Shane Mcleod

Shane Mcleod

Red Lions winnen Vlaams Sportjuweel, ook coach McLeod bekroond

'Als je het lijstje bekijkt van vorige winnaars en de andere genomineerden, is dit een grote eer.'

21-10-21 22:57:00

'Als je het lijstje bekijkt van vorige winnaars en de andere genomineerden, is dit een grote eer.'

De Belgische hockeymannen, de Red Lions, hebben het Vlaams Sportjuweel 2021 gewonnen. Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) maakte de winnaar bekend tijdens een awardshow in de Topsporthal in Gent.

De hockeyploeg won afgelopen zomer goud op de Olympische Spelen in Tokio. Eerder dit jaar hadden ze al de derde plaats veroverd op het Europees Kampioenschap en in 2018 werden ze wereldkampioen. Een delegatie Red Lions kwam de trofee in ontvangst nemen.

« Les politiques ne sont pas à la solde des industries pharmaceutiques », assure Jean-Michel Dogné Oh grand Saint Nicolas, patron des jouets genrés Des patients non-vaccinés refusés par leur médecin : 'C'est inacceptable'

'Als je het lijstje bekijkt van vorige winnaars en de andere genomineerden, is dit een grote eer', zegt Lions-aanvaller Florent van Aubel. 'We kunnen er enkel maar fier op zijn. Het is het resultaat van onze prestaties.'De prijs motiveert niet extra, aldus de Gentenaar. 'Die motivatie is er sowieso al. We zijn nu al olympisch kampioen en wereldkampioen. Het belangrijkste en moeilijkste is nu aan de top blijven. Heel veel sportmannen en - vrouwen die daarin slagen, zijn nu voorbeelden voor ons.'

Vorig jaar was er door de coronapandemie geen winnaar van het Sportjuweel. In 2019 won basketspeelster Emma Meesseman. Dit jaar waren naast de Red Lions ook wielrenner Wout van Aert en judoka Matthias Casse genomineerd.Een nieuwigheid was dat het publiek mee mocht beslissen over de winnaar. De stemmen op de website van Sporza telden voor een derde mee om de uitslag te bepalen, naast het oordeel van een vakjury. headtopics.com

Het Sportjuweel was niet de enige prijs van de avond voor de nationale hockeyploeg. Ook coach Shane McLeod, die in Tokio de ploeg vaarwel zegde, viel in de prijzen. Hij haalde het in de nieuwe nevencategorie Topsportcoach van het jaar.Verder werd Johan Bellemans, de hoofdarts van Team Belgium op de Spelen in Tokio, bekroond met de Vlaamse Sportprijs voor Topsportversterker. De Gentse vzw Sportaround, mee opgericht door atleet Bashir Abdi, kreeg de prijs voor Warmste Sportinitiatief.

Lees ook:Red Lions Hendrickx en Briels over olympisch goud: 'Op elk scenario waren we perféct voorbereid'Het Vlaams Sportjuweel wordt sinds 1982 uitgereikt. Met de prijs beloont de Vlaamse overheid een sporter of ploeg die in de loop van het jaar een opmerkelijke prestatie leverde of een uitzonderlijke loopbaan afsloot. Atleten kunnen de prijs maar één keer in hun sportcarrière krijgen. Er is geen geldprijs aan verbonden, wel een trofee van 18 kilogram. De hockeyploeg won afgelopen zomer goud op de Olympische Spelen in Tokio. Eerder dit jaar hadden ze al de derde plaats veroverd op het Europees Kampioenschap en in 2018 werden ze wereldkampioen. Een delegatie Red Lions kwam de trofee in ontvangst nemen. 'Als je het lijstje bekijkt van vorige winnaars en de andere genomineerden, is dit een grote eer', zegt Lions-aanvaller Florent van Aubel. 'We kunnen er enkel maar fier op zijn. Het is het resultaat van onze prestaties.' De prijs motiveert niet extra, aldus de Gentenaar. 'Die motivatie is er sowieso al. We zijn nu al olympisch kampioen en wereldkampioen. Het belangrijkste en moeilijkste is nu aan de top blijven. Heel veel sportmannen en - vrouwen die daarin slagen, zijn nu voorbeelden voor ons.' Vorig jaar was er door de coronapandemie geen winnaar van het Sportjuweel. In 2019 won basketspeelster Emma Meesseman. Dit jaar waren naast de Red Lions ook wielrenner Wout van Aert en judoka Matthias Casse genomineerd. Een nieuwigheid was dat het publiek mee mocht beslissen over de winnaar. De stemmen op de website van Sporza telden voor een derde mee om de uitslag te bepalen, naast het oordeel van een vakjury. Het Sportjuweel was niet de enige prijs van de avond voor de nationale hockeyploeg. Ook coach Shane McLeod, die in Tokio de ploeg vaarwel zegde, viel in de prijzen. Hij haalde het in de nieuwe nevencategorie Topsportcoach van het jaar. Verder werd Johan Bellemans, de hoofdarts van Team Belgium op de Spelen in Tokio, bekroond met de Vlaamse Sportprijs voor Topsportversterker. De Gentse vzw Sportaround, mee opgericht door atleet Bashir Abdi, kreeg de prijs voor Warmste Sportinitiatief.

Lire la suite: SportVoetbalmagazine »

Red Flames hebben geen genade met Kosovo: 7-0De Belgische voetbalvrouwen hebben donderdagavond in Leuven op de derde speeldag in groep F van de kwalificaties voor het WK 2023 met 7-0 gewonnen van voetbaldwerg Kosovo.

La REMONTADA incroyable: mené 0-2, Manchester United renverse l'Atalanta dans un match de folie (vidéos)-| Les résultats et classements de la Ligue des ChampionsMené 2-0 et déprimant à la pause, Manchester United a tout emporté sur son passage en ...

Des buts exceptionnels: Liverpool triomphe face à l'Atlético Madrid après un match fou (vidéo)Match fou au stade Metropolitano! Entre l'Atlético Madrid et Liverpool, c'est finalement les Reds qui ont triomphé (3-2) alors que les ...

Red Flames hebben geen genade met Kosovo: 7-0De Belgische voetbalvrouwen hebben donderdagavond in Leuven op de derde speeldag in groep F van de kwalificaties voor het WK 2023 met 7-0 gewonnen van voetbaldwerg Kosovo.

Meer hooliganisme: clubleiding van Union Berlin aangevallen in Rotterdamse barEen delegatie van de Duitse voetbalclub 1. FC Union Berlin was het doelwit van de aanval van zo'n 20 hooligans in een bar in Rotterdam. Onder anderen voorzitter Dirk Zingler en directielid Oskar Kosche behoorden tot de groep van 25 personen die woensdagavond in horecagelegenheid De Huismeester werden bekogeld met stoelen en andere voorwerpen. Voetbal supporters. Laat me niet lachen puur laag crapul.

Messi bezorgt PSG de zege tegen Leipzig, Ajax walst over Borussia DortmundParis Saint-Germain heeft dinsdagavond in de groep van Club Brugge in de Champions League met 3-2 gewonnen van RB Leipzig. Lionel Messi scoorde twee keer en boog zo een achterstand om. Ajax maakte indruk door met 4-0 te winnen van Borussia Dortmund.