‘We zijn niet met te veel op deze aardbol, we consumeren te veel’

‘We zijn niet met te veel op deze aardbol, we consumeren te veel’

Demografie, Vub

15-01-22 17:38:00

‘We zijn niet met te veel op deze aardbol, we consumeren te veel’

Nu de paus zelve het aloude debat over ‘meer of minder kinderen’ weer heeft aangewakkerd, weerklinkt vanuit de VUB een interessante stem. Demografe Soumaya...

in interviews enAl decennialang horen en lezen we dat we met te veel zijn op deze aarde. Het is niet evident om aan te nemen dat het aantal mensen géén invloed heeft op de impact van de mens op de aarde.Als we alleen kijken naar het luchttransport, dan is die top-10 goed voor 75 procent van het vliegverkeer.

-uitstoot, dan is het zo dat de rijkste helft van de wereldbevolking liefst 86 procent van de globale CODe armste helft dus slechts 14 procent.‘Sinds men eind jaren 40 is begonnen met op wereldvlak data te verzamelen over voedselproductie, is die steeds met 1 procent meer gestegen dan de bevolking.

Lire la suite: De Standaard »

Ok. Begrepen. Volgens de demografe mag de bevolking in ontwikkelingslanden nog fors blijven aangroeien op voorwaarde dat ze arm blijven. We leven maar 1 maal Of we op dit ogenblik wel of niet met teveel zijn doet er niet toe. Waar je niet naast kunt kijken is dat we heel snel met veel te veel zullen zijn.

8 mia mensen passen volgend de auteur in de staat Texas. Als konijnen zonder parken, werkplaatsen, fabrieken, spoorwegen, stations, … voor wie een konijn is zijn haar ideeën werkbaar. Voor wie een konijn is. Wat een zever allemaal ze heeft wel een punt We zijn zeker met te veel en we zijn een bende vervuilers nee de wereld zou met 500 miljoen max ik balance met de natuur verder moeten. In 1935 waren we met 2.3 milljard dit duurde 300.000 jaar tot dan en nu 85 jaar later zijn we met bijna 8 miljard. Niet naïef zijn hè mensen !

In torenhoge woonblokken wonen (de wereldbevolking in Texas) en een kom meelwormen eten terwijl langs alle kanten gebonk van grote gezinnen. Natuurlijk niet voor haar. Zorg dan maar voor goeie harddrugs. En daarom importeren we nog zoveel mogelijk.

Edegemse bakker bakt nu brood op Bali: “Ik zie me niet meer naar België terugkeren”Bijna vier jaar na hun verhuis naar Indonesië, hebben Ralph Jespers en zijn partner Alfi Baloeboen het helemaal naar hun zin op Bali. In 2018 verlieten ze ... Spijtig want de bakker die er nu zit, is niet veel zaaks …. Gelukkig nog Meeuws achter de hoek! Of hoe een bakker het brood maakt!

Het zijn geen omens meer het zijn meerdere slagen in ons gezicht. pandemieen, energietekorten, grondstofprijzen, dure bouwmaterialen we zijn met tevelen. Strikte geboortebeperking, eigenlijk al te laat. Mens toch. Als Anuna De Wever onlangs zoiets zei moest ze zich verontschuldigen. Overlinks gemanipuleer. Oerdom en compleet verkeerd. Wat een belachelijke bijdrage !

Het zijn vooral de anderen die met teveel zijn ... Tuurlijk zijn we met te veel. Wat een naïeve stelling! Als alle milieuactivisten een beetje consequent zouden zijn zouden ze dus plaats maken Als er teveel mensen zijn, wordt er inderdaad veel geconsumeerd! U wou eerder zeggen dat er teveel voedsel wordt weggegooid?

Dus, als we 'op ons kin kloppen' dan mogen we blijven..... maar in Antwerpen worden er meer kinderen geboren van 'buitenlandse' ouders..... We consumeren te veel ? Lithium of zo ?

Aantal besmettingen stijgt al twee dagen op rij minder snel, mogen we nu beginnen hopen?Het aantal besmettingen met het coronavirus blijft stijgen, al vertraagt de groei. Kunnen we daar al uit afleiden dat de piek stilaan bereikt is? Of kan he...

Nog een die denkt dat de mens maakbaar is. Prullenbak open u... Altijd weer hetzelfde holle argument dat wij minder moeten consumeren en beter verdelen. In theorie kan je dat ivm ruimte en voeding wel staven, in praktijk rest er geen enkel stukje natuur meer, enkel akkers, vee en mensen. Ze vergeten altijd het aspect ‘leefbaarheid’.

