Zaak-Peng Shuai: IOC-baas Bach zet gesprekken met China verder en wil 'in alle opzichten' helpen

07-12-21 18:11:00

'De Spelen kunnen geen problemen oplossen die generaties van politici niet hebben opgelost.'

Thomas Bach

'De Spelen kunnen geen problemen oplossen die generaties van politici niet hebben opgelost.'

De voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), Thomas Bach , heeft in een gesprek met het Duitse persbureau dpa gezegd dat het IOC 'alle aspecten' van de zaak Peng Shuai met China bespreekt. Bach verklaarde ook dat er niet moet verwacht worden dat de Winterspelen, komende februari in Peking, China fundamenteel kunnen veranderen. 'De Spelen kunnen geen problemen oplossen die generaties van politici niet hebben opgelost', aldus de 67-jarige Duitser.

'In de twee gesprekken toonde ze zich dankbaar dat we contact met haar zochten', zei Bach in aanloop naar de Raad van Bestuur van het IOC, die deze week samenkomt. 'We zijn ook in gesprek met Chinese sportorganisaties en officiële instanties. En ik kan verzekeren dat alle aspecten van deze zaak worden besproken met de Chinezen.'

Bach verklaarde voorts dat de videogesprekken 'niet het einde van dit proces betekenden' en dat het IOC zijn hulp heeft aangeboden 'op alle gebieden'. Er is ook een ontmoeting met Peng gepland voor januari.Bach vertelde dat het IOC de weg van de stille diplomatie eveneens bewandelt in Afghanistan, waar de situatie, vooral voor vrouwelijke atleten, 'moeilijk en ingewikkeld' is nadat de Taliban de controle over het door oorlog verscheurde land hebben herwonnen. 'We zijn erin geslaagd om via stille diplomatie en met hulp van de Olympische Beweging humanitaire visa te verkrijgen voor meer dan 300 leden van de olympische gemeenschap van Afghanistan. Op dit moment zijn we in gesprek met de Taliban om de mensenrechten voor de leden van de olympische gemeenschap, die zich nog in Afghanistan bevinden, te verzekeren.'

Lire la suite: SportVoetbalmagazine »

KRC Genk zet de samenwerking met trainer John van den Brom stopKRC Genk heeft zijn trainer John van den Brom ontslagen, zo bevestigt de club maandag. De tegenvallende resultaten doen hem de das om.

Standard neemt maatregelen na wangedrag fans: tribunes deels toe, ticketverkoop stopgezetStandard betreurt en veroordeelt de incidenten die zondag op Sclessin plaatsvonden tijdens de Waalse derby tegen Charleroi (0-3) met klem.

Belgian Cat Julie Vanloo: 'Wie mij vrij laat, krijgt heel veel terug'Julie Vanloo (28) is een Belgian Cat die tot de verbeelding spreekt, door haar extraverte persoonlijkheid, haar spectaculaire speelstijl en indrukwekkende cv. Ze wil ook een inspiratiebron zijn voor jonge meisjes, onder het motto: 'Jaag je droom na, maar have fun!'

Ryan Gravenberch, het nieuwe toptalent van Ajax: 'Ik wil echt nog niet weg'Hij doorliep moeiteloos de hele jeugdopleiding van Ajax, debuteerde op zijn zestiende in de hoofdmacht en is als tiener een zekerheid in de selectie van het Nederlands elftal. Ryan Gravenberch (19) is een kind van Ajax, maar er wordt aan het talent getrokken. Over het geluk in Amsterdam, kritische ogen, gerichte verbeterpunten en Oranje.

Des supporters d'Eric Zemmour frappent des militants de SOS Racisme lors de son premier meetingÉric Zemmour a réuni plusieurs milliers de partisans ce dimanche au Parc des expositions de Villepinte (Seine-Saint-Denis), pour un premier meeting ... C'est tout ce que vous avez retenu du discours de Zemmour ? Vous voulez rivaliser avec Qofficiel ? Les associations fascistes de gauche font encore parler d'elles... Le gouvernement ferme les yeux sur leurs méthodes anti démocratiques. Et on parle pas des élections au ptbbelgique 🙄😳 ça écorcherait la gorge de la journaleuse

Violences lors du meeting d'Eric Zemmour : une enquête est ouverteUne enquête a été ouverte sur 'les faits de violences commis à l'intérieur du meeting' du polémiste d'extrême droite... Des antifas sont venu foutre la merde, et l'un deux à agressé Zemmour un peu avant. Bien fait pour leur gueules à ces merdes d'antifas, voila ce qui leur arrive quand ce n'est pas eux qui sont en surnombre ! Encore un grand article ou la neutralité est respecté. Quand comptez-vous faire votre boulot de journalistes ?

