Howest-studenten hacken stad Leuven

17-01-22 14:20:00

Leuven zet sinds enkele maanden studenten van hogeschool Howest in om de stad ethisch te hacken.

Thomas Van Oppens

Studenten van de opleiding Cyber Security Professional probeerden op allerhande manieren (ethisch) in te breken op de IT-systemen en -toepassingen van de stad.

Leuven zet sinds enkele maanden studenten van hogeschool Howest in om de stad ethisch te hacken.

In een poging om haar IT-infrastructuur maximaal te beschermen en zich te wapenen tegen cyberaanvallen, deed stad Leuven de voorbije maanden beroep op enkele studenten van hogeschool Howest om de stad ethisch te hacken. De studenten leverden na afloop een rapport met aanbevelingen af. De stad kreeg hiervoor de steun van de Vlaams minister van binnenlands bestuur en de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG).

De studenten van de opleiding Cyber Security Professional probeerden op allerhande manieren in te breken op de IT-systemen en -toepassingen van de stad. Het resultaat is een rapport op maat met aanbevelingen om de cyberveiligheid van de stad te verbeteren. 'Onze IT-systemen hielden goed stand en het was onmogelijk voor de studenten om aan gevoelige data te geraken. Maar zaken kunnen altijd nóg beter: de aanbevelingen van de studenten zullen we ter harte nemen om zo onze IT-infrastructuur, processen en systemen verder te beveiligen', aldus schepen van ICT Thomas Van Oppens.

Lire la suite: Knack »

Verschillende treindeuren open op trein van Leuven naar Kortrijk, daders riskeren zware boeteEen trein op de lijn Leuven-Kortrijk heeft vrijdagochtend meerdere minuten met enkele deuren open gereden. Een treinbegeleider merkte het probleem op en ko... opentreindeurendag

Verschillende treindeuren open op trein van Leuven naar Kortrijk, daders riskeren zware boeteEen trein op de lijn Leuven-Kortrijk heeft vrijdagochtend meerdere minuten met enkele deuren open gereden. Een treinbegeleider merkte het probleem op en ko... opentreindeurendag

DPG Media Privacy GateLees: leuven wil de auto weg.. da's veel duidelijker voor de burger.. In Leuven gaan ze dus voor 0 rijvakken! Gelukkig ben ik er niet blijven hangen na mijn studies. 😏 ze zijn er een soep van aan het maken , Leuven wordt en is onleefbaar aan het worden .

Reuzenrad op Steenplein in Antwerpen na ruim een jaar afgebrokenHet reuzenrad stond 14 maanden aan de Kaaien en bepaalde mee de skyline van de stad.

Twee tieners opgepakt in Manchester na terreurdaad in Amerikaanse synagogeIn de Britse stad Manchester zijn zondag twee tieners opgepakt nadat een Brit naar de VS was gevlogen, daar een wapen had gekocht en zaterdag tien uur lang...

Grootste ruimtevaart-expo van Europa landt in Antwerp Expo: “Permanent ruimtevaartmuseum in ’t Stad zou pas écht cool zijn”Ruimtevaart is weer helemaal hot. Fascinerende figuren zoals Elon Musk zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen. In Antwerpen hebben we Jürgen Ingels die ...

© Stad Leuven In een poging om haar IT-infrastructuur maximaal te beschermen en zich te wapenen tegen cyberaanvallen, deed stad Leuven de voorbije maanden beroep op enkele studenten van hogeschool Howest om de stad ethisch te hacken.Een trein op de lijn Leuven-Kortrijk heeft vrijdagochtend meerdere minuten met enkele deuren open gereden.Een trein op de lijn Leuven-Kortrijk heeft vrijdagochtend meerdere minuten met enkele deuren open gereden..

De studenten leverden na afloop een rapport met aanbevelingen af. De stad kreeg hiervoor de steun van de Vlaams minister van binnenlands bestuur en de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG). De deuren zouden geopend zijn door reizigers, zij riskeren nu een zware boete en straf. De studenten van de opleiding Cyber Security Professional probeerden op allerhande manieren in te breken op de IT-systemen en -toepassingen van de stad. Rijden met de deuren open is niet zonder gevaar. Het resultaat is een rapport op maat met aanbevelingen om de cyberveiligheid van de stad te verbeteren. Vandaag om 14:30 Wil jij toegang tot alle artikels van Het Nieuwsblad? Duik in onze plusartikels en lees er elke maand 3 naar keuze gratis. 'Onze IT-systemen hielden goed stand en het was onmogelijk voor de studenten om aan gevoelige data te geraken.

Maar zaken kunnen altijd nóg beter: de aanbevelingen van de studenten zullen we ter harte nemen om zo onze IT-infrastructuur, processen en systemen verder te beveiligen', aldus schepen van ICT Thomas Van Oppens. Ethisch hacken bij 103 lokale besturen Om lokale besturen beter digitaal te beschermen, trok Vlaams minister van binnenlands bestuur Bart Somers ruim 2 miljoen euro uit voor de uitbouw van een cybersecurity toolkit, de inzet van ethische hackers en een ICT-veiligheidsaudit bij lokale besturen. Dit alles gebeurt in samenwerking met de VVSG. 'Lokale besturen gingen direct aan de slag met de middelen die we hebben vrijgemaakt. 127 gemeenten bestelden een ICT-veiligheidsaudit en 103 lokale besturen stapten reeds in in het traject ethisch hacken', aldus minister Somers.

In een poging om haar IT-infrastructuur maximaal te beschermen en zich te wapenen tegen cyberaanvallen, deed stad Leuven de voorbije maanden beroep op enkele studenten van hogeschool Howest om de stad ethisch te hacken. De studenten leverden na afloop een rapport met aanbevelingen af. De stad kreeg hiervoor de steun van de Vlaams minister van binnenlands bestuur en de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG).De studenten van de opleiding Cyber Security Professional probeerden op allerhande manieren in te breken op de IT-systemen en -toepassingen van de stad. Het resultaat is een rapport op maat met aanbevelingen om de cyberveiligheid van de stad te verbeteren.

'Onze IT-systemen hielden goed stand en het was onmogelijk voor de studenten om aan gevoelige data te geraken. Maar zaken kunnen altijd nóg beter: de aanbevelingen van de studenten zullen we ter harte nemen om zo onze IT-infrastructuur, processen en systemen verder te beveiligen', aldus schepen van ICT Thomas Van Oppens.Om lokale besturen beter digitaal te beschermen, trok Vlaams minister van binnenlands bestuur Bart Somers ruim 2 miljoen euro uit voor de uitbouw van een cybersecurity toolkit, de inzet van ethische hackers en een ICT-veiligheidsaudit bij lokale besturen. Dit alles gebeurt in samenwerking met de VVSG. 'Lokale besturen gingen direct aan de slag met de middelen die we hebben vrijgemaakt.

127 gemeenten bestelden een ICT-veiligheidsaudit en 103 lokale besturen stapten reeds in in het traject ethisch hacken', aldus minister Somers. Lees meer over: .