'Er is dringend nood aan eenduidige en consequente maatregelen voor àlle vormen van vrije tijd'

19-01-22 16:38:00

'Repeteren in een repetitielokaal? Dat mogen muziekverenigingen al weken niet meer.'

Tine Maes

'Repeteren in een repetitielokaal? Dat mogen muziekverenigingen al weken niet meer.'

'Repeteren in een repetitielokaal? Dat mogen muziekverenigingen al weken niet meer', schrijft Tine Maes van de Vlaamse Amateurmuziekorganisatie. Aan de vooravond van het Overlegcomité van vrijdag roept ze op tot meer begrip en versoepelingen voor de sector.

Donkere tijden zijn het voor socioculturele verenigingen, die ondertussen al week 8 van hun derde lockdown zagen ingaan. Terwijl de rest van de maatschappij ondertussen - op verschillende snelheden - verder draait, gijzelt de politiek met de kaart van continuïteit duizenden verenigingen. Zij houden al wekenlang de wacht, zonder zicht op perspectief. Steeds weer wordt om geduld gevraagd, maar dat is inmiddels op. Brengt het volgende Overlegcomité eindelijk de langverwachte verlossing? Hoog tijd voor een wissel van de wacht.

Lire la suite:
Knack »

Kinderimmunoloog Isabelle Meyts: 'Er zijn vijf kinderen gestorven aan corona, dat zijn er vijf te veel''Je moet kinderen vaccineren om hén te beschermen, niet om volwassenen te beschermen', stelt Isabelle Meyts scherp. De kinderimmunoloog bestudeert de vraag waarom sommige mensen niets merken van het coronavirus en andere erdoor onderuitgaan. 'Elk afweersysteem is uniek, maar ze zijn niet allemaal even goed.' Jaarlijks sterven 6,3 miljoen kinderen voor de vijfde verjaardag. Dat zijn er 17.000 per dag. (van honger en slechte medische voorzieningen) Dirk draulan… dat zegt genoeg. Volgens antivaxeridioten zijn de vaccins gevaarlijker.

'Dat Rusland te afhankelijk is van Europa om Oekraïne aan te vallen, is een gevaarlijke denkfout''Economische afhankelijkheid heeft de Russen ook niet belet de Krim in te lijven', schrijft Jonathan Holslag (VUB).

Toucheren of barreren, dat is de kwestieEen topspringruiter ligt onder vuur wegens ontoelaatbare trainings­methodes bij paarden. Undercoverwerk in het stallencomplex van Ludger Beerbaum (58) leve...

Britse geheime dienst vond dat gijzelnemer in synagoge in Texas 'geen gevaar opleverde'De Brit van Pakistaanse afkomst gijzelde enkele mensen in een joodse synagoge in Texas en is daar doodgeschoten. Britse geheime dienst incompetent was betere titel. Sinds 007 op pensioen is, gaat het daar van kwaad naar erger! 🙄

Scholen waarschuwen voor nieuwe drug in omloop: 'Snus klinkt knus maar dat is het niet'Scholen waarschuwen voor nieuwe drug in omloop: 'Snus klinkt knus maar dat is het niet' vrtnws en cannabis klinkt kattepis en dat is het ook niet. Met al die taksen op sigaretten is het normaal dat men iets anders zoekt zelfs cocaïne is goedkoper geworden . Maak het anders wat bekender?

Wake voor kleine Dean in Sint-Niklaas: 'Voor de mama moet dat echt een hel zijn'In Sint-Niklaas wordt een wake gehouden voor de 4-jarige Dean uit Beveren, die gisteren dood is gevonden. Binnenkort iedereen gechipt? Als er geen belangsgeld meer in zakken of kutten blijft plakken was er overschot om justitie en gezondheidszorg weer gezond te maken. Jammer dat er geen doodstraf meer is. Zet tenminste deze criminelen achter tralies, WAAR WIJ VOOR BETALEN, zodat ze niet méér kunnen uitspoken!

Beeld: Jan Vivijs voor VLAMO Donkere tijden zijn het voor socioculturele verenigingen, die ondertussen al week 8 van hun derde lockdown zagen ingaan.Isabelle Meyts: 'Het is onze taak om onze kinderen maximaal tegen de gevolgen van een coronabesmetting te beschermen.Vladimir Poetin.Een topspringruiter ligt onder vuur wegens ontoelaatbare trainings­methodes bij paarden.

Terwijl de rest van de maatschappij ondertussen - op verschillende snelheden - verder draait, gijzelt de politiek met de kaart van continuïteit duizenden verenigingen. Zij houden al wekenlang de wacht, zonder zicht op perspectief. Dat zijn, bijvoorbeeld, niet-gevaccineerde leden van een gezin waarin iedereen besmet raakte, behalve zijzelf. Steeds weer wordt om geduld gevraagd, maar dat is inmiddels op. In sommige lidstaten worden er wel schoorvoetend plannen gemaakt om in het kader van de NAVO mee een very high readiness task force op te zetten. Brengt het volgende Overlegcomité eindelijk de langverwachte verlossing? Hoog tijd voor een wissel van de wacht. . Er is dringend nood aan eenduidige en consequente maatregelen voor àlle vormen van vrije tijd.

