'Er was geen doofpot', zegt Joke Schauvliege over PFOS

Voormalig minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) en voormalig minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) verdedigen de beslissing uit 2017 om niet breder over de PFOS-vervuiling rond 3M te communiceren.

Joke Schauvliege

17-01-22 17:55:00

Voormalig minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) en voormalig minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) verdedigen de beslissing uit 2017 om niet breder over de PFOS-vervuiling rond 3M te communiceren.

Voormalig minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) en voormalig minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) verdedigen de beslissing uit 2017 om niet breder over de PFOS-vervuiling rond 3M te communiceren. De vervuiling werd toen niet gezien als een risico voor de volksgezondheid, zeggen Schauvliege en Weyts. 'Er was geen doofpot', benadrukt Schauvliege.

De onderzoekscommissie wilde van de toenmalig bevoegde ministers gisteren weten waarom er in 2017 niet is gecommuniceerd. Het antwoord van ministers Schauvliege en Weyts was éénduidig: omdat de experts toen zeiden dat er 'geen humaantoxicologisch risico' was. Met andere woorden: de vervuiling werd op dat moment niet gezien als een direct of acuut risico voor de volksgezondheid.

'Met de kennis van toen was er geen dwingende noodzaak om te communiceren over de risico's voor de volksgezondheid in het projectgebied van de werken', aldus Weyts.Voormalig minister Schauvliege sloot zich daarbij aan. 'Er is niets in de doofpot gestoken. Iedereen ging er toen van uit dat er geen risico was voor de volksgezondheid', aldus Schauvliege. De politica geeft wel toe dat er zeker lessen moeten getrokken worden uit het verleden. Een van de lessen is dat de informatiedoorstroming tussen de verschillende administraties beter moet.

Lire la suite: Knack »

We leven dus in een land van continu onwetende en bijgevolg incompetente politici die daar ook nog eens zeer duur voor vergoed worden op kap van de burger. Welke berichten zijn er destijds in de media verschenen om politiek en bevolking er op te wijzen dat er zich een drama aan het voltrekken was? Dat valt gewoonweg niet te verdedigen.

Men moet de groene burgemeester van zwijndrecht op het matje roepen, hij heeft nooit iets ondernomen. Het is de burgemeester die bedrijfsvergunningen aflevert en weer kan intrekken. Het 'effect' op menselijke bloedwaarden was toén al gekend in the USA🇺🇸. Moeilijk te geloven dat een 'overheid' hier, dat niét wist? Niet eens de moeite deed om mogelijke gevolgen na te gaan? Veel vragen vrtpano en geen afdoende antwoorden...

Van doofpot tot stoofpot.

Waarom het PFOS-schandaal niet in 2017 is losgebarstenOp 12 oktober 2017 belandde een communicatiecampagne over de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht na weken voorbereiding in de prullenmand. Er was ‘geen reden’ t... Of in 2007? Waarom schrijft niemand daar over? Toen was er ook PFOS en toen was er de gunning van dat Lange Wapper traject aan Noriant. Toen zijn er nog veel louchere dingen gebeurd. de zoveelste miskleun van deze minister 'Jantje zag eens pruimen hangen...' 😏🙄

DPG Media Privacy Gate

DPG Media Privacy GateUiteraard zou ze het opnieuw doen, incompetent zijn is iets dat je hebt voor het leven... 😎 Dat is de beste mop

DPG Media Privacy GateZo'n hoorzitting is ook een beetje navelstarend knikkebollen om achteraf lachend in uwe dikke bolide te stappen richting riante villa waar het continu 22°

DPG Media Privacy GateWij van WC-Eend...

Live | Commissie PFOS: Weyts spreekt van ‘tegenovergestelde van doofpot’De leden van de onderzoekscommissie PFOS houden vandaag een hoorzitting met de bevoegde ministers uit de zittingsperiode 2014-2019: voormalig minister van ... Alles. Kunnen allen in de leer gaan hoe ze moeten Wenen (bleten) voor de camera’s. Alles, de bewijzen zijn er.

© Belga De onderzoekscommissie wilde van de toenmalig bevoegde ministers gisteren weten waarom er in 2017 niet is gecommuniceerd. Het antwoord van ministers Schauvliege en Weyts was éénduidig: omdat de experts toen zeiden dat er 'geen humaantoxicologisch risico' was. Met andere woorden: de vervuiling werd op dat moment niet gezien als een direct of acuut risico voor de volksgezondheid. 'Met de kennis van toen was er geen dwingende noodzaak om te communiceren over de risico's voor de volksgezondheid in het projectgebied van de werken', aldus Weyts. Voormalig minister Schauvliege sloot zich daarbij aan. 'Er is niets in de doofpot gestoken. Iedereen ging er toen van uit dat er geen risico was voor de volksgezondheid', aldus Schauvliege. De politica geeft wel toe dat er zeker lessen moeten getrokken worden uit het verleden. Een van de lessen is dat de informatiedoorstroming tussen de verschillende administraties beter moet. De onderzoekscommissie wilde van de toenmalig bevoegde ministers gisteren weten waarom er in 2017 niet is gecommuniceerd. Het antwoord van ministers Schauvliege en Weyts was éénduidig: omdat de experts toen zeiden dat er 'geen humaantoxicologisch risico' was. Met andere woorden: de vervuiling werd op dat moment niet gezien als een direct of acuut risico voor de volksgezondheid. 'Met de kennis van toen was er geen dwingende noodzaak om te communiceren over de risico's voor de volksgezondheid in het projectgebied van de werken', aldus Weyts.Voormalig minister Schauvliege sloot zich daarbij aan. 'Er is niets in de doofpot gestoken. Iedereen ging er toen van uit dat er geen risico was voor de volksgezondheid', aldus Schauvliege. De politica geeft wel toe dat er zeker lessen moeten getrokken worden uit het verleden. Een van de lessen is dat de informatiedoorstroming tussen de verschillende administraties beter moet. Lees meer over: