Oudste fossielen van moderne mens in Oost-Afrika zijn minstens 30.000 jaar ouder dan gedacht

Oudste fossielen van moderne mens in Oost-Afrika zijn minstens 30.000 jaar ouder dan gedacht #vrtnws

Vrtnws

13-01-22 23:28:00

Oudste fossielen van moderne mens in Oost-Afrika zijn minstens 30.000 jaar ouder dan gedacht vrtnws

De Omo I-fossielen uit Ethiopië liggen onder een laag vulkanische as die 233.000 jaar oud en zijn dus minstens zo oud.

Homo sapiens23 minTot de fossielen behoren onder meer een tamelijk volledige hersenschedel, een onderkaak, enkele wervels en beenderen uit de armen en benen. Hoewel de resten sterk beschadigd zijn, is het toch duidelijk dat de beenderen een verrassend moderne morfologie vertonen, zodat Omo I toegeschreven wordt aan moderne

Tot de Omo I-fossielen behoren geen tanden en dat maakte het moeilijk om de resten te dateren. Een eerste datering op basis van de beenderen zelf kwam tot een ouderdom van zo'n 130.000 jaar. In 2005 stelde een studie een datering voor van zo'n 195.000 jaar, wat van Omo I de oudste bekende fossielen van onze soort,

Lire la suite: VRT NWS »

Leakey, niet Leaky. En hij is nog maar pas overleden, op 2 januari.

Iconische paal op voormalige Ford-site in Genk afgebroken: 'Hij stond in de weg'Iconische paal op voormalige Ford-site in Genk afgebroken: 'Hij stond in de weg' vrtnws Heeft Kitir hem niet geschonken aan Afrika?

Doelpuntenmachine of lichtvoetige dribbelaar?De verkiezing van de Gouden Schoen belooft vanavond spannend te worden: er zijn minstens zes kanshebbers, onder wie grote favorieten Noa Lang en Paul Onuac...

Gouden Schoen: Felice Mazzu voor de tweede keer Trainer van het JaarFelice Mazzu is woensdag in Antwerp Expo op het 68e gala van de Gouden Schoen voor de tweede keer in zijn carrière verkozen tot Trainer van het Jaar.

Verrassing voor Gert Verhulst: eerste lief duikt na meer dan 30 jaar plots opEen opvallende videoboodschap voor Gert Verhulst (53) in James de musical. Na meer dan 30 jaar krijgt de Studio 100-baas donderdagavond beelden te zien van... 1 van een dozijn

DPG Media Privacy Gate8 jaar. Enfin, ‘officieel’ 8 jaar. Toen ze nog getrouwd was met een ander, daar kennen we geen echte timing van.

BEKIJK - Afdaling in pas ontdekte mergelschacht in Muizenberg leidt naar zes meter lange gangHet klim-en redteam van de brandweer Oost-Limburg is vanmiddag afgedaald in de mergelschacht om een inschatting te maken van de omvang en stabiliteit van het gangenstelsel.

De oudste menselijke fossielen waarvan algemeen aanvaard wordt dat het overblijfselen zijn van moderne Homo sapiens , zijn ouder dan gedacht.archieffoto Iconische paal op voormalige Ford-site in Genk afgebroken: "Hij stond in de weg" Op de voormalige Ford-terreinen in Genk is de opvallende witte paal van het imposante logo gesloopt.De verkiezing van de Gouden Schoen belooft vanavond spannend te worden: er zijn minstens zes kanshebbers, onder wie grote favorieten Noa Lang en Paul Onuachu..

De Omo I-fossielen uit Ethiopië liggen onder een dikke laag vulkanische as die 233.000 jaar oud is. De paal stond in de weg voor de aanleg van nieuwe wegen en groen op de site. Dat maakt dat de fossielen, en daarmee ook Homo sapiens als soort, minstens zo oud zijn.00 uur Publiekslieveling Charles De Ketelaere is de outsider. Dat blijkt uit een nieuwe studie onder leiding van de University of Cambridge. Artikel van Radio 2 Janna De Clerck 34 min De Vlaamse Waterweg is momenteel de laatste hand aan het leggen aan de herbestemming van de Ford-terreinen in Genk. Tot nu werd gedacht dat de fossielen zo'n 195. Daar ging de Brusselse traditieclub verder op zijn elan.

