Sciensano: 'Telecomdata niet langer ingezet tegen de pandemie'

18-01-22 14:07:00
Sciensano: 'Telecomdata niet langer ingezet tegen de pandemie'

Eind december zijn alle telecomdata vernietigd die in de strijd tegen corona zijn geanalyseerd, meldt Sciensano.

David Stevens

'Ik ben opgelucht. Het was een invasief systeem met één centrale federale databank', zegt David Stevens , voorzitter Gegevensbeschermingsautoriteit.

Eind december zijn alle telecomdata vernietigd die in de strijd tegen corona zijn geanalyseerd, meldt Sciensano.

In maart 2020, bij het begin van de coronalockdown, lanceerde de regering-Wilmès de taskforce Data against Corona. Met groen licht van de Gegevensbeschermingsautoriteit sloten Proximus, Base en Orange in maart 2020 contracten af met het bedrijf Dalberg Data Insights om de telecomdata van alle Belgen te analyseren in de strijd tegen de pandemie. Op basis van de geanonimiseerde en samengevoegde ruwe lokalisatiegegevens van miljoenen Belgen bracht Dalberg verplaatsingen tussen de 1190 Belgische postcodes in kaart.

Lire la suite: Knack »

Come again?

Trump speecht in Arizona maar kondigt geen kandidaatschap aan: “marxistische monsters tegenhouden”In zijn eerste toespraak van 2022 heeft de voormalige Amerikaanse president Donald Trump gesproken over problemen in de VS, waaronder de pandemie, inflatie...

Elke 26 uur een miljardair erbijTijdens de pandemie groeide het fortuin van de allerrijksten meer aan dan in de 14 jaar daarvoor.

Elke 26 uur een miljardair erbij, met dank aan corona

Elke 26 uur een miljardair erbij, met dank aan coronaTijdens de pandemie groeide het fortuin van de allerrijksten meer aan dan in de 14 jaar daarvoor. 155 miljard staats schuld schenkt de drugdealende geldverbrandende regering van Belgie aan deze miljardairs door het verplicht vaccineren !! En hoeveel belanden er elke 26 uur in de armoede. Zoek dát eens op. U laat ons geloven dat alles peis en vree is, niks is minder waar. Een hallucinante vaststelling dat er zoveel miljardairs bijkomen. Rot op met jullie corona. Wij weten wel waarom dit gebeurt....

Covid: les enfants de moins de 12 ans 'contacts à haut risque' devront faire une quarantaine

Covid: les enfants de moins de 12 ans 'contacts à haut risque' devront faire une quarantaineLes enfants de moins de 12 ans qui sont des contacts à haut risque après une exposition au sein du foyer devront bien suivre les règles de quarantaine en vigueur pour les personnes non-vaccinées, reprécise dimanche Sciensano après plusieurs modifications survenues cette semaine. Sciensano: aussi toxique & incompétent que les institutions qui refusent de prendre en compte les données irréfutables des scientifiques SANS conflits d'intérêts. Il faut terroriser les enfants, les culpabiliser, les asphyxier.. Ces gens sont des assassins.

DPG Media Privacy Gate

Covid: les enfants de moins de 12 ans 'contacts à haut risque' doivent bien faire une quarantaine

Covid: les enfants de moins de 12 ans 'contacts à haut risque' doivent bien faire une quarantaineSciensano apporte des précisions ce dimanche après plusieurs modifications survenues cette semaine.

© iStock In maart 2020, bij het begin van de coronalockdown, lanceerde de regering-Wilmès de taskforce Data against Corona.In zijn eerste toespraak van 2022 heeft de voormalige Amerikaanse president Donald Trump gesproken over problemen in de VS, waaronder de pandemie, inflatie, en het parlementaire onderzoek naar de bestorming van het Capitool.Ruben Mooijman maandag 17 januari 2022 om 3.Ruben Mooijman.

