Tactiek voor beginners: Waarom wil iedereen opbouwen van achteruit?

  • 📰 SportVoetbal
  • ⏱ Reading Time:
  • 88 sec. here
  • 3 min. at publisher
  • 📊 Quality Score:
  • News: 38%
  • Publisher: 51%

Belgique Actualités Nouvelles

Belgique Dernières Nouvelles,Belgique Actualités

Elke week leggen we een tactisch concept uit, op voorzet van onze lezers. Les 11!

Pep Guardiola wou per se een voetballende doelman bij City omdat de opbouw van achteruit van cruciaal belang is geworden. © GETTYMet opbouwen van achteruit bedoelen we meestal dat een ploeg als proiriteit heeft de bal in de ploeg te houden wanneer die zich in de buurt van het eigen doel bevindt.

Toch bestonden er voordien ook al ploegen die graag voetbalden van achteruit. Het Nederlandse totaalvoetbal van de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw, bijvoorbeeld, posteerde regelmatig flankaanvallers of middenvelders in de verdediging om aanvallend extra slagkrachtig voor de dag te komen. De doelman zagen ze dan weer als de elfde veldspeler die een aanval kon opzetten en de ruimte achter de verdediging moest bespelen.

De voorbije jaren werd het een vertrouwd beeld dat verdedigers aan de rand van het eigen strafschopgebied staan te wachten om een pass van de doelman te ontvangen. De tegenstander probeerde de verdedigers dan onder druk te zetten in de hoop de opbouw te verstoren en misschien zelfs dicht bij het doel de bal te recupereren. Als de tegenpartij dat echt wou, konden ze een korte pass van de doelman naar een medespeler altijd voorkomen.

Het gevolg: als de tegenstander druk wil zetten, moeten ze een nog groter gebied bestrijken. De verdedigers hebben op hun beurt veel meer tijd om de bal aan te nemen en hebben een veel beter overzicht over het veld dan wanneer ze aan de rand van de backlijn staan te wachten. Hoog druk zetten op een ploeg die van bij de doelman opbouwt, is sinds dit jaar dus een stuk moeilijker, waardoor nog meer ploegen daarvoor kiezen in plaats van de lange haal naar voren.

Bovendien kan je door één speler hoog te zetten, eventueel in een 'buitenspelpositie', ruimte creëren tussen de linies van de tegenstander. Gezien de toegenomen voetballende capaciteiten van een aantal keepers, kan een onverwachte lange bal op een snelle aanvaller immers aartsgevaarlijk zijn en moeten er altijd een paar verdedigers in zijn buurt blijven.

 

Merci pour votre commentaire. Votre commentaire sera publié après examen.
Nous avons résumé cette actualité afin que vous puissiez la lire rapidement. Si l'actualité vous intéresse, vous pouvez lire le texte intégral ici. Lire la suite:

 /  🏆 18. in BE

Belgique Dernières Nouvelles, Belgique Actualités

Similar News:Vous pouvez également lire des articles d'actualité similaires à celui-ci que nous avons collectés auprès d'autres sources d'information.

Quiz van de dag: winnaars World Tour-koersen 2019Iedere dag kan je op sportmagazine.be je sportkennis testen. Vandaag: ken jij alle winnaars van de World Tourkoersen van vorig seizoen?
La source: SportVoetbal - 🏆 18. / 51 Lire la suite »

André Schürrle: de eenzaamheid van een topvoetballerDe voetbalwereld maakte hem rijk, maar vaak ook eenzaam: de Duitse ex-international André Schürrle zette op 29-jarige leeftijd een punt achter zijn carrière.
La source: SportVoetbal - 🏆 18. / 51 Lire la suite »

Les experts pas convaincus par les nouvelles annonces: 'J'attendais des mesures plus fermes'Marc Van Ranst (KU Leuven) et Pierre Van Damme (UAntwerpen) ne sont pas convaincus par les nouvelles mesures annoncées par Sophie Wilmès ce jeudi.
La source: DH.be - 🏆 9. / 63 Lire la suite »

'Méthode douce', 'gestion en yoyo': des experts sceptiques face aux annonces de Sophie WilmèsMarc Van Ranst (KU Leuven) et Pierre Van Damme (UAntwerpen) ne sont pas convaincus par les nouvelles mesures annoncées par Sophie Wilmès ce jeudi.
La source: lalibre.be - 🏆 24. / 51 Lire la suite »

Pierre Van Damme, épidémiologiste, déçu du Conseil national de sécurité: «Je m'attendais à des mesures fermes»Pierre Van Damme reste sceptique quant à l'approche douce du gouvernement
La source: Le Soir - 🏆 15. / 53 Lire la suite »

Edito: à quoi tient la vie, parfois…Un édito de Francis Van de Woestyne
La source: lalibre.be - 🏆 24. / 51 Lire la suite »