CHECK - Neen, foto van inheemse man die vader naar vaccinatiecentrum draagt, dateert niet van voor corona

Vrtnws

17-01-22 19:52:00

CHECK - Neen, foto van inheemse man die vader naar vaccinatiecentrum draagt, dateert niet van voor corona vrtnws

Maar waar de hartverwarmende reacties de overhand namen, rezen ook de twijfels. Heel wat mensen zetten vraagtekens bij het achterliggende verhaal van het tweetal. Ook kijkers en lezers van VRT NWS wezen erop dat een omgekeerde zoekopdracht zou aantonen dat diezelfde foto al in 2015 opdook, ver voordat de wereld kennismaakte met het huidige coronavirus, dus.

"Vaccineren is leven"Maar klopt die stelling wel? Op 2 januari 2022 post maker, neuroarts en gezondheidscoördinatorErik Jennings Simõeshet beeld op zijn persoonlijke Instagrampagina. "Het meest opmerkelijk moment van 2021", schrijft hij erbij, waarna hij het verhaal over de tocht van vader en zoon uit de doeken doet.

Lire la suite: VRT NWS »

Doe nu eens een factcheck van de leugens dat groen propagandeert omtrent kernenergie, zowel op dit medium, als op Youtube. Ahnee, zaken die er echt toe doen, factchecked de regimepers niet. En zeker niet als extreem links het uitkraamt. Dit dateert van 2020 Als het van Conner Rousseau afhangt, sleuren we binnenkort de niet gevaccineerden hier ook zo naar een vaccinatiecentrum.

DPG Media Privacy Gatewaarom laat je dan besmette leerkrachten werken met zonder symptomen en de zorg ook Besef wel dat deze heer mee beslissingen neemt omtrent onze 'vrijheid'. Niet om mee te lachen dit soort idioten Een verspreking of (een poging tot) fake news?

Dronken man slaat medewerker vaccinatiecentrum Sint-Niklaas in gezicht, politie op zoek naar daderIn Sint-Niklaas heeft een dronken man een medewerker van het vaccinatiecentrum in 't Bau-huis in het gezicht geslagen. Een opstel is hier wel aan de orde . Een wapenstok op kapot kloppen Ze hebben een vuistafdruk, zo dat moet lukken.

Man opgepakt in Marokko na doden van Française en verwonden van Belgische vrouwDe man werd gearresteerd nadat hij geprobeerd had om de klanten van een café aan te vallen in Agadir, onder wie een Belgische vrouw. Moh! In molenbeek noemen ze dat 'een beginneling' Verward? Toch nog één verwarde Marrokaan die niet hier geraakt is. Moet een administratieve fout in Marokko geweest zijn. Dit heeft gevolgen in Marokko.

DPG Media Privacy GateLaat em maar naar België komen. Opstelletje schrijven

Man opgepakt in Marokko na doden van Française en verwonden van Belgische vrouwDe Marokkaanse politie heeft zaterdag een onderzoek geopend naar de moord op een Française, die gedood werd op een markt in het zuidwesten van Marokko. Dat...

Postuum | Fred Van Hove, de pianist die niet hield van melodieOp 13 januari is Fred Van Hove overleden, pionier van de Europese geïmproviseerde muziek. De Antwerpse pianist was in 1968 te horen op Machine gun, de lege... Nu is hij ook uit zijn ritme? Dan had hij beter drums geleerd.

09:05 Maar waar de hartverwarmende reacties de overhand namen, rezen ook de twijfels. Heel wat mensen zetten vraagtekens bij het achterliggende verhaal van het tweetal. Ook kijkers en lezers van VRT NWS wezen erop dat een omgekeerde zoekopdracht zou aantonen dat diezelfde foto al in 2015 opdook, ver voordat de wereld kennismaakte met het huidige coronavirus, dus. "Vaccineren is leven" Maar klopt die stelling wel? Op 2 januari 2022 post maker, neuroarts en gezondheidscoördinator Erik Jennings Simões het beeld op zijn persoonlijke Instagrampagina. "Het meest opmerkelijk moment van 2021", schrijft hij erbij, waarna hij het verhaal over de tocht van vader en zoon uit de doeken doet. Zowel zijn LinkedInprofiel als verschillende universiteiten waar hij (online) lezingen gaf, bevestigen dat Jennings Simões zich als arts al jaren inzet voor de gezondheid van de afgelegen Zó'é-stam , waartoe Tawy en Wahu ook behoren. Op een foto die hij in oktober online plaatste, poseert hij bijvoorbeeld met een ander stamlid, gekenmerkt door de witte, houten plug die de onderlip perforeert. Op het lichaam van de man staat in zwarte letters "Vaccinar é vida", Portugees voor "Vaccineren is leven". Omdat hij merkt dat de foto van Tawy met Wahu op zijn rug gretig wordt opgepikt door verschillende internationale media, geeft Jennings Simões enkele dagen later wat meer context in een andere Instagrampost. Daarin legt de arts uit dat de Zó'é over een gebied van meer dan 669.000 hectaren en vijftig dorpen leven en het dus geen sinecure was hen hun eerste vaccin toe te dienen. De stamleden bereiken de aan de rand van het regenwoud gelegen medische centra via wegen en paden die enkel zij kennen. Volgens de neuroarts zou het veel meer tijd kosten, moesten hulpverleners de inheemse bevolking zelf opzoeken. Verkeerde interpretatie Maar waarom duikt het beeld van vader en zoon volgens critici dan toch al op in 2015? Omdat mensen "Google reverse Image Search" - een omgekeerde zoekopdracht van een foto door hem te uploaden in de zoekfunctie van Google - onjuist gebruiken, beweert de Nederlandse docent wetenschapsjournalistiek en brongebruik Peter Burger op Twitter. Burger legt uit dat Google de publicatiedatum van een pagina geeft, en niet van de foto. Zo kan een recente foto (of een artikel met die foto) via een zichzelf updatende lijst met 'meest gelezen artikels' of 'populairste berichten van dit moment', toch op een oudere nieuwspagina terechtkomen. Wie doorklikt op de suggesties die Google geeft, zal ook snel merken dat de foto van het inheemse tweetal niet bij het desbetreffende artikel hoort. De meer gespecialiseerde zoekfunctie geeft aan dat de afbeelding pas op 7 januari 2022 buiten Instagram op de website van het Mexicaanse medium Noticieros Televisa werd gepubliceerd. Volgens Simões zelf werd Tawy ondertussen al drie keer gevaccineerd. Zijn vader is enkele maanden geleden helaas overleden aan de gevolgen van een chronische ziekte die al langer speelde. Meer weten over