Een op de vijf jonge bestuurders rijdt maandelijks wel eens onder invloed van drugs

25-01-22 08:50:00

Een op de vijf jonge bestuurders rijdt maandelijks wel eens onder invloed van drugs

Een op de vijf jonge bestuurders rijdt maandelijks wel eens onder invloed van drugs

In twee jaar tijd is het percentage jonge bestuurders (tussen de 18 en de 34 jaar) dat toegeeft te rijden na drugsgebruik, gestegen van 11 naar 19%. In twe...

Vandaag om 06:358% van de Belgische bestuurders geeft toe minstens één keer per maand rond te rijden na drugsgebruik. Vooral bij bestuurders tussen de 18 en de 34 jaar zit het fenomeen in de lift: 19% van de bestuurders in die leeftijdscategorie zegt maandelijks te rijden na drugsgebruik. Het feit dat het uitgaansleven door het coronavirus erg beperkt was de afgelopen jaren, heeft sommige jongeren ertoe verleid om meer drugs thuis te gaan gebruiken, vooral cannabis. Dat blijft ook na gebruik nog enige tijd in het lichaam aanwezig en kan een impact hebben op de rijprestaties, stipt Vias aan.

Lire la suite: Gazet van Antwerpen »

Hebben jullie ook een zicht op al die bestuurders die dagelijks met zware geneesmiddelen achter het stuur zitten ? Belast dit de zorg?

Steve (47) en Naomi (34) zetten na negen jaar een punt achter hun relatie, “maar op termijn willen we samen een domein kopen”Na een intens oogcontact met een andere vrouw kwam er abrupt een einde aan negen jaar samen dromen, samen twee kindjes opvoeden, en samen werken. Eindeloos...

Hier kan je een gratis PCR-test aanvragen na een positieve zelftestHet is voortaan ook mogelijk om online een code aan te vragen voor een gratis PCR-test als je een positieve zelftest hebt afgelegd. Dat meldt La Libre Belg... Waarom je nog laten testen Voor een totaal onschuldig virusje.....? Da's toch al lang zo ? Begin december positieve zelftest gedaan en op aanraden van arts PCR-test gedaan. Gratis kunnen aanvragen, no problem. Wat een nieuws zeg 😂

Meteen een vast contract voor schaarse sollicitantIn 80 procent van de vacatures bij Belgische kmo’s ligt een contract van onbepaalde duur op tafel om kandidaten te lokken. En Volvo Cars pakt uit met tijde...

'Discussie verplichte vaccinatie: uitspraken expertengroep gebeuren in een maatschappelijke context'Patrick Engelhart, voorzitter van de Vlaamse Vereniging van Klinische Psychologen (VVKP), reageert op de open brief die een groep psychologen eerder deze week de wereld instuurde in het debat over het al dan niet verplicht maken van vaccinatie.

Ilaix Moriba : hoe de wonderboy van Barcelona een zorgenkind werdEen van Barcelona's grootste talenten van de voorbije jaren heeft elf bizarre maanden achter de rug. Niettemin maakte Ilaix Moriba, die vandaag (woensdag) negentien jaar wordt, deze maand op de Afrika Cup zijn debuut voor Guinee.

'Verbaast het dat jongeren amper nog geloven dat ze zelf een pensioen zullen hebben?'Philippe Nys, voorzitter van Jong VLD, hoopt dat de pensioenplannen van de federale regering niet opnieuw de rekening zullen doorschuiven naar de volgende generaties. 'Minister Lalieux zal de partijpolitiek moeten overstijgen.' Zijn die niet te veel bezig met de voetbal,i pad’s en computers om al aan zoiets te denken?velen gevolgd met drinken,uitgaan en drugs? Men moet de pensioenen privatiseren zoals in Nederland, daar liggen ze de helft hoger. het realisme van jongeren is soms confronterend !

Belga Vandaag om 06:35 8% van de Belgische bestuurders geeft toe minstens één keer per maand rond te rijden na drugsgebruik.Na een intens oogcontact met een andere vrouw kwam er abrupt een einde aan negen jaar samen dromen, samen twee kindjes opvoeden, en samen werken.© shutterstock Het is voortaan ook mogelijk om online een code aan te vragen voor een gratis PCR-test als je een positieve zelftest hebt afgelegd.In 80 procent van de vacatures bij Belgische kmo’s ligt een contract van onbepaalde duur op tafel om kandidaten te lokken.

Vooral bij bestuurders tussen de 18 en de 34 jaar zit het fenomeen in de lift: 19% van de bestuurders in die leeftijdscategorie zegt maandelijks te rijden na drugsgebruik. Het feit dat het uitgaansleven door het coronavirus erg beperkt was de afgelopen jaren, heeft sommige jongeren ertoe verleid om meer drugs thuis te gaan gebruiken, vooral cannabis. En boven elkaar, want ze wonen in hetzelfde gebouw. Dat blijft ook na gebruik nog enige tijd in het lichaam aanwezig en kan een impact hebben op de rijprestaties, stipt Vias aan. Daarvoor moest je tot voor kort een activatiecode aanvragen via je huisarts of het centrale call center. Bij jonge mannen is het probleem groter dan bij vrouwen.” Sofie Buekenhoudt. In Vlaanderen gaat het om 21% van de jonge mannelijke bestuurders die druggebruik achter het stuur maandelijks toegeeft, bij de vrouwen is dat 7%.

Combinatie met alcohol Onrustwekkend is dat steeds meer bestuurders drugs combineren met alcohol. Sinds enkele maanden bestaat er ook al een zelfevaluatietool waarmee mensen met symptomen (zoals hoesten, koorts, keelpijn) kunnen nagaan of het nodig is om zich te laten testen. 35% van de bestuurders die drugs gebruiken, combineert dat met alcohol achter het stuur. Vorig jaar lag dat in de bevraging nog op 25%. Bij de bestuurders tussen de 18 en de 34 jaar maakt zelfs 64% die combinatie met alcohol. LEES OOK. Lachgas 8% van de bestuurders geeft toe maandelijks minstens eenmaal rond te rijden na het gebruik van lachgas.

Ook hier is de leeftijdsgroep 18 tot 34 jaar (19%) het vaakst betrokken. Vias stelt ten opzichte van vorig jaar een forse stijging in Wallonië vast bij de jonge mannelijke bestuurders van 12 naar 26%. In Vlaanderen gaat het om 20% jonge mannelijke bestuurders die maandelijks lachgas gebruiken achter het stuur, in Brussel betreft het 33% van de jonge mannelijke bestuurders. Ook lachgas wordt vaak gecombineerd met alcohol: 61% van de jonge bestuurders combineert lachgas met alcohol. “Steeds vaker stelt de politie bij controles vast dat bestuurders grote flessen lachgas vervoeren in plaats van kleine ampullen”, zegt Vias-woordvoerder Stef Willems.

Gezien de gevaren die lachgas met zich mee kan brengen voor de verkeersveiligheid én de gezondheid, stelt Vias voor om het bezit en gebruik ervan overal te verbieden, behalve voor professionele doeleinden. Terwijl je dit leest, gaan onze journalisten verder voor het nieuws van dichtbij. Ze graven dieper in de actualiteit uit jouw buurt én tonen de impact van wereldgebeurtenissen op jouw leven. .