OCAD onderzoekt brandstichting in Waalse scholen: “We zullen nooit aanvaarden dat onze scholen doelwit worden”

  • 📰 gva
  • ⏱ Reading Time:
  • 86 sec. here
  • 3 min. at publisher
  • 📊 Qulity Score:
  • News: 38%
  • Publisher: 63%

Het kernkabinet heeft OCAD, het coördinatiecentrum voor terreurdreiging, gevraagd om de reeks brandstichtingen in Waalse scholen te onderzoeken. Dat heeft premier Alexander De Croo bekendgemaakt. “We zullen nooit aanvaarden dat onze scholen een doelwit worden”, aldus de premier.

Belgique Nouvelles, Belgique Actualités

Sinds dinsdagnacht waren zes Waalse scholen het doelwit van brandstichting. In een aantal van die scholen werd graffiti aangebracht die verwees naar, een pakket seksuele en relationele opvoeding dat voortaan twee uur per jaar verplicht wordt gegeven aan leerlingen uit het zesde leerjaar en het vierde middelbaar. Tegen die beslissing werd de voorbije weken al geprotesteerd.

Premier De Croo heeft naar eigen zeggen geen probleem met protest, wel met geweld. “We zullen er alles aan doen om de schuldigen te vinden en voor het gerecht te brengen”, klonk het op de persconferentie na het kernkabinet. “We hebben ook aan het OCAD gevraagd om een analyse te maken.” Volgens minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden “is er momenteel geen noodzaak om het dreigingsniveau te verhogen” en “moeten we niet panikeren, maar wel alert blijven.

“Ik wil heel duidelijk zijn”, aldus nog de premier. “In een democratische en tolerante samenleving als de onze zullen we nooit aanvaarden dat onze scholen een doelwit worden: die moeten een veilige plaats zijn. We kunnen een debat voeren, we kunnen van mening verschillen. Maar we gebruiken nooit geweld, zeker niet op plaatsen waar onze kinderen samenkomen.

“Er was vanochtend ook een vergadering van het nationaal crisiscentrum met alle betrokken partijen – ook de veiligheids- en inlichtingendiensten – om zicht te krijgen op alle mogelijke maatregelen. Uit veiligheidsoverwegingen ga ik niet alle details daarover bekendmaken, maar we zullen dat in de komende uren en dagen blijven opvolgen.” Maandagochtend staat een nieuwe vergadering op de agenda. Dat is daags nadat er in Brussel een betoging is aangekondigd tegen Evras.

Toch werden de laatste twee feiten toegevoegd aan het onderzoek dat voor de eerste vier branden werd opgestart. “Gezien de nabijheid van de feiten en de beoogde locaties heeft de federale gerechtelijke politie de laatste twee dossiers naar zich getrokken. Op basis van al deze feiten werd een dossier voor criminele organisatie geopend. Het onderzoek is in volle gang”, aldus de procureur.

Nous avons résumé cette actualité afin que vous puissiez la lire rapidement. Si l'actualité vous intéresse, vous pouvez lire le texte intégral ici. Lire la suite:

 

Merci pour votre commentaire. Votre commentaire sera publié après examen.

Similar News:Vous pouvez également lire des articles d'actualité similaires à celui-ci que nous avons collectés auprès d'autres sources d'information.

Zonnig nazomerweerDonderdag blijft het droog en wordt het, na het optrekken van het lokale ochtendgrijs, zonnig met in de loop van de dag ontwikkeling van stapelwolken in het binnenland.
La source: destandaard - 🏆 13. / 59 Lire la suite »

Oost-Vlamingen zijn het langst onderweg naar het werk (en ze wonen nochtans niet zo ver)Wie in Oost-Vlaanderen woont, verliest het meeste tijd met pendelen. Dat blijkt uit een bevraging van SD Worx.
La source: destandaard - 🏆 13. / 59 Lire la suite »

Arthur Theate verlengt na transferhetze dan toch contract bij Rennes: “Het is het perfecte project”Arthur Theate kiest voor een verlengd verblijf bij Rennes. De Rode Duivel werd de afgelopen transfermercato met onder andere RB Leipzig in verband gebracht, maar bleef bij Rennes en verlengt nu zijn contract tot 2027.
La source: gva - 🏆 12. / 63 Lire la suite »

Het is niet voorbij, het begint pasDe oorzaken van het misbruik in de kerk moeten ten gronde aangepakt worden, schrijft Emmanuel Van Lierde. Wat bestreden moet worden, zijn de netwerken van clerici die elkaar beschermen.
La source: destandaard - 🏆 13. / 59 Lire la suite »

Vier uur seksuele opvoeding zet Waalse scholen in brandIn vier kleuterscholen in Charleroi is dinsdagnacht brandgesticht. Allicht gaat het om protest tegen seksuele opvoeding in het Franstalig onderwijs. ‘Evras gaat niet over pornografie, maar over verliefdheid en grenzen stellen.’
La source: destandaard - 🏆 13. / 59 Lire la suite »

Premier De Croo vraagt OCAD om brandstichting in Waalse scholen te onderzoeken: “Zullen nooit aanvaarden dat onze scholen doelwit worden”Het kernkabinet heeft OCAD, het coördinatiecentrum voor terreurdreiging, gevraagd om de reeks brandstichtingen in Waalse scholen te onderzoeken. Dat heeft premier Alexander De Croo bekendgemaakt. “We zullen nooit aanvaarden dat onze scholen een doelwit worden”, aldus de premier.
La source: Nieuwsblad_be - 🏆 25. / 50 Lire la suite »