی که منتقدان طرح حذف آموزش زبان انگلیسی از موافقان آن دارند این است که با چه رویکرد علمی به این ارزیابی رسیده‌اند که آموزش زبان در مدارس موفق نبوده است؟
سوال مهمی که منتقدان طرح حذف آموزش زبان انگلیسی از موافقان آن دارند این است که با چه رویکرد علمی به این ارزیابی رسیده‌اند که آموزش زبان در مدارس موفق نبوده است؟

«متاسفانه در برخی مواقع به‌جای ترویج زبان فارسی، زبان انگلیسی ترویج می‌شود و اکنون کار به‌جایی رسیده است که آموزش زبان انگلیسی به مهدکودک‌ها کشیده شده است.»

این بخشی از سخنان «آیت‌الله خامنه‌ای»، رهبر ایران در اردیبهشت‌ ۱۳۹۵ و هم‌زمان با روز معلم است که در دیدار با تعدادی از معلمان درباره آموزش زبان انگلیسی در مدارس بیان شده است. مخالفتی نرم که اگرچه در آن نمی‌توان واژگانی یافت که به‌صراحت نشان از مخالفت او با آموزش زبان انگلیسی در مدارس داشته باشد اما این مساله را در ذهن مخاطب تداعی می‌کند.

او در ادامه و پس از تخطئه آموزش زبان انگلیسی در مراکز آموزشی و برشمردن معایب آن اضافه می‌کند: «این موضوع به معنای مخالفت با یادگیری زبان خارجی نیست. بلکه بحث اصلی، ترویج فرهنگ بیگانه در کشور و در میان کودکان، نوجوانان و جوانان است.»

حالا سه سال پس از این سخنان، ۵۷ نماینده مجلس ایران ۲۸مهر۱۳۹۸ خبر از ارائه طرحی یک‌فوریتی با محوریت سپردن آموزش زبان‌های خارجی به آموزشگاه‌های آزاد و خارج از مدرسه می‌دهند.

ارائه این طرح، احتمال تصویب آن و ورود مجلس به این ماجرا واکنش گروه‌های مختلفی را به دنبال داشت. عده‌ای در حمایت از سخنان رهبر ایران از حذف آموزش زبان انگلیسی در مدارس استقبال کردند و عده‌ای دیگر آن‌ها را به کژفهمی متهم کردند و گفتند که منظور رهبر به‌هیچ‌وجه حذف آموزش زبان انگلیسی نیست. بلکه اصلاح سیستم آموزش برای مقابله با ترویج فرهنگ و زبان غربی در نظام اسلامی است.

اگرچه این طرح پس از گذشت حدود یک ماه از ارائه، با رای قاطع اعضای کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس در نشست روز دوشنبه ۱۳آبان۱۳۹۸ این کمیسیون رد شد اما مرور مخالفت‌ها و موافقت‌ها با این طرح می‌تواند میزان کارشناسی و بررسی‌ها بر روی آن را بیش‌ازپیش روشن کند.

 

مخالفان چه می‌گویند؟

یک معلم ساکن کرمان که از مخالفان اجرای این طرح است به ایران‌وایر می‌گوید: «طرح حذف آموزش زبان انگلیسی در آموزش‌وپرورش در سال تحصیلی ۹۸-۹۹ طرح جدیدی نیست. متاسفانه یک‌بار دیگر، سال‌ها پیش این طرح ناموفق برای مدت یک سال به‌صورت آزمایشی در پایه اول راهنمایی اجرا شد. نتیجه این طرح ناموفق را که با اعتراض معلمان روبرو شد در سالی که این دانش‌آموزان به مرحله کنکور رسیدند می‌توانستید به عینه ببینید. میانگین نمره آزمون سراسری منفی بود؛ این طرح همان زمان با اعتراض سازمان سنجش روبرو شد و امسال با کمال تاسف دوباره از سوی مسوولان کم‌اطلاع یا بهتر است بگویم بی‌اطلاع بار دیگر مطرح شده است. بی‌آنکه به عواقب آن توجهی شده باشد. به نظر می‌رسد نمایندگان مجلس صرفا می‌خواهند یک چشم بزرگ به حضرت آقا بگویند.»

