Overlevenden doen hun verhaal over de ramp die in Libië al 11.300 mensenlevens eiste: “Er blijft hier niets over. Het lijkt wel Hiroshima”

  • 📰 Nieuwsblad_be
  • ⏱ Reading Time:
  • 74 sec. here
  • 3 min. at publisher
  • 📊 Qulity Score:
  • News: 33%
  • Publisher: 50%

De verwoestende overstromingen in de Libische stad Derna kostten al aan zeker 11.300 mensen het leven. Wie het drama overleefde, is nog steeds in shock. “Er blijft hier niets over. Het lijkt wel Hiroshima.”

Belgique Nouvelles, Belgique Actualités

Het geblaf van honden. Dat was voor Husam Abdelgawi, een 31-jarige boekhouder uit Derna, het eerste teken dat er iets mis was, schrijft. Het was 2.30 uur ’s nachts toen Husam slaperig naar beneden ging om te kijken wat er gaande was. Het was toen dat hij het water onder zijn voeten voelde. Hij opende de voordeur van het huis dat hij deelde met zijn jongere broer Ibrahim, waardoor nog meer water naar binnen stroomde. De deur werd uiteindelijk uit zijn scharnieren getrokken.

Ook Amna Al Ameen Absais (23), een studente geneeskunde die al heel haar leven in Derna woont, herinnert zich het uur dat het plots beangstigend werd. “Het begon om 2.30 uur”, zegt ze aan. “Het geluid werd echt luid en mijn broer zei dat hij kon zien hoe het water de straat bedekte”. Amna pakte de kat vast, haar paspoort en dat van haar drie broers waar ze voor zorgt en rende naar de derde verdieping. Maar dan bereikte het water ook haar voeten. “Iedereen begon te schreeuwen.

Amna kon uiteindelijk uit het gebouw ontsnappen eens het water gezakt was. Maar van haar straat, blijft niets meer over. “Het is alsof de aarde is opengescheurd. Waar de straat vroeger was, is enkel nog een gat.” Amna is sindsdien op zoek naar familieleden, onder wie haar nonkel, zijn vrouw en hun drie kinderen. “We belden voor het laatst om 9 uur, hij belde om te horen of we oké waren.” Na de ramp vernam Amna dat haar beste vriendin Aisha het niet gehaald had.

Ondanks de vele gevaren proberen inwoners toch op zoek te gaan naar vermiste familieleden. Ook bouwvakker Mohamad Mahmoud Ismail Al-Shalwi repte zich naar huis om te gaan zoeken. “Toen ik aankwam vond ik alles – mijn gebouw, mijn familie, de hele buurt – onder de zee. Alles was verdwenen”, vertelt Al-Shawi, die intussen in Benghazi woont maar afkomstig is uit Derna, aan NBC News“Ik kan niet eten en ik kan helemaal niet slapen.” Hij zoekt nog naar 12 familieleden, tussen de 3 en de 77 jaar oud.

Nous avons résumé cette actualité afin que vous puissiez la lire rapidement. Si l'actualité vous intéresse, vous pouvez lire le texte intégral ici. Lire la suite:

 

Merci pour votre commentaire. Votre commentaire sera publié après examen.

Similar News:Vous pouvez également lire des articles d'actualité similaires à celui-ci que nous avons collectés auprès d'autres sources d'information.

Vluchten voor de vloedIn de Caraïbische zee, voor de kust van Panama, ligt het eiland Carti Sugdupu. Het is piepklein en overbevolkt met leden van het Guna-volk. De afgelopen decennia hebben ze de zeespiegel zien rijzen, de situatie wordt onhoudbaar, er zijn al huizen onder de golven verdwenen. De Panamese regering heeft daarom op het vasteland 300 huizen gebouwd om de bevolking te herlokaliseren. Tijd om de koffers te pakken. Fotograaf Luis Acosta zag dat het dringend was.
La source: destandaard - 🏆 13. / 59 Lire la suite »

Het was de opvallende geur die hen verraadde: hoe het grootste Gentse drugslabo ooit opgerold werdEen amandelgeur, duizenden gekraakte berichten en een loods in hartje van de Brugse Poort. Het zijn de elementen van een opvallend drugsdossier dat woensdag in de Gentse rechtbank werd gepleit. Daar stonden zeven verdachten terecht voor hun rol in het grootste Gents drugslabo ooit. “Dit had een catastrofe kunnen zijn.”
La source: Nieuwsblad_be - 🏆 25. / 50 Lire la suite »

Woke, het scheldwoord voor alles waarmee Bart De Wever het niet eens is‘Wokisme’ is al net zo’n uitgeholde term als ‘fascisme’, schrijft Thomas Crombez. Het is een omgekeerde geuzennaam geworden.
La source: destandaard - 🏆 13. / 59 Lire la suite »

Zonnig nazomerweerDonderdag blijft het droog en wordt het, na het optrekken van het lokale ochtendgrijs, zonnig met in de loop van de dag ontwikkeling van stapelwolken in het binnenland.
La source: destandaard - 🏆 13. / 59 Lire la suite »

Oost-Vlamingen zijn het langst onderweg naar het werk (en ze wonen nochtans niet zo ver)Wie in Oost-Vlaanderen woont, verliest het meeste tijd met pendelen. Dat blijkt uit een bevraging van SD Worx.
La source: destandaard - 🏆 13. / 59 Lire la suite »

Arthur Theate verlengt na transferhetze dan toch contract bij Rennes: “Het is het perfecte project”Arthur Theate kiest voor een verlengd verblijf bij Rennes. De Rode Duivel werd de afgelopen transfermercato met onder andere RB Leipzig in verband gebracht, maar bleef bij Rennes en verlengt nu zijn contract tot 2027.
La source: gva - 🏆 12. / 63 Lire la suite »