😂🤣😂🤣😂 En wat als je enkel aan de consumptie zou werken en niet aan de bevolkingsaangroei? Consumptie naar bijna 0 brengen en bevolking naar 15 of 20 miljard? 🤦‍♂️ Domme opmerking. Dat is als zeggen dat de oppervlakte van een rechthoek enkel bepaald wordt door de breedte. We zijn wel degelijk met teveel. Kijk naar de plaats die de mens inneemt ten opzichte van de andere diersoorten, qua woning, wegen, infrastructuur - los van de consumptie

De auteur schrijft: ‘Konijnen consumeren matig: ze eten alleen plantaardig voedsel en slechts twee keer per dag.’. Nou als zij wil leven als een konijn maak ik daar geen probleem van. Ik moedig het zelfs aan maar geniet zelf wel op een andere wijze v h leven. Nederland zet in op kernenergie, terwijl je ook stroom uit de woestijn kunt halen via trouw

Dat consumeergedrag zal je toch niet kunnen veranderen.. Dus het enige wat we kunnen doen om de planeet te redden is de bevolking decimeren. En dat zijn we nu toch volop bezig. Dus nog even volhouden. De vaccins beginnen hun vruchten af te werpen. Hartaanvallen bij de vleet! Terug in grotten gaan wonen dus.

Aantal besmettingen stijgt al twee dagen op rij minder snel, mogen we nu beginnen hopen?Het aantal besmettingen met het coronavirus blijft stijgen, al vertraagt de groei. Kunnen we daar al uit afleiden dat de piek stilaan bereikt is? Of kan h... Dat is met sport ook zo. Die laatste percentjes vragen veel meer inspanning en de progressie is minimaal. Waarom worden er altijd dingen geblokletterd die in princiepe heel logisch zijn? Het zijn alleen nog maar besmettingen.....bijna niemand wordt nog ziek. Het normale leven kan terug opgestart worden. Ik vraag me af waarom ze nog altijd die niet werkende vaccins blijven spuiten

1 Blijkbaar vergeet de auteur dat die weinig consumeerende bevolking in ‘arme’ landen verantwoordelijk is voor de meeste ontbossing en verwoestijning. In sommige Afrikaanse landen vernielt de toenemende veestapel het hele milieu. Guatemala is een vb van hoe arme mensen wouden Europa consumeert ook wat in andere continenten is geproduceerd.

We zijn ook met teveel. Althans de meeste 'westerlingen' consumeren teveel in vergelijking met de minst gegoeden, vooral in andere continenten. Het aantal mensen op aarde is hier inderdaad ondergeschikt De enorme exponentiële bevolkingsexplosie gaat leiden tot enorme oorlogen voor water en voedsel. Alle jaren komen er twee miljoen Egyptenaren bij en het is weer eens revolutie als de regering niet voor goedkoop brood kan zorgen.Sexpoppen zijn de redding van deze planeet.

Ook geleerden consumeren niet vergeten !! Terug naar de logica-klas. 80% van de consumptiebeslissingen worden gemaakt door de VROUW… Stof tot nadenken. Even bevolkingsaangroei grafieken raadplegen.

Meisje dat jarenlang samen met broers en zussen werd gevangengehouden door ouders is nu ster op TikTokJarenlang werd Jordan Turpin (21), samen met haar 12 broers en zussen, door haar ouders vastgehouden in hun huis. Ze werden allemaal uitgehongerd en geslag...

Meisje dat jarenlang samen met broers en zussen werd gevangengehouden door ouders is nu ster op TikTokJarenlang werd Jordan Turpin (21), samen met haar 12 broers en zussen, door haar ouders vastgehouden in hun huis. Ze werden allemaal uitgehongerd en geslag...

Van kunstschaatsster tot model: 2022 wordt hun jaar – “Regi koos voor mij, nu waag ik mijn kans”Voor de ene lonken het ijs en medailles, voor de ander een catwalk in Milaan. Een derde maakt zich klaar voor een rode loper, een vierde kan straks vier MI...