000 jaar oud waren. Maar de witte paal, waar vroeger het logo van Ford aanhing, stond in de weg, vertelt burgemeester Wim Dries (CD&V). Luc De Roy 23 min De Omo I-fossielen werden in 1967 opgegraven door een ploeg van de beroemde Keniaanse paleo-antropoloog Richard Leaky in de Omo Kibish formatie in het zuidwesten van Ethiopië. Dat gebied in de Grote Riftvallei is een rijke vindplaats van overblijfselen van vroege mensachtigen en artefacten als stenen werktuigen en er vindt veel vulkanische activiteit plaats. Vlaanderen trekt daar 40 miljoen euro voor uit. Tot de fossielen behoren onder meer een tamelijk volledige hersenschedel, een onderkaak, enkele wervels en beenderen uit de armen en benen. Hoewel de resten sterk beschadigd zijn, is het toch duidelijk dat de beenderen een verrassend moderne morfologie vertonen, zodat Omo I toegeschreven wordt aan moderne Homo sapiens ." Enkele spanten van de B-hal blijven, als verwijzing naar de industriële geschiedenis van Ford Er blijft wel een aandenken van Ford op de terreinen zichtbaar. Eind vorig jaar kreeg hij al voor de tweede keer de Trofee Raymond Goethals op zak gestoken.

Tot de Omo I-fossielen behoren geen tanden en dat maakte het moeilijk om de resten te dateren. Een eerste datering op basis van de beenderen zelf kwam tot een ouderdom van zo'n 130. "Ze zullen verwerkt worden in de overkapping van een plein.000 jaar. In 2005 stelde een studie een datering voor van zo'n 195. Want dat vinden we toch belangrijk.000 jaar, wat van Omo I de oudste bekende fossielen van onze soort, Homo sapiens , uit Oost-Afrika maakt, en waarschijnlijk zelfs uit heel Afrika en dus ook de oudste ter wereld. Alexander Blessin (KV Oostende) 298 4.

Die datering gebeurde op basis van een analyse van de sedimenten in de buurt van de fossielen, wat in dit geval een veel betrouwbaardere methode was dan een directe datering van de beenderen. "Logitiek bedrijf H. Zicht op de Omo Kibish formatie John Fleagle/NSF/Public domain Lagen van afzettingen De Omo Kibish formatie, waarvan de lagen sediment afgezet zijn door de Kibish-rivier, ligt in een gebied dat tussen 300.000 en 60. Enkele bedrijven hebben er al hun intrek genomen.000 jaar geleden geteisterd werd door hevige vulkaanuitbarstingen. De as van die uitbarstingen werd honderden kilometers in het rond geslingerd en plaatste zich in de loop van de tijd als een aparte laag tussen de sedimenten die afgezet werden door de Kibish-rivier. Hein Vanhaezebrouck (AA Gent) 50 9.

Toen het niveau van de rivier daalde, kwam dat geologische verleden bloot te liggen, wat van Omo Kibish een 'echte bibliotheek' maakt, zei doctor Céline Vidal. Vidal is een vulkanologe aan de University of Cambridge en de hoofdauteur van de nieuwe studie. Het is dankzij het onderzoek van die lagen dat wetenschappers de ouderdom van de menselijke resten hebben kunnen bepalen, dankzij een methode die argon-argondatering genoemd wordt en die gebaseerd is op sporen van zeldzame gassen in de gesteenten. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat de laag vulkanische as die zich onder de sedimentlaag met de fossielen bevond, zo'n 195.000 jaar oud was. Mazzu leidde Union in het voorjaar met ruime voorsprong naar de titel in 1B.

Dat betekende dat Omo I ten hoogste zo oud kon zijn, aangezien de menselijke resten niet ouder konden zijn dan de laag as die er onder lag. Maar over die datering was er veel onzekerheid, zei Vidal. Om een preciezere datering te verkrijgen, zou men de dikke laag as boven de fossielen hebben moeten dateren, die uiteraard later afgezet was. "Helaas was dat zo goed als onmogelijk met radiometrische technieken omdat de as zo fijn was, bijna als bloem." Kaartje met de ligging van de Omo Kibish formatie. Voor Mazzu is het al de tweede keer dat hij de onderscheiding voor beste coach in ontvangst mag nemen.

