Het dilemma van Barcelona: Lionel Messi of de Super League

Barcelona moest kiezen tussen Messi en de Super League. Het werd de Europese competitie in plaats van de beste speler uit zijn geschiedenis.

05-08-21 22:39:00

Barcelona moest kiezen tussen Messi en de Super League. Het werd de Europese competitie in plaats van de beste speler uit zijn geschiedenis.

Tot voor donderdag leek een vertrek van Messi bij Barcelona haast ondenkbaar, maar door de financiële problemen van de Spaanse club, de regelgeving van La Liga en de droom van een Super League bleek dat uiteindelijk de enige oplossing.

Keer gedeeldLionel Messi met Barcelonavoorzitter Joan Laporta © GETTYEerst en vooral, technisch gezien verlaat Lionel Messi Barcelona niet. Herinner u dat het contract van de Argentijn stopte op 1 juli en Messi sindsdien eigenlijk 'gratis' binnen te lijven valt. Alles wees er echter op dat hij opnieuw zou tekenen bij de club van zijn hart. Een deal was nog nooit zo dichtbij, meldden verschillende Spaanse bronnen. Messi wou namelijk graag blijven en Barcelona wou in geen geval afscheid nemen van de beste speler uit zijn geschiedenis.

Paul Magnette veut 'la gratuité totale' des transports en commun, dans la lignée de l'écosocialisme proné par le PS Pourquoi la FGTB organise-t-elle une manifestation nationale à Bruxelles ce vendredi ? 'Les partis politiques n’en font pas assez !' lance Greta Thunberg à Berlin, devant des milliers de jeunes manifestants pour le climat

Maar er was nog een probleem: Barça had geen financiële ruimte om hem in te schrijven voor volgend seizoen. De Blaugrana zouden namelijk boven de toegelaten loonuitgaven zitten als ze Messi, zelfs met 50 procent salarisvermindering, opnieuw zouden aantrekken. Een oplossing was om meerdere spelers te verkopen en zo wat ruimte te maken. Junior Firpo (Leeds, 15 miljoen euro) en Carles Aleña (Getafe, 5 miljoen) vertrokken al, maar dat waren maar habbekratsen voor Barcelona. Waar het echt om ging waren de grote vissen genre Antoine Griezmann, Samuel Umtiti, Clement Lenglet en Miralem Pjanic. Probleem: niemand had interesse in het kwartet of kon genoeg miljoenen op tafel leggen, en de spelers in kwestie hadden geen interesse in een vertrek.

Extra geld geweigerdEn dan kwam er plots een handig extraatje vanuit La Liga. Die maakte bekend dat het investeringsfonds CVC Capital Partners 10 procent van de La Liga-aandelen had gekocht voor 2,7 miljard euro. Maar liefst 90 procent daarvan zou naar de naar de clubs doorvloeien, wat overeen zou komen met 270 miljoen (10 procent) voor Barcelona. Daarvan zou ook nog eens 40 miljoen mogen ingezet worden voor de salarislast, wat de begroting van Barça erg zou helpen. headtopics.com

Extra geld, daar zegt een topclub als Barcelona toch nooit neen tegen? Jawel, want samen met Real Madrid was de Catalaanse club niet te spreken over het initiatief. De Blaugrana waren het vooral niet eens met de duur van de deal: 40 jaar. Bovendien zou Barcelona met het aannemen van het geld ook naar de pijpen van La Liga moeten dansen en vooral dat zag de clubleiding niet zitten. Want als La Liga-voorzitter Javier Tebas dan zijn zin doordrukt, komt er onder geen beding een Super League en laat dat nu net de droom van beide Spaanse topclubs zijn.

Het geld aannemen, zou dus het einde van de Super Leaguedromen betekenen, maar ook Lionel Messi aan boord kunnen houden. Weigeren zou dan weer betekenen dat de kans op de alternatieve competitie zou blijven bestaan, maar dat Barça Messi geen nieuw contract kon aanbieden. Het was een moeilijk dilemma voor Barcelona, maar zoals het een topclub dezer dagen typeert: het koos voor nóg meer geld en dus de Super League. Adios, Messi.

