LIVE. Schauvliege over PFOS-vervuiling: “Zou ik met de kennis die ik in 2017 had vandaag opnieuw zo handelen? Ja”

17-01-22 13:08:00

LIVE. Schauvliege over PFOS-vervuiling: “Zou ik met de kennis die ik in 2017 had vandaag opnieuw zo handelen?'

Pfos-Vervuiling

LIVE. Schauvliege over PFOS-vervuiling: “Zou ik met de kennis die ik in 2017 had vandaag opnieuw zo handelen?'

Er waren in 2017 geen aanwijzingen dat de PFOS-vervuiling in de omgeving van de 3M-site in Zwijndrecht een gevaar was voor de volksgezondheid. Dat heeft vo...

Vandaag om 09:00Een sleutelzitting in de onderzoekscommissie PFAS-PFOS vandaag. De commissie heeft vier ministers van de voormalige regering-Bourgeois uitgenodigd die tussen 2014 en 2019 op een of andere manier betrokken waren bij het dossier: voormalig minister van Financiën en Begroting Bart Tommelein, voormalig minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts, voormalig minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen en voormalig minister van Omgeving Joke Schauvliege.

De commissie probeert vooral een antwoord te krijgen op de vraag “wie wist wat wanneer en is er wel voldoende gedaan met die beschikbare informatie?” Het was daarbij vooral uitkijken naar de verklaringen van de voormalige ministers Joke Schauvliege en Ben Weyts.

Lire la suite: Gazet van Antwerpen »

Als je enige persoonlijke verantwoording zou moeten afleggen ook ?

Waarom het PFOS-schandaal niet in 2017 is losgebarstenOp 12 oktober 2017 belandde een communicatiecampagne over de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht na weken voorbereiding in de prullenmand. Er was ‘geen reden’ t... Of in 2007? Waarom schrijft niemand daar over? Toen was er ook PFOS en toen was er de gunning van dat Lange Wapper traject aan Noriant. Toen zijn er nog veel louchere dingen gebeurd. de zoveelste miskleun van deze minister 'Jantje zag eens pruimen hangen...' 😏🙄

Live | Commissie PFOS: Weyts spreekt van ‘tegenovergestelde van doofpot’De leden van de onderzoekscommissie PFOS houden vandaag een hoorzitting met de bevoegde ministers uit de zittingsperiode 2014-2019: voormalig minister van ... Alles. Kunnen allen in de leer gaan hoe ze moeten Wenen (bleten) voor de camera’s. Alles, de bewijzen zijn er.

LIVE. Voormalige ministers ondervraagd in onderzoekscommissie PFAS-PFOSIn de lente van 2021 bleek dat de grond die moest verzet worden om de Oosterweelverbinding aan te leggen, vervuild is met PFOS. Het Vlaams Parlement richtt... Een lachertje !

Pollution à Zwijndrecht : 'En 2017, il n’y avait pas d’indication de danger pour la santé' selon l’ex-ministre SchauvliegeEn 2017, il n’y avait pas d’indication que la pollution au PFOS dans les environs du site de 3M à Zwijndrecht... Il n'y a plus de libertés avec un code QR pour toutes activité sociales Il n'y a plus d'égalité puisqu'il fait avoir reçu sa drogue tout les 3 mois pour valider le code QR Il n'y a plus de fraternité en France totalitaire où chaque personne est traitée différemment selon son QR

DPG Media Privacy GateUiteraard zou ze het opnieuw doen, incompetent zijn is iets dat je hebt voor het leven... 😎 Dat is de beste mop

Waarom het PFOS-schandaal niet in 2017 is losgebarstenOp 12 oktober 2017 belandde een communicatiecampagne over de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht na weken voorbereiding in de prullenmand. Er was ‘geen reden’ t... Of in 2007? Waarom schrijft niemand daar over? Toen was er ook PFOS en toen was er de gunning van dat Lange Wapper traject aan Noriant. Toen zijn er nog veel louchere dingen gebeurd. de zoveelste miskleun van deze minister 'Jantje zag eens pruimen hangen...' 😏🙄

Er waren in 2017 geen aanwijzingen dat de PFOS-vervuiling in de omgeving van de 3M-site in Zwijndrecht een gevaar was voor de volksgezondheid.PFOS Waarom het PFOS-schandaal niet in 2017 is losgebarsten Op 12 oktober 2017 belandde een communicatiecampagne over de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht na weken voorbereiding in de prullenmand.Vandaag om 08:48 door wle De leden van de onderzoekscommissie PFOS houden vandaag een hoorzitting met de bevoegde ministers uit de zittingsperiode 2014-2019: voormalig minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA), voormalig minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V), voormalig minister van Welzijn en Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V) en voormalig minister van Financiën en Begroting Bart Tommelein (Open VLD) worden op het matje geroepen.In de lente van 2021 bleek dat de grond die moest verzet worden om de Oosterweelverbinding aan te leggen, vervuild is met PFOS.