یکی از معلمان ساکن بجنورد هم به‌عنوان مخالف این طرح در گفتگو با ایران‌وایر از زبان انگلیسی به‌عنوان اصلی‌ترین زبان علم و روابط ملت‌های جهان یاد می‌کند و می‌گوید: «این طرح علاوه بر تلاش‌های ایدئولوژیک حاکمیت، هدف ثانویه مهم دیگری را دنبال می‌کند و آن تعرض بیشتر به سفره خانواده‌ها و پولی کردن آموزش است. به باور من چنین طرحی به‌خودی‌خود رانتی است که به موسسات آموزش زبان داده می‌شود و طبقاتی کردن آموزش را موجب خواهد شد.»

«مصطفی تاج‌زاده»، از چهره‌های شناخته‌شده اصلاح‌طلب در صف مخالفان این طرح است. او هم‌زمان با خبری شدن ارائه طرح از سوی نمایندگان مجلس در حساب شخصی توییتر خود نوشت: «تلاش برای اجرای ایده ارتجاعی حذف زبان انگلیسی از مدارس به بهانه مبارزه اصولی با امریکا، فقط فاصله ایران با کشورهای توسعه‌یافته را بیشتر نمی‌کند، بلکه به اسم رفع دغدغه‌ رهبری، کار آموزشگاه‌های خصوصی تدریس انگلیسی را رونق می‌دهد و به شکاف فقیر/غنی دامن می‌زند.»

«علی‌اصغر فانی»، وزیر سابق آموزش‌وپرورش هم ضمن مخالفت با ارائه این طرح گفت: «نمایندگان مجلس شورای اسلامی قبل از تصویب هر طرح و لایحه‌ای ابتدا باید ببینند جنبه اجرایی دارد یا خیر، سپس آن را تصویب کنند. یکی از اشکالات اجرای این طرح عدم گرایش دانش‌آموزان به زبان‌های دیگر است و اگر این قانون هم اجرا شود، ۱۰ سال طول می‌کشد تا معلم و متخصص تربیت شود.»

موافقان چه می‌گویند؟

موافقان این طرح، بر این باورند هدف از ارائه آن تحول آموزش زبان خارجی در آموزش همگانی کشور و هم‌چنین رفع انحصار و ایجاد فرصت برای علاقه‌مندان به زبان‌های غیر انگلیسی است.

مطابق مفاد مندرج در این طرح آموزش زبان انگلیسی در مدارس ممنوع می‌شود، آموزش‌وپرورش حق ندارد معلم انگلیسی استخدام کند و مکلف خواهد بود آموزش زبان‌های خارجی و ازجمله زبـان انگلیسـی را صـرفا از طریـق آموزشگاه‌های آزاد تحـت نظـارت آن وزارت و منحصرا برای دانش‌آموزان مقطع دبیرستان ارائه کند؛ هزینه‌ها هم با دانش‌آموزان خواهد بود.

مهرداد لاهوتی، نماینده لنگرود در مجلس دهم و از موافقان حذف آموزش زبان انگلیسی از مدارس، گفت: «چه اشکالی دارد زبان روسی در استان‌های شمالی مثل گیلان آموزش داده شود.»

«حسن نوروزی»، نماینده رباط‌کریم در مجلس شورای اسلامی و از موافقان این طرح در اظهارنظری عجیب زبان انگلیسی را یک زبان «غیرعلمی» دانسته و گفته است: «این زبان بیشتر زبان مشترک جاسوسان است.» بنا به ادعای این نماینده مجلس «هیچ جاسوسی در دنیا به زبان چینی، روسی و یا ژاپنی سخن نمی‌گوید و همه جاسوسان دنیا به زبان انگلیسی حرف می‌زنند و به همین دلایل هم او حامی طرح حذف آموزش زبان انگلیسی است.»