Sinds eind november mogen socioculturele verenigingen geen binnenactiviteiten meer organiseren... Tenzij het gaat om een voorstelling met publiek, want dat mag wel nog. Of een kroegentocht in een stampvol café. Dat zijn, bijvoorbeeld, niet-gevaccineerde leden van een gezin waarin iedereen besmet raakte, behalve zijzelf. Ook dat mag nog. De publieke opinie is vooral bezig met de vraag of we van de zomer naar de festivals mogen en of de overheid ons korting zal gunnen op de energiefactuur. Of lekker samen hijgen en zweten tijdens een sportactiviteit. Immunoloog en kinderarts Isabelle Meyts (UZ Leuven) maakt deel uit van het consortium.

Want jawel, ook dat mag nog. En nergens beter dan thuis, want daar mag zowat alles. Meestal is er een onderliggend probleem met hun afweersysteem. Rusland kan Oekraïne toch niet aanvallen, gaat de redenering, want het is te zwak en te afhankelijk van Europa. Maar repeteren in een repetitielokaal? Dat mogen muziekverenigingen al weken niet meer. Nochtans leerden we lang daarvoor al dat georganiseerde activiteiten dankzij de bestaande protocollen veiliger zijn dan private bijeenkomsten thuis. 'Al voor het begin van mijn loopbaan was ik gefascineerd door de vraag naar het belang van individuele verschillen in de afweer of in de weerbaarheid van mensen tegen infecties', zegt Meyts. En zittende activiteiten, waarbij iedereen op een gecontroleerde manier afstand kan houden, zijn daarbij nog eens veiliger dan activiteiten met beweging. Ongeveer de helft van de Russische energie gaat naar Europa, en een militaire crisis betekent hogere prijzen.

Wie eerst dacht dat het om de zoveelste tijdelijke kronkel of vergetelheid in de coronamaatregelen ging, was eraan voor de moeite.' Om ruim te beginnen: waar staan we momenteel in de pandemie? Isabelle Meyts: De omikronvariant leert ons dat het virus nog altijd muteert, en nog altijd in staat is om in korte tijd veel mensen te infecteren. Hoewel de cultuurministers van ons land eind november aangaven dat ze repetities en andere georganiseerde activiteiten weer mogelijk wilden maken, bleef de situatie sindsdien status quo. Meer nog, begin december legde het volgende Overlegcomité niet-sportieve binnenactiviteiten van jeugdverenigingen aan banden, waardoor ook kinderen het sindsdien zonder hun favoriete culturele tijdsbesteding moeten stellen. De ervaring met vorige pandemieën leert dat we stilaan hoop mogen hebben. Wellicht plant het een 'bloedneusaanval', een kortstondige aanval om bepaalde troeven van het Oekraïense leger uit te schakelen. De daaropvolgende sluiting van culturele voorstellingen eind december werd gelukkig teruggefloten, maar voor amateurverenigingen bracht dit weinig soelaas. De absurditeit blijft ook in januari verder duren. Wat betekent het concreet voor het komende jaar? Meyts: Dat valt niet te voorspellen.

Al wekenlang kaarten federaties het onrecht aan, maar zonder gevolg. En als het zover komt, heeft het ook het vermogen een escalatie te beheersen. Ondertussen groeit de frustratie en slinkt de veerkracht bij de vele vrijwilligers en beoefenaars. Het lijkt wel de voorspelling te volgen dat het geleidelijk minder ziekmakend wordt. Meer dan ooit wordt er naar achterpoortjes gezocht, maar die bieden geen duurzame oplossing. Er is dringend nood aan eenduidige en consequente maatregelen. Virologen menen dat we een rustige zomer, maar misschien nog een woelige winter zullen krijgen. Om ze te treffen beschikt het over korteafstandraketten van het type Iskander. Voor àlle vormen van vrije tijd.

Nu. De winter en de vroege lente zijn de periodes bij uitstek voor virusuitbarstingen. Politici en virologen vragen ons om geduld, want"de epidemiologische situatie, de verslechterende cijfers, de omikronvariant, weet u wel, over twee maanden kan de situatie veel beter zijn". Cyber- en elektronische aanvallen zouden bij zo'n aanval eveneens vitaal zijn. Amateurkunstenaars staan echter al bijna twee maanden lijdzaam op wacht, terwijl andere indooractiviteiten zoals sport wel op een normale manier mogen plaatsvinden, zelfs zonder afstand of mondmaskers. Is dat een probleem? Meyts: Er is al veel immuniteit tegen de deltavariant, zowel door natuurlijke infectie als door vaccinatie. Welaan dan, een tegenvoorstel: onze twee maanden zitten er bijna op, de inschrijvingen voor de volgende twee maanden zijn geopend. Wie neemt de handschoen op? Het is immers hoog tijd voor een wissel van de wacht, waarbij we binnen weer naar hartenlust samen cultuur mogen beoefenen. We mogen hopen op een komende groepsimmuniteit tegen de deltavariant. Rusland kan dat afslaan met luchtverdedigingssystemen (vooral van het type S-300), door luchtaanvallen op Oekraïense bases en door enorme aantallen grondtroepen.

De protocollen nemen we er, in het licht van de epidemiologische situatie, graag weer bij. Tine Maes, beleidsmedewerker VLAMO (Vlaamse Amateurmuziekorganisatie) Lees ook: . Je moet ze niet nastreven door het virus zijn gang te laten gaan, maar door vaccinatie te laten spelen.