Met groen licht van de Gegevensbeschermingsautoriteit sloten Proximus, Base en Orange in maart 2020 contracten af met het bedrijf Dalberg Data Insights om de telecomdata van alle Belgen te analyseren in de strijd tegen de pandemie. Op basis van de geanonimiseerde en samengevoegde ruwe lokalisatiegegevens van miljoenen Belgen bracht Dalberg verplaatsingen tussen de 1190 Belgische postcodes in kaart. Vandaag om 11:09 Hij herhaalde zijn bekende beschuldiging dat de verkiezingen van 2020 ‘gestolen’ zijn. .. Trump blikte ook vooruit op de belangrijke Midterm-verkiezingen later dit jaar: ‘Misschien wel de belangrijkste verkiezingen ooit’, aldus Trump..

In maart 2020, bij het begin van de coronalockdown, lanceerde de regering-Wilmès de taskforce Data against Corona. Toeschouwers juichten toen Trump zei dat ‘we het Witte Huis terug zullen pakken’, maar hij liet na expliciet te zeggen of hij zich daar kandidaat voor stelt. Met groen licht van de Gegevensbeschermingsautoriteit sloten Proximus, Base en Orange in maart 2020 contracten af met het bedrijf Dalberg Data Insights om de telecomdata van alle Belgen te analyseren in de strijd tegen de pandemie. Op basis van de geanonimiseerde en samengevoegde ruwe lokalisatiegegevens van miljoenen Belgen bracht Dalberg verplaatsingen tussen de 1190 Belgische postcodes in kaart. Op 29 januari houdt hij opnieuw een rally, dan in de staat Texas. Gebeurt die dataverwerking vandaag nog altijd? Dalberg laat aan Knack weten dat het sinds juni 2020 géén telecomdata meer analyseert in opdracht van de Belgische overheid en verwijst door naar Sciensano. 'In mei 2020 heeft de overheid de taskforce Data against Corona stopgezet', zegt een woordvoerder van Sciensano..

'Op dat moment heeft Sciensano de coördinatie van die werkgroep overgenomen. Hij kreeg ook een ander format, met hoofdzakelijk focus op modellering. De mobiliteitsdata van de telecomproviders zijn daarbij gebruikt in enkele kortetermijnvoorspellingen, bijvoorbeeld over ziekenhuisopnames en bedbezetting op intensieve zorg.' Tot augustus 2021 ontving Sciensano de data van Proximus gratis in het kader van de strijd tegen corona. 'Maar daarna werden de data betalend', aldus Sciensano.

'Aangezien mobiliteitsanalyses in het kader van de epidemiologische opvolging van de crisis op dat moment nog maar een beperkt nut hadden, en de analyse van de vrij beschikbare Google Mobility Data een afdoende alternatief was, is de samenwerking stopgezet. Orange en Base waren al eerder gestopt met de aanlevering van data. We hadden toestemming om de data van Proximus te gebruiken en bewaren tot 31 december 2021. Eind december zijn alle telecomdata vernietigd.' Proximus reageert dat het 'op voorhand had gewaarschuwd dat het de gratis dienst zou stopzetten' en dat het een '(zeer) interessant aanbod had voorgesteld, dat door Sciensano niet werd aanvaard'.

David Stevens, voorzitter van de Gegevensbeschermingsautoriteit, is naar eigen zeggen 'opgelucht' dat het project is stopgezet. 'Het is een stille dood gestorven, maar belangrijk is dat het nu niet meer bestaat - mede dankzij onze waakzaamheid. We hebben het project van nabij opgevolgd omdat het ging om een invasief systeem met één centrale federale databank. Regelmatig vroegen we Sciensano om een herevaluatie: is het nog proportioneel? Of Sciensano de data eind december inderdaad heeft vernietigd, hebben we op het terrein nog niet gecontroleerd.' Wil je dit artikel verder lezen? Kies voor Knack Family .