NASA Datering van de grote vulkaanuitbarstingen Om toch tot een oplossing te komen, probeerden Vidal en haar collega's al de grote vulkaanuitbarstingen te dateren in de Ethiopische Riftvallei rond de tijd dat Homo sapiens daar verschijnt, een periode die het Chibaniaan of Midden-Pleistoceen genoemd wordt en die loopt van 770.000 tot 126.000 jaar geleden. De onderzoekers verzamelden stalen van puimsteen uit de vulkanische afzettingen en vermaalden ze tot de deeltjes kleiner dan een millimeter waren. "Elke uitbarsting heeft haar eigen vingerafdruk - haar eigen evolutionair verhaal onder het oppervlak, dat bepaald wordt door de weg die het magma gevolgd heeft", zei Vidal. Felice Mazzu (Union) 438 2.

"Eens je het gesteente vergruizeld hebt, bevrijd je de mineralen die er in zitten en dan kan je het dateren en de chemische handtekening identificeren van het vulkanische glas dat de mineralen samenhoudt." De onderzoekers voerden een nieuwe geochemische analyse uit om de vingerafdruk van de dikke aslaag die boven de fossielen lag, te linken aan een uitbarsting van de Shala-vulkaan, meer dan 400 kilometer ver. Het team dateerde vervolgens puimsteenstalen van de vulkaan op 233.000 jaar geleden. Aangezien de Omo I-fossielen in een dieper gelegen laag werden gevonden dan deze aslaag, moeten ze meer dan 230. Vincent Kompany (Anderlecht) 118 7.

000 jaar oud zijn. De datering is nu '233.00 jaar met een foutenmarge van 22.000 jaar'. "Eerst ontdekte ik dat er een geochemische match was, maar we kenden toen de datum nog niet van de uitbarsting van de Shala", zei Vidal. Yves Vanderhaeghe (Cercle Brugge) 12 Lees meer over:.

"Ik heb dan onmiddellijk de stalen van de Shala-vulkaan opgestuurd naar onze collega's in Glasgow zodat ze de ouderdom van het gesteente konden bepalen. Toen ik de resultaten kreeg en ontdekte dat de oudste Homo sapiens uit het gebied ouder was dan eerder werd aangenomen, was ik echt opgewonden." Het Shala-meer in de achtergrond ligt in de uitgestrekte, ingestorte caldeira van de Shala-vulkaan. David Stanley/Wikimedia Commons/CC BY-SA 2.0 Marokkaanse oudere fossielen De oudere datering van de Omo I-fossielen brengt de tijdschaal beter in lijn met de laatste modellen van de menselijke evolutie.

"We naderen de datum die vooropgesteld wordt door de genetica, die stelt dat het rond 300.000 jaar geleden was dat de moderne mens zich afgesplitst heeft van de andere mensachtige afstammingslijnen", zei mede-auteur Aurélien Mounier, paleo-antropoloog aan het Musée de l'Homme in Parijs. Omo I komt ook dichter in de buurt van de Marokkaanse menselijke fossielen van Jebel Irhoud, waarvan de ouderdom eveneens geschat wordt op 300.000 jaar. Er wordt echter aan getwijfeld of die fossielen echt toebehoren aan onze soort.

Volgens Mounier blijkt uit een vergelijking van de hersenschedels van de twee specimens dat "Omo I de enige is die volledig de morfologische kenmerken van de moderne mens heeft." De meer uitgerekte vorm van de schedel uit Jebel Irhoud wijst op een primitievere vorm van onze soort. "In tegenstelling met andere fossielen uit het Midden-Pleistoceen waarvan gedacht wordt dat ze toebehoren aan vroege vormen uit de afstammingslijn van Homo sapiens , beschikt Omo I over onmiskenbare kenmerken van moderne mensen, zoals een grote en ronde hersenschedel en een kin", zei Mounier. "De nieuwe schatting voor de datering maakt van Omo I de facto .