Bach en het IOC proberen al weken te bemiddelen in de zaak rond de Chinese tennisspeelster Peng Shuai.'De clubleiding heeft deze beslissing genomen omdat de resultaten niet in overeenstemming zijn met de kwaliteiten van de spelerskern en met de ambities die we dit seizoen samen hebben uitgesproken', stellen de Limburgers.De brandweer betrad het terrein tijdens de rookontwikkeling 'We begrijpen heel goed dat er onvrede is bij onze supporters omtrent de huidige sportieve situatie, maar we kunnen niet tolereren dat een minderheid ver over de schreef gaat en illegale handelingen pleegt in en rond ons stadion zoals dit gisterenavond het geval was, waardoor de fysieke integriteit van andere personen in gevaar werd gebracht', klinkt het in een mededeling van de Rouches, die 'verschillende krachtige maatregelen' nemen.Julie Vanloo: 'Natuurlijk ervaar ik soms druk, maar ik probeer dat om te zetten in dankbaarheid.

De 35-jarige Peng, voormalig nummer 1 van de wereld in het dubbelspel, beschuldigde begin november op het Chinese sociale medium Weibo voormalig vicepremier Zhang Gaoli van seksueel misbruik. Haar zorgwekkende boodschap verdween al snel van het internet en van de tennisster werd nadien gedurende ruim twee weken niets meer vernomen.' Voorlopig nemen Glen Riddersholm en Domenico Olivieri als tandem de dagelijkse sportieve leiding over. Het IOC had intussen al tweemaal contact met haar en liet eerder al weten met 'stille diplomatie' een doorbraak te willen forceren. De wedstrijd werd ontsierd door de Luikse supporters, die meermaals vuurwerk op het terrein gooiden. 'In de twee gesprekken toonde ze zich dankbaar dat we contact met haar zochten', zei Bach in aanloop naar de Raad van Bestuur van het IOC, die deze week samenkomt.'"Wij bedanken John voor wat hij voor de club heeft gerealiseerd en wensen hem alle succes in de toekomst. 'We zijn ook in gesprek met Chinese sportorganisaties en officiële instanties. Terwijl haar ploegmaats van Jenisej Krasnojarsk vervolgens weer het vliegtuig opstapten richting volgende wedstrijd in Athene, bleef zij achter in Orenburg.

En ik kan verzekeren dat alle aspecten van deze zaak worden besproken met de Chinezen. Lees meer over:. 'Daarom heeft onze club beslist om verschillende krachtige maatregelen te nemen: een sluiting van de eerste verdieping van tribune 3 (D3, E3, F3) en de eerste verdieping van tribune 4 (E4) vanaf de eerstvolgende thuiswedstrijd en dit tot nader order; het stopzetten van de ticketverkoop voor onze thuismatchen; en een verbod op de ticketverkoop voor de sfeergroepen voor onze uitwedstrijden en dit tot nader order.' Bach verklaarde voorts dat de videogesprekken 'niet het einde van dit proces betekenden' en dat het IOC zijn hulp heeft aangeboden 'op alle gebieden'. Er is ook een ontmoeting met Peng gepland voor januari. Bach vertelde dat het IOC de weg van de stille diplomatie eveneens bewandelt in Afghanistan, waar de situatie, vooral voor vrouwelijke atleten, 'moeilijk en ingewikkeld' is nadat de Taliban de controle over het door oorlog verscheurde land hebben herwonnen. ) en de Luikse autoriteiten staan open voor dialoog en stellen voor om samen te zitten met de betrokken supportersgroepen. 'We zijn erin geslaagd om via stille diplomatie en met hulp van de Olympische Beweging humanitaire visa te verkrijgen voor meer dan 300 leden van de olympische gemeenschap van Afghanistan. Het leven van een topsporter is niet altijd een pleziertripje.

Op dit moment zijn we in gesprek met de Taliban om de mensenrechten voor de leden van de olympische gemeenschap, die zich nog in Afghanistan bevinden, te verzekeren.' Het interview met Bach werd afgenomen vlak voordat de Verenigde Staten een diplomatieke boycot van de Winterspelen (4-20 februari 2022) afkondigden vanwege bezorgdheid over de mensenrechten.Charleroi verkocht Standard zondag een fikse dreun. Het IOC kreeg in het verleden al de nodige kritiek omdat het comité zich niet zou uitspreken tegen de mensenrechtenschendingen in China. Bach voert echter aan dat het voor het IOC lastig is om de politieke situatie in een land, in dit geval China, te veranderen. 'De Spelen hebben de opdracht de wereld te verenigen in een sportieve en vreedzame competitie, en boven alle andere conflicten te staan, ongeacht waar ze plaatsvinden. Scheidsrechter Nicolas Laforge floot de partij in het slot in volledige chaos definitief af. Niets om handen, geen vertrouweling in de buurt.

