Moederschapsrust voor zelfstandigen: drie belangrijke weetjes

Moederschapsrust voor zelfstandigen: drie belangrijke weetjes

Julie De Vos

27-01-22 13:59:00

Moederschapsrust voor zelfstandigen: drie belangrijke weetjes

Huisarts Julie De Vos veroorzaakte commotie op de sociale media, toen ze deelde dat ze geen euro moederschapsuitkering van het ziekenfonds zou krijgen, omdat ze 'te lang' had doorgewerkt. Ze werkte tot enkele dagen voor de uitgerekende datum om haar overwerkte collega's zo lang mogelijk bij te staan.

... 1 Verplichte zwangerschapsrust Nadat ze haar verhaal in de media had gedaan, is voor De Vos een oplossing uit de bus gekomen."In deze casus zal de moederschapsuitkering slechts voor één week worden geweigerd", reageert een woordvoerster van het Riziv."Voor de weken waarin geen beroepsactiviteit is verricht, wordt wel een uitkering toegekend." Daarmee is het euvel voor andere zelfstandigen nog niet opgelost. Volgens het Riziv gaat het om"een zeldzame situatie". In het KB staat ook"geen uitdrukkelijke sanctie" voor vrouwen die doorwerken tijdens de verplichte moederschapsrust. Er zou binnenkort een nieuwe rondzendbrief over die situatie naar de ziekenfondsen gaan. 2 Beginnende zelfstandigen Enkel zelfstandigen die in het tweede en het derde kwartaal sociale bijdragen hebben betaald, hebben recht op een uitkering tijdens hun moederschapsrust. Bij sommige ziekenfondsen moeten zelfstandigen een wachttijd van zes maanden doorlopen, vooraleer ze recht hebben op een uitkering. 3 Geen accumulatie Wie al een uitkering krijgt, omdat ze om een andere reden arbeidsongeschikt is, verliest die uitkering tijdens de moederschapsrust. Wie werkt tijdens de moederschapsrust, of te veel werkt tijdens een halftijdse moederschapsrust verliest haar uitkering.

Lire la suite: Knack »

Geld geven aan een kersverse moeder stimuleert de hersenen van haar babyPas bevallen moeders zo'n 300 dollar per maand geven, bevordert de ontwikkeling van belangrijke hersengebieden van de babys. In België noemen ze dat gewoon kindergeld 👨‍🎓 Kikkers zonder pootjes zijn doof. Moet dat echt geld zijn of mag dat ook Monopoly-geld zijn?

Helft particulieren in België van plan om elektrische of hybride wagen te kopenBijna de helft (48 procent) van de particuliere autobezitters in België is van plan om als volgende wagen een elektrische of hybride wagen te kopen. Dat blijkt donderdag uit de resultaten van een bevraging van 1.057 Belgen door consultancybureau Deloitte. Vorig jaar was dat nog maar 33 procent van de Belgische consumenten. Louter privé overweeg je dat niet: aanpassingen en prijs laadpaal thuis, brandgevaar vooral bij opladen, beperkte rij-afstand zeker in de winter, tijd en prijs opladen onderweg, onbestaande herverkoopwaarde auto, betwistbaar milieuvoordeel.

Wat na het Dudenpark? Union heeft drie opties voor een nieuw stadionVoetbalclub Union Sint-Gillis heeft dinsdag samengezeten met Brussels minister-president Rudi Vervoort, Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet, vertegenwoordigers van de betrokken besturen en de burgemeesters van Vorst en Sint-Gillis over een toekomstig nieuw stadion. Tijdens een presentatiebijeenkomst werden drie opties naar voren geschoven.

Drie jaar met uitstel voor vechtersbaas die man schedelbreuk sloeg na wedstrijd Rode DuivelsDrie jaar met uitstel voor vechtersbaas die man schedelbreuk sloeg na wedstrijd Rode Duivels vrtnws Met uitstel, dus de facto zo goed als onbestraft, terwijl het slachtoffer er blijvend letsel aan overhoudt, en zelfs geluk heeft gehad dat hij het overleefde. Graag enige reachie VincentVQ Nultolerantie in de praktijk En voor wat vuilbekkerij krijgt een niet nadergenoemde chirurg 5 maand effectief.

Drie Belgische actrices genomineerd voor CésarsAls de sterren juist staan, krijgen de Césars, de Franse filmprijzen, bij de uitreiking op 25 februari een behoorlijk Belgische tintje. Drie Belgische actr...

Antwerpse in Oekraïne getuigt over dreigend conflict met Rusland: “Mensen staan hier in rijen om wapens te kopen”De 28-jarige Anastacia Galouchka heeft als expert Internationaal Recht en Buitenlandse Zaken drie jaar voor een Oekraïense organisatie gewerkt. Omdat ze no... Hebben jullie enig zicht op wat jullie publiceren? Wapens in de handen van onvoorbereide of onstabiele mensen zijn een weg naar drama. Een soldaat schoot om onbekende redenen bewakers, waarbij vijf mensen omkwamen en vijf anderen gewond raakten. Een beetje fact-checking en journalistiek niveau als dat al van toepassing is op gva is op zijn plaats. Ben vorige week in kiev geweest dit bericht is nonsens, goedkope sensatie. Daarbij heeft Oekraine een wapenwetgeving, je kunt er niet zomaar wat gaan kopen.

© Getty Images ... 1 Verplichte zwangerschapsrust Nadat ze haar verhaal in de media had gedaan, is voor De Vos een oplossing uit de bus gekomen."In deze casus zal de moederschapsuitkering slechts voor één week worden geweigerd", reageert een woordvoerster van het Riziv."Voor de weken waarin geen beroepsactiviteit is verricht, wordt wel een uitkering toegekend." Daarmee is het euvel voor andere zelfstandigen nog niet opgelost. Volgens het Riziv gaat het om"een zeldzame situatie". In het KB staat ook"geen uitdrukkelijke sanctie" voor vrouwen die doorwerken tijdens de verplichte moederschapsrust. Er zou binnenkort een nieuwe rondzendbrief over die situatie naar de ziekenfondsen gaan. 2 Beginnende zelfstandigen Enkel zelfstandigen die in het tweede en het derde kwartaal sociale bijdragen hebben betaald, hebben recht op een uitkering tijdens hun moederschapsrust. Bij sommige ziekenfondsen moeten zelfstandigen een wachttijd van zes maanden doorlopen, vooraleer ze recht hebben op een uitkering. 3 Geen accumulatie Wie al een uitkering krijgt, omdat ze om een andere reden arbeidsongeschikt is, verliest die uitkering tijdens de moederschapsrust. Wie werkt tijdens de moederschapsrust, of te veel werkt tijdens een halftijdse moederschapsrust verliest haar uitkering. Wil je dit artikel verder lezen? Kies voor Trends Family