In het ontroerende 'Uurwerk' beheerst Ane Riel het literaire raderwerk als een Zwitserse horloge

22-01-22 16:15:00

Een oude vrouw, een klok en een vrolijk buurjongetje: meer heeft de Deense Ane Riel niet nodig om een tijdbom van een boek te schrijven.

Sofie Gråbøl

Een oude vrouw, een klok en een vrolijk buurjongetje: meer heeft de Deense Ane Riel niet nodig om een tijdbom van een boek te schrijven.

Een oude vrouw, een klok en een vrolijk buurjongetje: meer heeft de Deense Ane Riel niet nodig om een tijdbom van een boek te schrijven.

Alma woont aan het eind van een doodlopende straat, waar ze haar trage dagen alleen slijt. De tijd heeft gaten in haar geheugen geslagen. Soms betrapt ze zichzelf slapend op het toilet of op de grond na ogenschijnlijk een valpartij. Dan duurt het soms een uur voor ze weer recht kan krabbelen. Alleen de staande klok houdt haar in leven. Die opwinden is elke avond haar laatste dagtaak, maar het tikken hoort ze niet: ze is al jaren doof.

...Alma woont aan het eind van een doodlopende straat, waar ze haar trage dagen alleen slijt. De tijd heeft gaten in haar geheugen geslagen. Soms betrapt ze zichzelf slapend op het toilet of op de grond na ogenschijnlijk een valpartij. Dan duurt het soms een uur voor ze weer recht kan krabbelen. Alleen de staande klok houdt haar in leven. Die opwinden is elke avond haar laatste dagtaak, maar het tikken hoort ze niet: ze is al jaren doof. Bezoek is zeldzaam. De post is een stapel papier op de mat en elke week staat er een krat eten voor de deur. Ze weet alleen niet wie ervoor betaalt. Op tafel liggen vergeelde briefjes: 'Zorg dat je voldoende eet' en 'Soms ben je in de war, rust dan even uit'. Heeft zij die geschreven? In vlagen herinnert ze zich haar leven. Haar dode dochter, haar overleden man Otto die een horlogewinkel uitbaatte maar op het eind van zijn leven verbitterd raakte en waarschijnlijk zijn levenswerk in de fik stak om de verzekering op te lichten. Hun laatste jaren bestempelt ze als 'een stille terreur'. Otto werd dement, en schuwde het geweld niet. Bovendien waren zijn klokken zijn ware minnaressen, met vooraan in de harem een Rolex Antimagnetique 4113, een verzamelstuk dat op veilingen makkelijk boven het miljoen afgeklopt wordt. Alma's eenzaamheid wordt doorbroken door een buurjongetje dat elke dag met zijn hondje langswandelt, een jongetje dat blijkbaar niet naar school moet en zich met koekjes welwillend haar huis binnen laat lokken. Met elk bezoekje voelt ze de levenslust weer opborrelen en ook haar geheugen wordt opgefrist. Helaas zitten daar beelden tussen die beter in de vergetelheid waren blijven steken. Zo is er het geheim van het sigarenkistje, en dat ene sleuteltje dat telkens in haar ziel prikt. En waarom durft ze niet meer naar het schuurtje in de tuin? De Deense schrijfster Ane Riel brak in 2015 door met de thriller Hars. Die vakkennis past ze slim toe op het tijdloze verhaal van Alma. Een beklemmende setting, een mysterieus verleden, de nodige cliffhangers en subtiele plottwists: Riel beheerst het literaire raderwerk als een Zwitserse horloge. Uurwerk boeit ook door de maatschappelijke problematiek die Riel aankaart: de vereenzaming bij ouderen en een gemeenschap die er niet in slaagt tijdig in te grijpen bij dementie en partnergeweld. Maar bovenal is Uurwerk een ontroerende roman over een onwaarschijnlijke vriendschap die de generaties en de tijd overstijgt.

Lire la suite:
Knack »

Coronabarometer en coronapas inzet van belangrijk OverlegcomitéHet Overlegcomité van vrijdag moet de weg vooruit tonen, met een barometer als leidraad en een aangescherpte coronapas als booster voor de boosterprik. Ove... Die eikels hebben het niet door dat we geen pasjes moeten hebben !! Het tweede is al een mislukking, het eerste wordt het. Maak er iets schoons van, woordvoerders. Achterlijke debielen: de mensen willen die qr code niet en ook die muilbanden moeten weg, compleet zinloos gedoe. Terug naar de normaliteit.

Covid Safe Ticket blijft “geen dag langer dan nodig”Geen coronamaatregel die zo gecontesteerd is als het Covid Safe Ticket. “Discriminatie”, “een vals gevoel van veiligheid”, “overbodig”: het systeem is al a... 😂😂😂 alexanderdecroo moet men nooit geloven. T is er al te lang...

Grondwettelijk Hof verwerpt schorsingsvordering tegen CSTHet Grondwettelijk Hof heeft een vordering tot schorsing van het Covid Safe Ticket verworpen. De klagers konden volgens het Hof niet voldoende nadeel aanto...

'Poetins 'tactische zetten' werken deels contraproductief. Is dat al doorgedrongen in het Kremlin?''Het Kremlin creëert niet toevallig in het post-Merkel tijdperk een geostrategische 'stress test' om het Westen te verdelen', schrijft David Criekemans over de toenemende spanning over Oekraïne.

