De nieuwe hoofdstad van Indonesië op het eiland Borneo gaat 'Nusantara' heten

De nieuwe hoofdstad van Indonesië op het eiland Borneo gaat 'Nusantara' heten #vrtnws

Vrtnws

17-01-22 17:44:00

De nieuwe hoofdstad van Indonesië op het eiland Borneo gaat 'Nusantara' heten vrtnws

Nusantara betekent 'archipel' in het Javaans en verwijst naar de oude benaming van de Maleise eilandengroep in Zuidoost-Azië.

Nu wel dus: vandaag heeft de regering de naam onthuld van de nieuwe hoofstad die de volgende decennia zal verrijzen: Nusantara. Dat betekent in feite "eilandengroep" of "archipel" in het Javaans en verwijst al sinds de middeleeuwen naar de hele Maleise archipel in Zuidoost-Azië. Die omvat naast Indonesië ook Singapore, Maleisië en Brunei. Morgen zou het parlement over de naam stemmen, maar verwacht wordt dat Nusantara de zegen zal krijgen.

Nusantara is dus in feite de oude en inheemse naam voor de hele regio. Indonesië -afgeleid van de Griekse termen "indo" en "nesos" (eiland)- is een erg recente naam en werd bovendien midden de 19e eeuw bedacht door een Brit om de "Indische eilanden" ten oosten van India aan te duiden. Pas begin de 20e eeuw werd die term overgenomen door lokale nationalisten die er nadien in slaagden om de Nederlandse kolonisatoren buiten te werken.

Lire la suite: VRT NWS »

La nouvelle capitale de l’Indonésie s’appellera NusantaraLa nouvelle capitale de l’Indonésie qui doit être construite sur l’île de Bornéo s’appellera 'Nusantara,' a...

Unilever confirme son intention de racheter une unité de GSK pour 50 milliards de livresLe géant de l’agroalimentaire et des produits d’hygiène Unilever a clarifié sa stratégie de croissance vers 'la... Si c’est des Guillaume Musso, Nous conseillons à ce M. GSK d’y réfléchir à deux fois.

Disparition de Delphine Jubillar: de nouvelles fouilles ce lundi dans le Tarn avec l’appui de l’arméeDe nouvelles recherches ont été lancées lundi à Cagnac-les-Mines, le village du Tarn où vivait Delphine Jubillar jusqu’à sa disparition en décembre 2020, a constaté un correspondant de l’AFP.

Rentrée littéraire de janvier: nos 20 coups de coeur de la cuvée hivernaleAvec un nombre de parutions plus élevé qu'en septembre, la rentrée littéraire de janvier est tout sauf secondaire. Les grands noms s'y bousculent, tout comme les bonnes découvertes. Tour de la librairie en vingt ouvrages.

'De beelden van de vulkaanuitbarsting in de buurt van Tonga zijn enorm zorgwekkend'De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern zegt dat het erg moeilijk communiceren is met het eiland Tonga een dag na de vulkaanuitbarsing, 'maar ons defensieteam en het ministerie van Buitenlandse Zaken werken momenteel om vast te stellen wat er nodig is en hoe we kunnen helpen.' En knak wat leer je hier nu uit ... als u land aan een platonische breuklijn licht ... gelieve geen kerncentrales te bouwen... voor de rest... okay

Tsunami aux Tonga : le Japon s’attend à de possibles vagues de trois mètresUn tsunami a atteint samedi soir tard le Japon où l'agence météorologique nationale a mis en garde contre de possibles...

11:23 Nu wel dus: vandaag heeft de regering de naam onthuld van de nieuwe hoofstad die de volgende decennia zal verrijzen: Nusantara. Dat betekent in feite "eilandengroep" of "archipel" in het Javaans en verwijst al sinds de middeleeuwen naar de hele Maleise archipel in Zuidoost-Azië. Die omvat naast Indonesië ook Singapore, Maleisië en Brunei. Morgen zou het parlement over de naam stemmen, maar verwacht wordt dat Nusantara de zegen zal krijgen. Nusantara is dus in feite de oude en inheemse naam voor de hele regio. Indonesië -afgeleid van de Griekse termen "indo" en "nesos" (eiland)- is een erg recente naam en werd bovendien midden de 19e eeuw bedacht door een Brit om de "Indische eilanden" ten oosten van India aan te duiden. Pas begin de 20e eeuw werd die term overgenomen door lokale nationalisten die er nadien in slaagden om de Nederlandse kolonisatoren buiten te werken. Huidige hoofdstad Jakarta zinkt in het water De huidige hoofdstad Jakarta telt bijna 10 miljoen inwoners, maar meer dan 30 miljoen als je ook het omliggende district meetelt. Jakarta komt daarmee in de top-10 van de grootste stedelijke agglomeraties ter wereld. De overbevolking en voortdurende verkeerschaos en vervuiling maken de stad moeilijk leefbaar, maar er is nog een groter probleem. ( Lees verder onder de foto ). Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved. Jakarta heeft de voorbije jaren steeds meer te lijden van overstromingen. Dat komt niet zo zeer wegens de stijgende zeespiegel die op termijn ook een probleem wordt, maar de stad zakt letterlijk weg in de grond omdat grote voorraden drinkwater worden opgepompt. Grote delen van Jakarta liggen nu al onder de zeespiegel en dat zal nog erger worden.