Eerst en vooral, technisch gezien verlaat Lionel Messi Barcelona niet. Herinner u dat het contract van de Argentijn stopte op 1 juli en Messi sindsdien eigenlijk 'gratis' binnen te lijven valt. Alles wees er echter op dat hij opnieuw zou tekenen bij de club van zijn hart. Een deal was nog nooit zo dichtbij, meldden verschillende Spaanse bronnen. Messi wou namelijk graag blijven en Barcelona wou in geen geval afscheid nemen van de beste speler uit zijn geschiedenis.Maar er was nog een probleem: Barça had geen financiële ruimte om hem in te schrijven voor volgend seizoen. De Blaugrana zouden namelijk boven de toegelaten loonuitgaven zitten als ze Messi, zelfs met 50 procent salarisvermindering, opnieuw zouden aantrekken. Een oplossing was om meerdere spelers te verkopen en zo wat ruimte te maken. Junior Firpo (Leeds, 15 miljoen euro) en Carles Aleña (Getafe, 5 miljoen) vertrokken al, maar dat waren maar habbekratsen voor Barcelona. Waar het echt om ging waren de grote vissen genre Antoine Griezmann, Samuel Umtiti, Clement Lenglet en Miralem Pjanic. Probleem: niemand had interesse in het kwartet of kon genoeg miljoenen op tafel leggen, en de spelers in kwestie hadden geen interesse in een vertrek.En dan kwam er plots een handig extraatje vanuit La Liga. Die maakte bekend dat het investeringsfonds CVC Capital Partners 10 procent van de La Liga-aandelen had gekocht voor 2,7 miljard euro. Maar liefst 90 procent daarvan zou naar de naar de clubs doorvloeien, wat overeen zou komen met 270 miljoen (10 procent) voor Barcelona. Daarvan zou ook nog eens 40 miljoen mogen ingezet worden voor de salarislast, wat de begroting van Barça erg zou helpen. Extra geld, daar zegt een topclub als Barcelona toch nooit neen tegen? Jawel, want samen met Real Madrid was de Catalaanse club niet te spreken over het initiatief. De Blaugrana waren het vooral niet eens met de duur van de deal: 40 jaar. Bovendien zou Barcelona met het aannemen van het geld ook naar de pijpen van La Liga moeten dansen en vooral dat zag de clubleiding niet zitten. Want als La Liga-voorzitter Javier Tebas dan zijn zin doordrukt, komt er onder geen beding een Super League en laat dat nu net de droom van beide Spaanse topclubs zijn. Het geld aannemen, zou dus het einde van de Super Leaguedromen betekenen, maar ook Lionel Messi aan boord kunnen houden. Weigeren zou dan weer betekenen dat de kans op de alternatieve competitie zou blijven bestaan, maar dat Barça Messi geen nieuw contract kon aanbieden. Het was een moeilijk dilemma voor Barcelona, maar zoals het een topclub dezer dagen typeert: het koos voor nóg meer geld en dus de Super League. Adios, Messi.

Lire la suite: SportVoetbalmagazine »

Maak kennis met KF Laçi, de tegenstander van Anderlecht in de Conference LeagueIn de derde voorronde van de Conference League neemt RSC Anderlecht het op tegen de vierde uit de Albanese competitie.

Het Zwitserse gerecht in zijn zak: wie doet FIFA-baas Infantino nog wat?Eén vraag blijft hangen sinds de procureur die het onderzoek naar Gianni Infantino leidde gewraakt werd: eet nu ook het Zwitserse gerecht uit de hand van de FIFA-voorzitter?

Het model achter het Belgische hockeysucces: van kneusje tot olympisch kampioenDe Red Lions, de Belgische mannenhockeyploeg, behaalden donderdag olympisch goud in Tokio. Een nieuw hoogtepunt in het succesparcours dat het Belgische hockey de afgelopen vijftien jaar heeft afgelegd. De sport is volwassen geworden, op het veld en ernaast.

Na KRC Genk-Sjachtar: hopen op een kantelmomentIn de eerste Europese wedstrijd van het seizoen bleek de verdediging van KRCGenkofficial nog niet op punt te staan. Een analyse.

Luka Elsner: 'Bij KV Kortrijk werken we in de noodzaak'Na twee speeldagen staatv KV Kortrijk aan kop van het klassement. Sport/Voetbalmagazine ging spreken met coach Luka Elsner. Daarin ging het ook over het niveau van de Jupiler Pro League. Een voorsmaakje.

De cijfers achter hét (nieuwe) wapen van de Red Lions: de strafcornerHet is al vaak aangehaald als een van de redenen van de opgang van de Red Lions: de betere afwerking op de cruciale strafcorner. Maar hóéveel beter? Emily Calderon, performance analyst van de Lions, bezorgde ons de opvallende cijfers.