'In Molenbeek moet je 15 jaar wachten op een sociale huurwoning'Dat blijkt uit een vraag van een gemeenteraadslid aan het College van Burgemeester en Schepen. Een Marokkaanse naam aannemen helpt wellicht? Als autochtoon! ja waar niet ?

Het leven wordt een beetje aangenamer: we zitten in fase rood en dat is een stevige versoepelingHet Overlegcomité heeft een coronabarometer in het leven geroepen en zet die onmiddellijk op rood. Klinkt onheilspellend maar eigenlijk houdt dat een stevi... Ik mag hopen dat deze titel ironisch bedoeld is? Barometer corona Booster Wat voor wetenschappelijk termen Applaus Aan de regering Komaan people! Gooi alles open! Laat iedereen binnen!! Geen scannen meer!

© GF / Alex Nyborg Madsen Alma woont aan het eind van een doodlopende straat, waar ze haar trage dagen alleen slijt.Het Overlegcomité van vrijdag moet de weg vooruit tonen, met een barometer als leidraad en een aangescherpte coronapas als booster voor de boosterprik.© BELGA Geen coronamaatregel die zo gecontesteerd is als het Covid Safe Ticket.Het Grondwettelijk Hof heeft een vordering tot schorsing van het Covid Safe Ticket verworpen.

De tijd heeft gaten in haar geheugen geslagen. Soms betrapt ze zichzelf slapend op het toilet of op de grond na ogenschijnlijk een valpartij. Vraag is of de regeringen deze keer wel eensgezind knopen kunnen doorhakken. Dan duurt het soms een uur voor ze weer recht kan krabbelen. Niet verwonderlijk dus dat Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) erop rekent dat het CST zo snel mogelijk “onherroepelijk de schuif inkan”. Alleen de staande klok houdt haar in leven.00 uur Het is wachten op wat De Croo en Jambon vrijdag mee te delen hebben. Die opwinden is elke avond haar laatste dagtaak, maar het tikken hoort ze niet: ze is al jaren doof. Het Grondwettelijk Hof gaat daar niet in mee.

. Hij noemt het CST “een belangrijk instrument dat ervoor zorgt dat we het maatschappelijk leven kunnen behouden en zo veilig mogelijk kunnen houden... Alma woont aan het eind van een doodlopende straat, waar ze haar trage dagen alleen slijt. “Maar we zullen het geen dag langer aanhouden dan nodig. De tijd heeft gaten in haar geheugen geslagen. Wil jij toegang tot alle artikels van Het Nieuwsblad? Duik in onze plusartikels en lees er elke maand 3 naar keuze gratis.

Soms betrapt ze zichzelf slapend op het toilet of op de grond na ogenschijnlijk een valpartij. Dan duurt het soms een uur voor ze weer recht kan krabbelen. Alleen de staande klok houdt haar in leven. Die opwinden is elke avond haar laatste dagtaak, maar het tikken hoort ze niet: ze is al jaren doof. Bezoek is zeldzaam.

De post is een stapel papier op de mat en elke week staat er een krat eten voor de deur. Ze weet alleen niet wie ervoor betaalt. Op tafel liggen vergeelde briefjes: 'Zorg dat je voldoende eet' en 'Soms ben je in de war, rust dan even uit'. Heeft zij die geschreven? In vlagen herinnert ze zich haar leven. Haar dode dochter, haar overleden man Otto die een horlogewinkel uitbaatte maar op het eind van zijn leven verbitterd raakte en waarschijnlijk zijn levenswerk in de fik stak om de verzekering op te lichten.

Hun laatste jaren bestempelt ze als 'een stille terreur'. Otto werd dement, en schuwde het geweld niet. Bovendien waren zijn klokken zijn ware minnaressen, met vooraan in de harem een Rolex Antimagnetique 4113, een verzamelstuk dat op veilingen makkelijk boven het miljoen afgeklopt wordt. Alma's eenzaamheid wordt doorbroken door een buurjongetje dat elke dag met zijn hondje langswandelt, een jongetje dat blijkbaar niet naar school moet en zich met koekjes welwillend haar huis binnen laat lokken. Met elk bezoekje voelt ze de levenslust weer opborrelen en ook haar geheugen wordt opgefrist.

Helaas zitten daar beelden tussen die beter in de vergetelheid waren blijven steken. Zo is er het geheim van het sigarenkistje, en dat ene sleuteltje dat telkens in haar ziel prikt. En waarom durft ze niet meer naar het schuurtje in de tuin? De Deense schrijfster Ane Riel brak in 2015 door met de thriller Hars. Die vakkennis past ze slim toe op het tijdloze verhaal van Alma. Een beklemmende setting, een mysterieus verleden, de nodige cliffhangers en subtiele plottwists: Riel beheerst het literaire raderwerk als een Zwitserse horloge.

Uurwerk boeit ook door de maatschappelijke problematiek die Riel aankaart: de vereenzaming bij ouderen en een gemeenschap die er niet in slaagt tijdig in te grijpen bij dementie en partnergeweld. Maar bovenal is Uurwerk een ontroerende roman over een onwaarschijnlijke vriendschap die de generaties en de tijd overstijgt. Wil je dit artikel verder lezen? Kies voor Knack Family .