De Spelen in Peking zullen zonder discriminatie, met persvrijheid, open internet en vrijheid van meningsuiting voor de atleten verlopen. We staan in nauw contact met het organisatiecomité. Maar het IOC heeft niet de macht en de opdracht om politieke systemen te veranderen.''De autoriteiten van de Stad Luik steunen deze acties', vervolgt de club uit Luik. De politieke neutraliteit van het IOC en de Spelen is hier van toepassing.' 'Verwachten dat de Spelen een politiek systeem of wetten van een land fundamenteel kunnen veranderen, is volledig overdreven', besloot de Duitser. Ze bleef nog even in België spelen, bij Waregem, om vervolgens vanaf 2013 haar indrukwekkende odyssee over onze aardbol in te zetten.

'De Spelen kunnen geen problemen oplossen die generaties van politici niet hebben opgelost.'De Pro League veroordeelde zondagavond al de incidenten bij de competitiewedstrijd tussen Standard en Charleroi en tussen Beerschot en Antwerp (0-1), een derby die ook ontsierd werd door wangedrag van de fans.' Lees ook De oorverdovende, pijnlijke stilte van de Belgische sportwereld in de zaak-Peng Shuai Bach en het IOC proberen al weken te bemiddelen in de zaak rond de Chinese tennisspeelster Peng Shuai. De 35-jarige Peng, voormalig nummer 1 van de wereld in het dubbelspel, beschuldigde begin november op het Chinese sociale medium Weibo voormalig vicepremier Zhang Gaoli van seksueel misbruik. Haar zorgwekkende boodschap verdween al snel van het internet en van de tennisster werd nadien gedurende ruim twee weken niets meer vernomen. Het IOC had intussen al tweemaal contact met haar en liet eerder al weten met 'stille diplomatie' een doorbraak te willen forceren. Op het veld liep het daar ook super.

'In de twee gesprekken toonde ze zich dankbaar dat we contact met haar zochten', zei Bach in aanloop naar de Raad van Bestuur van het IOC, die deze week samenkomt. 'We zijn ook in gesprek met Chinese sportorganisaties en officiële instanties. En ik kan verzekeren dat alle aspecten van deze zaak worden besproken met de Chinezen.' Bach verklaarde voorts dat de videogesprekken 'niet het einde van dit proces betekenden' en dat het IOC zijn hulp heeft aangeboden 'op alle gebieden'. Er is ook een ontmoeting met Peng gepland voor januari. Een zeer sterke competitie, waar veel WNBA-speelsters actief zijn.

Bach vertelde dat het IOC de weg van de stille diplomatie eveneens bewandelt in Afghanistan, waar de situatie, vooral voor vrouwelijke atleten, 'moeilijk en ingewikkeld' is nadat de Taliban de controle over het door oorlog verscheurde land hebben herwonnen. 'We zijn erin geslaagd om via stille diplomatie en met hulp van de Olympische Beweging humanitaire visa te verkrijgen voor meer dan 300 leden van de olympische gemeenschap van Afghanistan. Op dit moment zijn we in gesprek met de Taliban om de mensenrechten voor de leden van de olympische gemeenschap, die zich nog in Afghanistan bevinden, te verzekeren.' Het interview met Bach werd afgenomen vlak voordat de Verenigde Staten een diplomatieke boycot van de Winterspelen (4-20 februari 2022) afkondigden vanwege bezorgdheid over de mensenrechten. Het IOC kreeg in het verleden al de nodige kritiek omdat het comité zich niet zou uitspreken tegen de mensenrechtenschendingen in China. Niet meteen de aanlokkelijkste omgeving, lijkt het.

Bach voert echter aan dat het voor het IOC lastig is om de politieke situatie in een land, in dit geval China, te veranderen. 'De Spelen hebben de opdracht de wereld te verenigen in een sportieve en vreedzame competitie, en boven alle andere conflicten te staan, ongeacht waar ze plaatsvinden. De Spelen in Peking zullen zonder discriminatie, met persvrijheid, open internet en vrijheid van meningsuiting voor de atleten verlopen. We staan in nauw contact met het organisatiecomité. Maar het IOC heeft niet de macht en de opdracht om politieke systemen te veranderen. De basketfaciliteiten zijn er ook top, het valt allemaal super mee.

De politieke neutraliteit van het IOC en de Spelen is hier van toepassing.' 'Verwachten dat de Spelen een politiek systeem of wetten van een land fundamenteel kunnen veranderen, is volledig overdreven', besloot de Duitser. 'De Spelen kunnen geen problemen oplossen die generaties van politici niet hebben opgelost.' Lees meer over: .