zaterdag 15 januari 2022 om 3.25 uur ‘Vandaag migreren mensen niet, ze “overstromen”. Woorden zijn niet onschuldig’ Zo scherp Soumaya Majdoub uit de hoek komt in haar boek, zo bedachtzaam is ze in interviews en op het publieke forum. Ze weigert te discussiëren met mensen die hun buikgevoel inroepen als argument, houdt te allen tijde een batterij feiten en referenties bij de hand en wikt haar woorden zorgvuldig. Want woorden zijn van tel – dat zal de VUB-wetenschapster meermaals benadrukken. Haar onderzoek ligt op het snijvlak van demografie, politieke economie en geografie en dat blijkt een uiterst explosieve cocktail. Na haar deelname aan de #Klimaatraad op Canvas in maart 2021 draaide de ombudsdienst van de VRT overuren, vertelt Majdoub. ‘Veel mensen waren verbaasd – de mythe van de overbevolking is echt ingebakken in het denken – maar er waren ook veel ad hominem reacties. Wat opviel, was dat er lacherig gedaan werd over mijn expertise. Mijn boek is een wetenschappelijk werk, hè. Ik verkondig geen “mening”, ik baseer me op onderzoek.’ Al decennialang horen en lezen we dat we met te veel zijn op deze aarde. Het is niet evident om aan te nemen dat het aantal mensen géén invloed heeft op de impact van de mens op de aarde. ‘De groei van de bevolking is maar verantwoordelijk voor minder dan een derde van de stijging van de consumptie, en dus van de impact op het klimaat en het verbruik van grondstoffen. Bovendien is bevolkingsgroei geen optelsom van mensen, een belang­rijk deel is het gevolg van de daling in sterfte en de toename van de levens­verwachting. Stellen we ons dan de vraag of het niet beter is om korter te leven en zo uit te sparen op de sociale zekerheid? Nee toch! Uiteraard, meer mensen op aarde bete­kent ook een stijgende vraag naar huisvesting en een impact op de ruimte en de natuur, maar de hoofdreden van de klimaat­verandering en de verloedering van de aarde is ons verbruik.’ ‘Vandaag is 10 procent van de totale ­wereldbevolking verantwoordelijk voor bijna­ 40 procent van al het energieverbruik. Als we alleen kijken naar het luchttransport, dan is die top-10 goed voor 75 procent van het vliegverkeer. Kijken we naar de CO 2 -uitstoot, dan is het zo dat de rijkste helft van de wereldbevolking liefst 86 procent van de globale CO 2 -uitstoot veroorzaakt. De armste helft dus slechts 14 procent. Zelfs als er in de lage-inkomenslanden een paar miljard mensen zouden bijkomen, scheelt dat amper­ in uitstoot. Toch worden die landen voortdurend met de vinger gewezen, omdat mensen er gemiddeld meer kinderen krijgen. We zouden beter in de spiegel kijken­, in plaats van te blijven schuilen achter mythes die vooral dienen om de eigen­ verantwoordelijkheid te ontlopen.’ Kunnen we een groeiende wereldbevolking blijven voeden? Onderzoeker Jef Leroy van het International Food Policy Research Institute in Washington DC, meent van niet. ‘Sinds men eind jaren 40 is begonnen met op wereldvlak data te verzamelen over voedselproductie, is die steeds met 1 procent meer gestegen dan de bevolking. Voedsel is er dus genoeg om iedereen te voeden. Als we dat willen, kan de productie ook omhoog. Wat is dan het probleem? Zijn we met te veel of is er een teveel? Experts zijn unaniem: met gemak kunnen we acht tot tien keer de huidige wereld­bevolking voeden. Daarvoor hebben we zelfs geen wetenschappelijke innovaties nodig, wel een herverdeling. Het is waar, we liggen niet op schema om de VN-doelstelling ‘Zero Hunger’ te halen tegen 2030, maar vandaag is een veel groter deel van de wereldbevolking beter gevoed dan sinds we data zijn beginnen te verzamelen.’ Ook huisvesting vormt volgens u geen probleem. Maar de aarde groeit toch niet mee? (met klem) ‘Als we alle mensen, van baby tot hulpbehoevende, 100 vierkante meter geven om op te wonen, komen we toe met de Amerikaanse staat Texas.’ Er zijn bijna 8 miljard mensen, en Texas is net geen 700.000 vierkante kilometer groot ... ‘Ik verklaar me nader: als Texas dezelfde bevolkingsdichtheid had als New York, dan zouden alle mensen ter wereld binnen de staatsgrenzen passen . Natuurlijk niet zonder hoogbouw. Vrij compact maar wel geconnecteerd wonen is de beste manier om biodiversiteit en de natuur te ontzien .’ Ecofeminisme In haar essay gaat Majdoub uitgebreid in op de link tussen overbevolking en armoede en vervolgens onveiligheid. ‘Die link hebben we te danken aan de Britse demograaf Thomas Malthus (1766-1834). Hij ging ervan uit dat de voedselproductie wereld­wijd lineair zou stijgen, terwijl de bevolking exponentieel zou stijgen. En dat zou zowel de maatschappij als de economie schaden. Vandaag kunnen we ons de bevolkingstoename alleen nog voorstellen als een bom, een bedreiging. Mensen migre­ren niet, ze “overstromen”. Ze komen niet in groep, maar in “zwermen of hordes”. Woorden zijn niet onschuldig.’ Daden zijn evenmin onschuldig: u verwijt de mens ‘deflection’. Leg eens uit? ‘Ik geef een voorbeeld: ontbossing. Zeker in Latijns-Amerika wordt de massale ontbossing geframed als een probleem van de kleine boer, die een te groot nageslacht heeft en daardoor meer land moet verbouwen. De impact op het milieu wordt toegeschreven aan het voortplantingsgedrag van de lokale bevolking, terwijl niet de bevolkingsgroei het probleem is maar wel het ontwikkelingsbeleid. Projectontwikkelaars, houtkappers en veeboeren spelen een grotere rol.’ New York City. Zoonar.com/Shane Maritch.com ‘Nog zoiets: de veeteelt en de landbouw is goed voor de helft van de wereldwijde uitstoot van ammoniak, dat in de urine van koeien zit. Eén van de meest voorkomende broeikasgassen ontstaat wanneer ammoniak in de bodem sijpelt. Dan eten we minder vlees, zou je denken. Nee hoor: wetenschappers bestuderen manieren om de veeteelt milieuvriendelijker te maken door koeien aan te leren wáár ze hun behoefte moeten doen. Het dier dat we opeten, moet zich aanpassen, niet de consument. Dat is deflection