Dat heeft voormalig minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) maandagochtend gezegd in de onderzoekscommissie PFAS-PFOS van het Vlaams Parlement. Voormalig minister van Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) liet een gelijkaardige boodschap horen en counterde de critici die spreken van een “doofpotoperatie”. Vandaag om 09:00 Een sleutelzitting in de onderzoekscommissie PFAS-PFOS vandaag. want er is regelmatig gecommuniceerd’, aldus de voormalig minister van Openbare Werken. De commissie heeft vier ministers van de voormalige regering-Bourgeois uitgenodigd die tussen 2014 en 2019 op een of andere manier betrokken waren bij het dossier: voormalig minister van Financiën en Begroting Bart Tommelein, voormalig minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts, voormalig minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen en voormalig minister van Omgeving Joke Schauvliege. De commissie probeert vooral een antwoord te krijgen op de vraag “wie wist wat wanneer en is er wel voldoende gedaan met die beschikbare informatie?” Het was daarbij vooral uitkijken naar de verklaringen van de voormalige ministers Joke Schauvliege en Ben Weyts. Vandaag om 09:00 Wil jij toegang tot alle artikels van Het Nieuwsblad? Duik in onze plusartikels en lees er elke maand 3 naar keuze gratis.

Volgens minister Schauvliege was het in 2017 wel duidelijk dat de ‘forever chemicals’ (PFAS-PFOS) die 3M gebruikte wel schadelijk waren voor het milieu, maar was er “geen indicatie van een humaantoxicologisch risico in de omgeving van 3M”. In een nota van 29 september aan het stuurcomité zei David Van Herreweghe, ex-voorzitter van Lantis (toen nog BAM), dat er op basis van Ovams beoordeling ‘geen direct risico’ was voor de mens. Ook afvalstoffenmaatschappij OVAM zat in 2017 nog op de lijn dat er “geen direct risico zou bestaan voor de volksgezondheid”. De ommekeer kwam er volgens Schauvliege pas eind 2018, toen er veel strengere Europese normen kwamen. “Toen de kennis toenam en de Europese normen strenger werden - die werden in 2020 240 keer strenger dan in 2017 - heb ik, net als mijn diensten, onmiddellijk gehandeld”, aldus Schauvliege. Volgens Weyts is het dan ook makkelijk ‘om met de bril van nu’ naar de feiten van toen te kijken. De voormalige CD&V-minister is duidelijk: “Zou ik met de kennis die ik in 2017 had vandaag opnieuw zo handelen? Ja.

Zou ik met de kennis die er in 2022 is opnieuw zo handelen? Uiteraard niet”. © BELGA Een gelijkaardige boodschap was te horen in het openingsstatement van voormalig minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts. ‘Normaal ben ik blij met een klasreünie’, zei hij. “Het is gemakkelijk om met de bril en de kennis van vandaag het verleden te beoordelen. Maar ik meen oprecht dat mijn diensten onder mijn politieke verantwoordelijkheid in eer en geweten correct hebben gehandeld”, aldus Weyts. “Doofpot zonder deksel” De N-VA-minister ergert zich wat aan de insinuaties en aantijgingen in het dossier alsook aan het feit dat sommige critici spreken van een doofpotoperatie. Hij was toen afwezig door ziekte.

“Als er al sprake was van een doofpot, dan toch een doofpot zonder deksel”, zei Weyts, verwijzend naar de verschillende momenten waarop er over de PFOS-vervuiling op de werfzone van de Oosterweel is gecommuniceerd. Dat er op een veelbesproken vergadering van 12 oktober 2017 (met onder meer bouwheer Lantis, OVAM en de kabinetten van Schauvliege en Weyts, red.) voor gekozen werd om toch niet breder te communiceren over de mogelijke risico’s van de vervuiling, is volgens Weyts “een gezamenlijke verantwoordelijkheid, ook onder mijn politieke verantwoordelijkheid”, maar is die beslissing genomen op basis van de toen beschikbare “adviezen van experten”. Maar dat is sowieso het geval voor projecten van deze omvang’. Terwijl je dit leest, gaan onze journalisten verder voor het nieuws van dichtbij. Ze graven dieper in de actualiteit uit jouw buurt én tonen de impact van wereldgebeurtenissen op jouw leven.

.