این طرح در حالی از سوی نمایندگان مجلس مطرح شده بود که مسوولان آموزش‌وپرورش در ایران به درگیر بودند سیستم آموزش ایران با مشکلات و تنگناهای متعدد اذعان دارند.

سوال مهمی که منتقدان این طرح از موافقان آن دارند این است که با چه رویکرد علمی به این ارزیابی رسیده‌اند که آموزش زبان در مدارس موفق نبوده است؟ از آن‌ مهم‌تر اینکه چه تضمینی وجود دارد برون‌سپاری آموزش زبان انگلیسی- یا هر زبان خارجی دیگری- به آموزشگاه‌های آزاد موجب بهبود وضعیت آموزش خواهد شد؟

نگرانی دیگر منتقدان از تصویب و اجرایی شدن این طرح تشکیل مافیای آموزش زبان انگلیسی است. به باور آن‌ها، این طرح می‌تواند سرنوشت آموزشگا‌ه‌های زبان را به مدارس غیرانتفاعی و کلاس‌های کنکوری که موجب ایجاد رانتی مالی برای برخی افراد سودجو شدند، تبدیل کند.

این مخالفت با آموزش زبان انگلیسی در حالی پایش به مجلس و سخنان رهبر جمهوری اسلامی باز شد که «بر اساس شاخص EPI که توان زبان انگلیسی را می‌سنجد، ایران از سال ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۸ میلادی از سطح پایین به سطح خیلی پایین رسیده ‌است.»

«ابراهیم طلایی»، عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس که با ایسنا گفتگو کرده، با اعلام این آمار ضمن انتقاد از کیفیت و مدت آموزش دروس در هفته گفته است: «ما ۳۵ هفته درسی کامل نداریم. آموزش زبان هم باید هر هفته ۲ ساعت باشد که کامل اجرا نمی‌شود و از پایه‌های هفتم تا نهم ۹۰ دقیقه در هفته آموزش داریم. درواقع مجموعا ۳۰۰ ساعت آموزش داریم. نه ۴۰۰ ساعتی که رسما باید باشد.» او در ادامه تاکید کرده بود: «طبق استانداردهای بین‌المللی، قصد موردنظر آموزش‌وپرورش سطح ۳ از ۶ است که ۶۰۰ ساعت آموزش لازم دارد. نکته بعدی این است که تابستان هم یک فاصله یادگیری در دانش‌آموزان ایجاد می‌کند که روی یادگیری زبان اثر منفی می‌گذارد. اگر بخواهیم در آموزش زبان موفق باشیم، تراکم جمعیت در کلاس باید ۱۵ دانش‌آموز باشد. درحالی‌که ۶۰ درصد کلاس‌های ما بالای ۲۵ دانش‌آموز دارند.»

اگرچه این طرح درست سه روز پیش از شروع اعتراضات سراسری در آبان ماه سال جاری از دستور کار مجلس کنار گذاشته شده، اما معلمان معتقدند که هیچ بعید نیست با شروع دوره جدید مجلس، بار دیگر توسط نمایندگان نزدیک به دیدگاه‌های رهبر جمهوری مجددا مطرح و تصویب شود. اتفاقی که در دوره‌های قبلی مجلس هم مسبوق به سابقه است.

 

مطالب مرتبط:

این ره که تو می روی به ترکستان است!

لاهوتی: زبان روسی در مدارس شمال تدریس شود

ممنوعیت آموزش انگلیسی در دبستان، اجرای خواسته رهبر بود

حذف تنوع از مدارس دولتی آری، دمیدن در تنور خصوصی سازی هرگز!

از بخش پاسخگویی دیدن کنید

در این بخش ایران وایر می‌توانید با مسوولان تماس بگیرید و کارزار خود را برای مشکلات مختلف راه‌اندازی کنید

صفحه پاسخگویی

ثبت نظر

استان‌وایر

ادامه تجمع کارگران پیمان‌کاری چادرملو: پاسخ روشن می‌خواهیم

۳ دی ۱۳۹۸
خواندن در ۱ دقیقه
ادامه تجمع کارگران پیمان‌کاری چادرملو: پاسخ روشن می‌خواهیم